Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Töltőgázt szívott a 13 éves szegedi fiú - meghalt

Szeged - Szörnyű kínok közepette, hat hónap szenvedés után halt meg az a 13 éves szegedi fiú, aki gázöngyújtók töltéséhez használt gázt szívott. Márió tragédiájáról azért mesélt az édesanyja, hogy felhívja a figyelmet erre a fiatalok körében elterjedt, könnyen, olcsón és legálisan beszerezhető drogra és veszélyeire.
– Mozdulatlanul feküdt az előszobában, a földön, a hűtőszekrény előtt. Az arca hamuszürke volt. Azonnal hívtuk a mentőket – idézte fel a tavalyi végzetes októberi nap történetét Márió édesanyja, akinek akkor fogalma sem volt, mi történt a legkisebb, 13 éves gyermekével. Az látszott, hogy nagy a baj, mert Máriónak nem volt pulzusa.

Percek alatt történhetett a tragédia, hiszen a Weöres Sándor Általános Iskolába járó hatodikos fiú aznap nem sokkal 2 óra előtt még bejelentkezett a számítógépen az iWiW-re, negyed 3-kor pedig SMS-t írt az édesanyjának, hogy éhes. Fél 3-kor törték rá az ajtót, s találták meg a nyitott hűtő előtt, a földön. A gázöngyújtók töltéséhez használt palackra csak utóbb leltek a szülők a számítógép mellett, az asztalon – már üresen.

3–400 forintba került egy ilyen palack – korhatár nélkül bárki vásárolhatja. Főként a 13–16 éves kamaszok használják szipuzásra, a rendőrség nem kezdeményezhet ellenük eljárást. Illusztráció: Segesvár
3–400 forintba került egy ilyen palack – korhatár nélkül bárki vásárolhatja.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A pár perces eufórikus állapotot előidéző öngyújtógáz életveszélyes kábítószer. A levegőnél nehezebb butángáz ugyanis nagyon hamar bekerül a vérkeringésbe, megül a tüdőben, és súlyos szívritmuszavart okozhat. Hosszabb ideig tartó belégzésébe, túladagolásba 2004 szeptemberében halt bele egy 14 éves fiú Szegeden.

Károsabb, mint a fű

A Szegedi Rendőrkapitányság ifjúságvédelmi referense, Sövényházy Edit korábbi nyilatkozata szerint az öngyújtógázszívás a 13–16 éves kamaszok körében hódít. Ez a nyolcvanas években jellemző szipuzás új trendje. Mivel azonban a marihuánánál sokkal károsabb hatása ellenére sem számít kábítószernek, hasonlóan a habszifonpatron, a hígítók, ragasztók vagy az oldószerek fogyasztásához, ez sem bűncselekmény. Így – a füvező fiatallal szemben – a zacskóból inhaláló vagy gázt szívó fiatallal szemben nem kezdeményezhetnek semmilyen eljárást a rendőrök.

Máriót a helyszínen újraélesztették, és a szegedi gyermekklinikára szállították, ahol sokáig feküdt kómában. Itt mindent megtettek érte az orvosok és az ápolók. A 13 éves fiú hat hét után nyitotta ki a szemét, amivel a későbbiekben kommunikált, beszélni ugyanis nem tudott.

Mindene roncsolódott: a szíve, a tüdeje, a veséje, az agya. Bekötöttek az ízületei, nem tudta kinyújtani a kezét, lábát. Maci – ahogy a családja becézte Máriót – tüdeje szinte lefagyott az öngyújtógáz inhalálásakor. A kórházban tömény vért szívtak le a tüdejéről. Az édesanya elmondása szerint fia mindent értett abból, ami körülötte történik. Volt úgy, hogy meghalt mellette egy kisbaba, ami rendkívüli módon felzaklatta, vérnyomása az égbe szökött.

– Próbálkozott a kisfiam, mert élni akart. Tornáztattam, megszorította a kezem, ha kértem, már amennyire tudta. Mindent ki lehetett olvasni a szeméből, mert beszélt a szeme. Komoly fájdalmai voltak, sokat sírt. Néhány hónap után már tudott magánhangzókat mondani, az „a" volt az anya, az „á" a fáj – mesélt elcsukló hangon a gyötrelmes kórházi napokról az anya, aki nem érti, hogy mert a fia gázt szívni, amikor félt a gáztól. Esténként például mindig elzárta a gázfőcsapot a konyhában, mert gázszivárgástól, gázrobbanástól tartott.

Márió leginkább otthon ült a számítógép előtt, vagy az édesapjával horgászott. Az anya szerint októberben egy fiú rossz hatással volt a gyermekére, az ő szerepe máig tisztázatlan az ügyben. 17 éves Klaudia lánya és 20 éves Zoli fia is ismeri ezt a fiút, aki állítólag menekül, ha meglátja Márió bátyját.

Főként a 13–16 éves kamaszok használják szipuzásra, a rendőrség nem kezdeményezhet ellenük eljárást. Illusztráció: Segesvári Csaba
Főként a 13–16 éves kamaszok használják szipuzásra, a rendőrség nem
kezdeményezhet ellenük eljárást. Illusztráció: Segesvári Csaba

„Várunk vissza, Márió!" – írták az osztálytársak a kórházban fekvő fiúnak, aki azonban április 20-ára – ahogy a nővérkék fogalmaztak – elfáradt. A 60 kilóról 30 kilóra fogyott gyerek keringése összeomlott.

– Amikor meghalt Maci, kisimultak a vonásai, megszabadult a fájdalmaktól. Rózsaszín volt az arca. Olyan volt, mint egy baba, aki alszik – sírta el magát az anya, aki könnyek között mesélte, férje csak annyit mondott halott fia ágyánál, hogy „Márió, kicsi fiam, fogunk mi még együtt horgászni!"

A szülők nem tettek feljelentést, a rendőrség pedig nem nyomozott hivatalból az ügyben.

Az édesanya azért mesélte el fia tragédiáját, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre, mert szerinte a fiatalok közül sokan élnek ezzel a gyilkos szerrel. A 3–400 forintba kerülő öngyújtótöltő gázpalackot korhatár nélkül bárki megvásárolhatja a boltokban. Márió családjában van olyan, aki tervezi, aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy szigorítsák meg az öngyújtótöltő gázpalack megvásárlásának feltételeit.

Semmi sem véletlen?

Nagy divatja van Magyarországon a Bert Hellinger német pszichoterapeuta nevéhez fűződő családállítási terápiának, amelynek segítségével öt-hat generáció erőtere is megjelenhet. A terápiában megtudhatják a résztvevők, mi miért történt vagy történik a családban, választ kaphatnak megoldatlan problémákra. Márió édesanyja szerint nem véletlen, hogy fia attól halt meg, amitől a legjobban félt. Elmesélte, hogy a fiát nagyon érdekelte a II. világháború, rendkívül feldúlta az, amit Hitler művelt a zsidókkal, beleborzongott, amikor az elgázosításról olvasott. Kiderült: a családnak lengyel rokonai is vannak. Mivel nem tartják velük a kapcsolatot, nem tudják, hogy a lengyel ősök közül meghalt-e valaki koncentrációs táborban, vagy elkövetett-e valamit a zsidók ellen.

Olvasóink írták

147 hozzászólás
 • 147. MakaiRozália 2009. november 27. 10:12
  „Kedves Olvasók! Mindig megdöbbentő a tudatlanság, mely ilyen helyzetbe sodor fiatalokat. Ajánlom figyelmükbe Makai Rozália: Drog, alkohol, nikotin c. könyvet, és a weboldalamat, ahol hiteles történetek olvashatnak.
  VAN KIÚT a MEGKÖTÖZÖTTSÉGEKBŐL! Dömösön, Ráckeresztúron, REHABILITÁCIÓS OTTHONOKBAN már évtizedek óta szabadulnak az alkohol, drog, nikotin rabjai Isten kegyelméből. HITELES TÖRTÉNETEK olvashatók családi háttérrel. http://www.vargamakai.com”
 • 146. Priscilla_ 2009. november 24. 19:10
  „74. Egy adag fű 500-1000 forint....”
 • 145. novaklaszlo56 2009. november 23. 03:59
  „A fogyasztói társadalom már csak ilyen, kedves Szergiusz! És hihetetlenül stabilnak, hosszú távúnak is látszik e pillanatban, mert az elemi, önző félelmeinkre, mohóságunkra apellál, s mert iszonyú erejű lobbiérdekek állnak mögötte, ekként pedig valóban öngerjesztő természetű. És lassan az emberi faj túlélését is veszélyezteti (a fékezhetetlen önzés és kapzsiság miatt). Szóval hosszú távon számolj e struktúra jelenlétével!
  Viszont a srácok a jövőnk záloga, őket tehát minden erőnkkel védenünk kellene. Ez pedig valóban csak az általad ajánlott szemlélettel lenne lehetséges, de ehhez az emberi természet megváltozására lenne szükség... Önző, egymáson átgázoló, mindenben versengő csürhe helyett valódi, intelligens emberi közösség. maximalista vagy, attól tartok, lehetetlent kívánsz tőlünk! Erre mi nem vagyunk képesek! Inkább belefulladunk a fogyasztásunk mocskaiba, de a verseny nem állhat meg! Nehogy már a te kerítésed zöldebb legyenn, mint az enyém! Lásd be, kérlek, hogy ez reménytelen. És vigasztalódj azzal, hogy a provízióddal azért nem vagy teljesen egyedül, pl én is ugyanúgy látom a helyzetünket, ahogyan te. Azért hátha...
  De legalább a srácokra vigyázzunk minden erőnkkel, hisz nélkülük nemcsak jövő, hanem igazi, értelmes jelen sincsen! Azt hiszem, Márió szülei ezt most nagyon élesen érzik is... Én is!”
 • 144. Héhé 2009. november 22. 22:31
  „134. hozzászólás adambuj
  Köszi!Ez nagyon tanúságos volt!”
 • 143. szergiusz 2009. november 22. 16:46
  „Fogyasztói társadalom, nem beszélünk értékről, csak 2 ellenségünk van az unalom és a kényelmetlenség, ezek ellen pénzcsinálással és vásárlással védekezünk. Fiataljaink többszörösen követnek ezekben bennünket, hiszen az ambíciójuk is többszörös mert fiatalok. Szódacsinálás helyett ásványviz-palackokkal szennyezzük a környezetet, textilpelenka helyett nadrágpelenkával szolgáljuk kényelmünket, mindennel időt spórolunk, hogy legyen több idő a több pénz keresetre, hogy mégtöbbet költsünk az unalom és a kényelmetlenség ellen. Gyermekeinknek új neveket adunk - Inez, Josi, Armandó, Vivienn...stb - amiket a TV-ből tanulunk, hiszen tudat alatt arra vágyunk, hogy gyermekeink azokhoz a filmbéli Inezekhez, Josikhoz, Armandókhoz, Viviennekhez legyenek hasonlóak, ugyanis ők menők, keveset unatkoznak és kényelmesen élnek. Ha virágüzlet az minimum Zsanett lehet, a Bözske virágszalon hülyén hangzana, mert a Bözske név a régi, elavult módon élő templomküszöb-koptató nénikre emlékeztet. A TV és holdudvara a kereskedelmi média annyira átmossa az agyakat, hogy még gyökereink neveit is kidobjuk a szemétbe, ahelyett, hogy az eufória iránti vágyat generáló reklámokat meg a kereskedelmi adókat fogó TV készülékeinket adnánk le a veszélyes hulladékgyűjtő helyeken! Márió ennek a pusztító, butító, olvasásról leszoktatott, TV-kábított társadalomnak az áldozata. Nem a habszifon és a gáztöltőárusítás-korlátozása a megoldás, hanem a kereskedelmi TV és a reklámok likvidálása életünkből, a sztárműsorokra való szivalkodás helyett családi beszélgetések az élet nagy dolgairól. Engem erre figyelmeztet a cikk, és köszönöm a tragédiát átélt szülőnek, hogy megosztotta velünk gyászát. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni tudat alatt se, ne hagyjuk magunkat a pénz rabszolgáivá tenni, gondolkodjunk kik vagyunk mi magunk, mely gondolatok vannak az egyéniségünk kibontakozásáért és mely hatások érnek minket azért, hogy az eufória és a kényelem hajszolásával töltsük egész életünk. Vannak vallások, gondolkodók, népmesék, etikai beszélgetés-könyvek, Internet (ha nem saját magunk függővé-tevésére használjuk)...Mondjunk nemet a gyrmekeink és saját magunk butítására!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 142. miszter 2009. november 20. 22:08
  „Márió, kicsi fiú, nyugodj békében!”
 • 141. BabócsaiEugénia 2009. november 20. 19:25
  „Ugyan! Hiába tiltják a törvények, mégis kiszolgálnak itallal, dohányáruval fiatalkorúakat, gyerekeket!!!”
 • 140. novaklaszlo56 2009. november 20. 15:26
  „Sajnos nem elég okosak az emberek, kedves Carmenítaa. Ha azok lennének (lennénk), nem történnének ilyen, és ehhez hasonló tragédiák nap, mint nap, egyre gyakrabban.
  Igen, szörnyű ez az eset IS, kedves Janekjanek. Ezzel együtt sem gondolom, hogy minden, szakszerűtlenül használt eszköz "betiltása", a gyerekek, fiatalok közeléből való eltávolítása lenne a megoldás. Ha figyelmesen visszaolvasol, néhány hozzászólás elég világosan utal azokra, az egész társadalomban mélyen gyökerező szemléletbeli torzulásokra - és azok okaira is -, amelyek erősödő jelenléte egyre több tragédiát, veszteséget FOG OKOZNI mindannyiunknak. Nem okozhat, hanem, ismétlem: elkerülhetetlenül okozni fog.
  Ehhez kívántam korábban is kellő lelki erőt, vagy hatékony védelmet biztosító szkepszist, csőlátást és fásultságot.
  A 115-ben azt mondtam a komment végén: nics több mondanivalóm. Tényleg nincs: csak önmagamat ismételgetem valamilyen rejtélyes okból. Nem teszem ezt a továbbiakban. Aki érteni akarja, az már régen érti mindezt.”
 • 139. janekjanek 2009. november 20. 12:53
  „Szőrnyű ezen eset Legyen ez intő példa mindenki számára.Fogadják őszinte részvétemet.Szintúgy egy aggódó Apa. Nekeljen aggódni,én is azon az elven vagyok hogy tiltsák meg ezen gázpalack bárkinek a hozzáférését,mert igen veszélyes,/Halálos méreg/nem erre találták ki.Márió nyugodj békében.”
 • 138. carmenítaa 2009. november 20. 12:06
  „de okosak az emberek!!!”
 • 137. novaklaszlo56 2009. november 19. 17:32
  „Erdély!
  Az állami iskolákban sem tanítanak ilyet. Pusztán tehetetlenek, eszköztelenek a "gyermeki jogokkal" szemben, s így szépen csendben végig nézik (nézzük, amint a kölykök, a tőlünk kapott súlyos jogaikkal kinyuvasztják magukat, miközben mindenki felelős, és senki sem (a suli eszköztelen, a szülő túlterhelt, a kölykök közben céltalanul sodródnak, stb.)... Ez a dolog egyik oldala.
  A másik, pedig, kedves Carmenítaa, az, hogy a Magyar Köztársaság jogállam, ahol a hatályos jogszabályok szerint kell minden ügyben és esetben eljárni. Amint már mondtam, egy gyermekkorú személy NEM TERMÉSZETES (!!!) halálának körülményeit különös gonddal kell(ene) vizsgálni, mely vizsgálatnak elsődleges aspektusa BÜN-TE-TŐ-JO-GI! A büntetőeljárás tanulságait természetesen más szakmáknak is érdemes feldolgozniuk annak érdekében, hogy világossá váljon, ki, mit tehet a tragédiák megelőzése érdekében, a társadalom nyugalma, biztonsága, urambocsá boldogsága céljából. A nem érvényesülő, elmaszatolt, ilyen-olyan okból kikerült jogszabályok morálisan többet ártanak a társadalomnak, mintha egyáltalán nem is léteznének! Ez talán nem szorul magyarázatra. Ha pedig ez a társadalom nem változtat gyökeresen a szemléletén és az erkölcsi hozzáállásán, akkor további eredményes köz-züllesztést, és az ebből egyenesen következő, sokasodó tragédiák elviseléséhez sok-sok lelki erőt kívánok!
  Lehet, hogy senki sem érti, mit hablatyolok. Uff! Én megpróbáltam. Lelketek rajta!”
 • 136. meksz 2009. november 19. 15:46
  „moderálva off”
 • 135. flexsnake 2009. november 19. 15:44
  „121 öngyújtóval kezdik”
 • 134. adambuj 2009. november 19. 15:19
  „Bármikor megtörténhet...

  http://szegedmentok.hu/galeria/Video/Album4.htm”
 • 133. ERDÉLY 2009. november 19. 14:26
  „CAT !
  ÖLJ !...LOPJ !....SZIPUZZ ! NARKÓZZ ! DROGOZZ !
  Melyik egyházi iskolában tanítottak ilyen és hasonló dolgokra ?”
 • 132. Élet 2009. november 19. 13:53
  „Csiperke igazad van! Az én 10. osztályos lányomat is utálják az osztálytársai, mert kiváló tanuló, és nem iszik nem dohányzik. Inkább a jövöjére koncentrál. Mert szeretné elérni azokat a célokat amit kitüzöt magának. Sajnos neki a hét 5 napján mikor iskolába van el kell viszelni-e az ilyen osztálytársakat. Legutobb az egyik fiú a holi ütövel vágott rá, mert nem tudja elviszelni a kiváló tanuló gyereket. Igazgató elé vittük a dolgot, és még a fiú szülei voltak felháborodva. Én mitszülö ezek után mis tudok tenni? Csak annyit ,hogy biztatom a gyerekemet, hogy ne figyeljen az osztálytársaira, és ne foglalkozzon velük.”
 • 131. csiperke73 2009. november 19. 12:38
  „Emos vagyok meg szuicid ,na az ilyen dolgokon tudok kiakadni.
  A sok rosz családi háttér ,ilyen dolgokat szül. A mai világban két három munkahelyen dolgoznak a szülők ,közben a szülő-gyerek kapcsolat sekélyessé válik. A gyerek azt néz a tv-ben amit akar,senki sem tiltja el a nem neki való műsoroktól. Látja a körülötte zajló világot, hogy lopni csalni hazudni,drogozni kell nem tanulni és dolgozni.
  Meg is látszik az iskolában a silány teljesítmény, tisztelet a kivételnek !
  És csoda ha ilyen dolgok megtörténnek ?”
 • 130. öreglány 2009. november 19. 11:57
  „129. igazad van átkellélni!!! Te márátélted??? mert én igen!!! Igaz nem a sajátom volt, csak a munkámhoz tartozott!!!A legnagyobb ellenségemnek se kívánom!!!!!”
 • 129. carmenítaa 2009. november 19. 11:53
  „Védheted a gyerekedet az életeddel is.elég 1 pillanat és meg a van baj!!!”
 • 128. carmenítaa 2009. november 19. 11:52
  „Befoghatnátok!!!!!!!!!!!
  ezt addig senki nem tudja míg nem éli át!!!”
147 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh konzorcium építi a 2-es vonalát

Négy pályázó közül a csehországi székhelyű konzorciumot hirdette ki győztesként a Szeged Pólus Nonprofit Kft. Tovább olvasom