Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tokovics Tamás lett az emlékpark új igazgatója

Ópusztaszer - Tokovics Tamás kecskeméti közgazdász lett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új igazgatója. Elődjét, Horváth Gábort le akarta váltani a megyei önkormányzat, ő azonban a tegnapi taggyűlésen lemondott. Egy évig tanácsadója lesz a parknak, a történtekről nem nyilatkozik.
Eredetileg az ügyvezető visszahívásáról tárgyalt volna az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. taggyűlése, tegnap azonban változott a helyzet. Horváth Gábor – akit már hónapok óta le akart váltani a többségi tulajdonos megye – lemondó nyilatkozattal fogadta a park tárgyalójában a meghívottakat. Az 5 évre megbízott, de 2 év 9 hónap után távozó igazgató vezetői szerződése közös megegyezéssel szűnik meg, és tudomásul veszi, hogy nem nyilatkozhat a médiának. Kulturális szaktanácsadóként egy évig, havi 150 ezer forintért segíti utódja munkáját. A határozatot majdnem minden jelenlévő megszavazta: Solymos László szegedi alpolgármester tartózkodott. Azt mondta, amikor 3 éve Horváthot megválasztották, az emlékpark vezetésébe olyan emberek kerültek, akiket a megye akart. Ezzel együtt egy jól működő, látogatott parkból sikerült egy veszteséges, 100 milliós tagi kölcsönnel működő céget csinálni. Most pedig épp akkor váltanak ügyvezetőt, amikor elkezdődött a park bővítése. Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke kijavította: a beruházás még csak a közbeszerzésnél tart, tehát nem kezdődött el. Makra József ópusztaszeri polgármester, majd Solymos László is fölvetette, célszerűbb lenne megpályáztatni az igazgatói állást. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, aki a taggyűlést is vezette, azt mondta, erre most nincs lehetőség, nem erről szól a napirend.

Horváth Gábor (jobbról) egy évig még tanácsadója lesz utódjának, Tokovics Tamásnak. Fotó: Miskolczi Róbert
Horváth Gábor (jobbról) egy évig még tanácsadója lesz utódjának, Tokovics Tamásnak.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az ügyvezetői tisztségre Magyar Anna öt évre Tokovics Tamást javasolta, és a többség meg is választotta őt. Megbízási díja 368 ezer forint lesz. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke erre nemmel szavazott: azt szerette volna, ha a válságra való tekintettel az új vezető pénze, ha csak egy forinttal is, de kevesebb legyen, mint a leköszönőé. Tokovics Tamás kecskeméti közgazdász korábban a Dél-alföldi Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójaként közbeszerzéseket és pályázatokat bonyolított le, vezette az inkubátorházat, de Solymos kérdésére azt felelte, rendezvények szervezésében van tapasztalata. A park kommunikációját erősítené a meglévő értékek megtartása mellett. Fölmerült, hogy miután belülről is megismeri a megye leglátogatottabb kiállítóhelyét, készítsen egy szakmai tervet a taggyűlés számára. Patrubány Miklós kérte, ezt véleményezze Horváth Gábor is mint tanácsadó. Az új igazgató lapunknak azt mondta, már ma dolgozik, de nem tervezi, hogy később közelebb költözne, Kecskemétről autóval gyorsan Ópusztaszerre lehet érni.

A felügyelőbizottságba – a Horváthtal együtt leköszönő Jankovics Marcell helyére – Mádi Zoltánt, a Vígszínház ügyvezető igazgatóját, Nyíregyháza korábbi polgármesterét választották meg a tagok, így két közgazdász is erősíti a parkot.

Nem sikerült kigazdálkodni a tagi kölcsönt

A taggyűlés után Magyar Anna közleményt adott ki, ebben hivatalosan indokolta a döntést. „Mivel a cég nem tudja a jelenlegi vezetéssel kigazdálkodni a korábban nyújtott tagi kölcsönt, ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy szemléletváltásra van szükség, és gazdasági szakembereket kell a vezetésbe delegálni". Az új vezetéstől az eredményesebb gazdálkodás mellett azt várják, hogy tegye vonzóbbá a parkot, és olyan új rendezvényeket szervezzen, amelyek tömegeket vonzanak.

Olvasóink írták

 • 12. JoGabor 2009. november 04. 10:58
  „4. hozzászólás Felhőfejes 2009.11.03. 12:55
  Egyetértek. Minden tisztelet Trogmayer tanár úré, egyrészt mert amúgy is megérdemli, másrészt mert kitalálta, léátrehozta és működtette - mégpedig magas színvonalon.
  Ha ezek a szerencsétlenek képesek lennének legalább elemi szinten gondolkodni, és nem csak a saját ostoba érdekeiket néznék, akkor olyan embert keresnének, aki legalább három diszciplína, a régészet, a néprajz, és a kulturális menedzsment birtokosa, mindegyiké legalább középszinten. Továbbá teljesen apolitikus, nem köthető egyik nyomorult társasághoz (párthoz) sem. Ehelyett az van, ami.”
 • 11. n.andrás 2009. november 04. 10:34
  „Még mindig nem fér a fejembe, hogy egy közgazdász mégis mi a jó bánatot keres egy Történelmi Emlékpark élén? Hogy volt képe elfogadni, mikor azt sem tudja hova megy! HALLATLAN!!!

  Hallatlan ez az egész, ami itt történik... Sajnálom igazán...”
 • 10. aranka2 2009. november 04. 09:57
  „Valamikor az Emlékpark jól működött. Azután jött a politika, meg a csókosok, meg a dilettantizmus. Folytatása következik, a további züllés elkerülhetetlen.”
 • 9. macs 2009. november 03. 21:26
  „Miért nem lehet Ópusztaszer egy egyszerű skanzen, aminek a területén ott a Feszty körkép. Miért csinálunk belőle politikát?”
 • 8. n.andrás 2009. november 03. 21:24
  „Tokovicsnak szerintem fogalma sincs arról hova is került...

  Egy ilyen embert, mint Horváth Gábor leváltani tökéletes képet ad a megye vezetőségéről és sokminden másról...

  "Gratulálok"”
 • 7. gasztronauta 2009. november 03. 19:24
  „Jó, hogy vannak még olyan tisztességes, gerices emberek mint Horváth Gábor. Ez Magyar Annáról nem mondható el. Azt sem tudhatjuk meg igazándiból, hogy mi volt a problémája az előző igazgatóval, korábban ugyanis azt nyilatkozta, hogy nem tudnak együtt dolgozni. Ez persze munkajogilag nehezen értelmezhető.
  Most kinevezett egy kecskeméti közgzadászt. Nem mintha Szegeden nem talált volna hasonlóan hozzáértő közgazdászt, informatikust vagy mérnököt...
  Ráadásul azért talán ilett volna pályázat útján kiválasztani a megfelelő vezetőt.”
 • 6. zolcsi44 2009. november 03. 18:15
  „Ha a koorupcio világitana Nagyar Anna fénye elárasztaná az egész Kárpát -medencét. Ez az öregasszony meg kell hagyni egy csucs, milyen erkölcsi alapja lehet ennek, hogy megtiltja a volt ig. nyilatkozatát. Milyen noka lehet a volt ig.-nak, hogy hallgat. Ez igazi fideszes diktatura. Rákosi ezekhez képpest kezdő kisdobos volt.”
 • 5. rozator 2009. november 03. 12:57
  „Magyaranna közleményt adottki! Csak ne kelljen kérdésre válaszolni! Előleg a fityeszből! Nesze nekünk! Egyébként hogy is volt az a pofon? Vagy nem is volt? Mindenki gyengénlátó?”
 • 4. Felhőfejes 2009. november 03. 12:55
  „Így is van, minek egy nemzeti emlékpark vezetéséhez szakmai, netán tudományos tapasztalat?!
  Jó, ha tudjuk azonban, hogy soha nem jöhetett volna létre az ópusztaszeri emlékpark, ha annak idején nincsen Trogmayer Ottó tanár úr, a felhalmozott szakmai és tudományos tapasztalatával, tudásával és műveltségével.
  Egy ilyen nagyságrendű nemzeti történeti emlékpark megtervezését, létrehozását és működtetését csak olyan, "nem középiskolás fokon" képzett és a minőségnek elkötelezett szakember képes elvégezni, mint amilyen ő.
  Utódai a közelébe se értek, mint azt a park mai állapota is tanúsítja.
  Ismét bebizonyosodott, hogy a politikai és pártszimpátia kevés ott, ahol tudás, műveltség, szakmai tapasztalatok szükségesek egy feladat sikeres elvégzéséhez.
  Most azonban elértük a mélypontot: a felelős(?) döntnökök egy szakmai felkészültséget igénylő kulturális vezetői posztra ún. gazdasági szakembert neveztek ki. Kötve hiszem, hogy pusztán gazdaságossági, fiskális alapon a park szakmai, látogatottsági, gazdálkodási és üzemeltetési problémái megoldhatók lennének.
  Ehhez más és lényegesen több kell!”
 • 3. DMagóg 2009. november 03. 12:09
  „"... és tudomásul veszi, hogy nem nyilatkozhat a médiának. ..."

  Hol élünk? Mi takargatni valójuk van? Ez diktatúra!”
 • 2. igazságkereső 2009. november 03. 11:35
  „A cikkből idézve: ".....,így két közgazdász is erősíti a parkot.! Nem ez a lényeg,hiszen nálunk Magyarországon némi túlzással minden második ember okl.közgazdász, még is ott tart országunk ahol tart.Már 1996-ban megmondtam,hogy az ópusztaszeri emlékpark "ázsiója" addig tart,amíg "le nem fut" a látogató létszám,és amikor telítődik, nincs újabb közönség,akkor ez bizony leáldozik!Nem az igazgatócserék oldják meg ezt a problémát,hiszen régi mondás: " ha egy kupleráj nem működik, nem nyereséges,nem biztos,hogy a kurvákat kell lecserélni!"Úgy gondolom, megfontolandó amit írtam,hisz az élet minden területe sajnos ezt igazolja!!”
 • 1. favágó 2009. november 03. 11:35
  „Anna örök!:-(((((((((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbüntetés jogtalan fogva tartásért

Szeged - Nem jogerősen 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság a rendőrt, aki azért… Tovább olvasom