Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Tolvajok a fenyvesekben

A feketefenyőt Ásotthalom térségében sikerült meghonosítani, de csak az erdő ritkításakor kivágottakat adják el a kereskedőknek. A szegedi Mars téren karácsony előtt jobbára nyugat-dunántúli fákat árulnak: nordmann-, ezüst-, fekete- és lucfenyőt is lehet kapni.
Pőcze Levente kerületi vezetőerdész a feketefenyőre esküszik. Fotó: Frank Yvette
Sok kiskertben, vagy a nagyobb udvarú házaknál feketén termesztenek „karácsonyfát". A fenyővel való foglalkozás ugyanis hivatalosan nem éri meg, mert e fatípus e régióban nem őshonos. A talaj minőségén lehetne javítani, de a klímával még a szakemberek sem tudnak mit tenni, hiszen a fenyő környezetében esőztetni, párásítani kellene – hallottuk Szóráth Gyula kertészmérnöktől, aki több évtizede foglalkozik faiskolával. Véleménye szerint az Alföldön karácsonyi fenyőt nagy mennyiségben nem érdemes termeszteni.

A térségben a legnagyobb fenyőerdeje – Ásotthalom, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges és Mórahalom térségében – a Dalerd Rt.-nek van. Tizenhárom évvel ezelőtt ez a százhektáros terület leégett – mutatja Pőcze Levente kerületi vezetőerdész az ásotthalmi Kiss Ferenc Természetvédelmi Terület szomszédságában. Azóta ezt a részt újratelepítették, és a feketefenyők már két-három méteresek. Az ilyenkor szokásos nevelővágások, ritkítások idején válogatják ki azokat a fákat, amelyek alkalmasak karácsonyfának is. Az erdész szerint a kilencvenes évek elejétől a feketefenyők ázsiója megnőtt az Alföldön. A feketefenyőt azért kedvelik karácsonyfának, mert később hullajtja a levelét, illatosabb, olcsóbb, mint a luc, és kivágás után élénk zöldebb marad a levele.

– A fenyők közül ez az egy fajta viseli el a dél-alföldi száraz klímát, és a homokot is jól megköti. A luc viszont nem marad meg. Feketefenyőinkből a múltban rengeteg házat felépítettek a környéken, de az is igaz, mire megnőnek húszméteresre, eltelik egy emberöltő – magyarázza Pőcze Levente, aki Ásotthalmon alpolgármester, és a helyi polgárőr-egyesület vezetője is. A szezonban éjszakánként járőröznek, hiszen tavaly több utánfutónyi fenyőt loptak el területükről. Idén eddig egy tolvaj nyomát fedezték fel, csak néhány fa tűnt el.

Az erdő ritkításakor kivágott, körülbelül másfél méteres fenyőket a kereskedőknek négy-ötszáz forintért odaadják. Ezzel szemben a szegedi Mars téren – igaz nem az Ásotthalomról származó feketefenyő méteréért – ezerötszáz forintot is elkérnek. A legnagyobb szegedi piacon – általában nyugat-dunántúli fenyőt árulnak, illetve olyan kereskedők is akadnak, akik külföldről szerzik be a fát.


Próba

– Érdemes körbeszagolni a fenyőt, és ha nem restelljük, a kezünket húzzuk végig a törzse közepe táján az egyik ágon – tanácsolja Bitó István fával megrakott utánfutója mellett, a szegedi Mars téren. – Ha nem érzünk friss illatot, és egy tűlevél is lepereg, az eladónak ne higgyük el, hogy a fát előző nap vágták ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom