Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Tokodi Béla, a tiszai hajós

Szeged - Az ukrajnai Husztról csordogált le a Tiszán 20 méter hosszú tutaján Tokodi Béla és fia Szegedre. Az Öt nemzet, öt zászló, egy tutaj nevű akció célja az illetékesek figyelmének felhívása a Tisza vízminőségének javítására.

Erdei fenyőből készült, 20 méter hosszú tutajával szombat délelőtt futott be a tápéi kikötőbe Tokodi Béla és fia, Viktor. A két hajós a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület színeiben csorgott le a Tiszán az ukrajnai Huszt városából Szegedig. Az Öt nemzet, öt zászló, egy tutaj nevű akció célja az illetékes magyar, szerb, ukrán, román és szlovák szakemberek figyelmének felhívása a folyó vízminőségének javítására.

– Május 4-én indultunk Husztról, és a hónap közepén értünk Tokajba. Itt a folyó magas vízállása miatt június 12-éig kellett vesztegelnünk – mesélt az utazás egyik nehézségről Tokodi Béla. A 64 éves férfi egy rossz mozdulat következtében ráadásul bal kezét is eltörte. A kemény folyami medvének mégis a szúnyogokkal gyűlt meg leginkább a baja.

Viszontagságos tiszai út után kötött ki tutajával Szeged-Tápénál Tokodi Béla és Viktor.   Fotó: Frank Yvette
Viszontagságos tiszai út után kötött ki tutajával Szeged-Tápénál Tokodi Béla és Viktor.
Fotó: Frank Yvette

– Nagyon megkeserítették az életünket. Lefekvés előtt lehúztuk a tutajon felállított sátor cipzárját, megöltük az összes bent döngicsélő szúnyogot, és csak azután aludtunk – elevenítette fel a szertartást a tutaj kapitánya. A pihenéssel szerencsére nem volt gondjuk, hiszen elmondásuk szerint a vízen éjszakázni pont olyan, mint a szárazföldön. Idilli volt az útjuk: mindennap a tutaj fedélzetén felállított bográcsban főztek levest, főzeléket vagy éppen pörköltet.

Tokodi Béla tiszai útján többek között a folyó élővilágát és a környezetszennyezést szerette volna feltérképezni, ám az áradások miatt ez a terve dugába dőlt. – Viskben az egyik barátom egy régi halászladikot, más néven bödönhajót bízott rám azzal, hogy Ukrajnából a tutajomra erősítve Szegedre hozzam. Az egy darab fűzfából kialakított ladikot a Móra Ferenc Múzeumnak ajánlotta fel – mesélt értékes szállítmányáról. Nagy eredménynek tartja, hogy útja hozzájárult a szegedi Kiss Ferenc erdészeti szakközépiskola és egy hasonló huszti intézmény közötti kapcsolatfelvételhez. A tutajos néhány napig Szegeden vesztegel, de amint megérkezik a szerb hatóságok engedélye, újra vízre száll, és a Tisza torkolata felé, Szerbiába veszi az irányt.

Olvasóink írták

 • 2. gróf 2010. július 13. 09:38
  „Szívesen olvasnám el a könyvet amit az úti naplójából ír valaki ha Tokodi úr nincs írói vénával megáldva!”
 • 1. allegro 2010. július 12. 15:09
  „Szép, de veszélyes út lehetett.

  Jó, ha tudjuk, Husztról érkeztek mesteremberek Szegedre az 1879 évi nagy árvíz utáni újjáépítésre.
  Egyikük a felmenőim közé tartozik....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

46 millió forint a helyi értékek védelmére

A panelházak mellett a helyi védelem alatt álló épületek felújítását is támogatja a szegedi önkormányzat. Tovább olvasom