Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tom Hanks oldalán a vörös szőnyegen

Szeged - Tom Hankstől kezdve Clint Eastwoodig sok mindenkivel találkozott, beszélgetett Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára – Los Angelesben, a Golden Globe-díjátadón. Neki munkaköri kötelessége, hogy világsztárokkal találkozzon: hazánk filmgyártását képviselve próbál kedvet csinálni a filmeseknek, nálunk forgassanak.
– Tavaly elmaradt a Golden Globe-gála a forgatókönyvírók sztrájkja miatt, így idén mindenki ki volt rá éhezve. A szakmának hiányzott a fantasztikus kavalkád, a sajtónak, hogy legyen miről írni – jelenti ki Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára. – Delegációnk a Magyar Filmbizottságot is képviselte. Ennek a szervezetnek az a dolga, hogy minél több filmgyártást hozzon hazánkba.

A Golden Globe-díjátadón Tom Hanks oldalán mutatta a televízió Tóth Erzsébetet.

– Tom Hanks nem csupán az egyik legfelkapottabb színész, de a legbefolyásosabb producer, az életmű Globe-ot kapó Steven Spielberg egyik legjobb barátja is. Hát ezért kiáltottunk fel örömünkben az asztalunknál, amikor a John Adams-sorozatért járó díjat átvéve megköszönte Budapestnek, a magyaroknak a minisorozat forgatásához nyújtott lehetőséget – idéz föl egy kellemes pillanatot Tóth Erzsébet. – Jó, az Adams díszlete leégett, pont mikor a forgatásra iderepült volna, de utána újra felépült, és a stáb attól kezdve csak dicsérte Magyarországot Hanksnek. A film egyébként négy jelölést kapott, és mindegyikben nyert. Azt hittük, azután, hogy így megdicsért egy világsztár minket, újabb öröm nem jöhet. De akkor szólították ki a főszereplőt, Paul Giamattit. És ő mit mond? Köszönöm, Magyarország! Kész volt mindenki, kelet-európai országot ennyit még soha nem emlegettek ezen a díjátadón.

Az, hogy Tom Hanks dicsérjen meg minket, megfizethetetlen reklám, mert ott volt az a szakma, aki majd filmezni fog, ráadásul ezt az eseményt a világon közel ötvenmillió ember nézte.

Tóth Erzsébet munkaköri kötelessége világsztárokkal találkozni – például Tom Hanksszel. Fotó: DM/DV
Tóth Erzsébet munkaköri kötelessége világsztárokkal találkozni – például Tom Hanksszel. Fotó: DM/DV

– Milyen ember közelről Hanks? – kérdez vissza Tóth Erzsébet. – Közvetlen, helyes, barátságos. De ezen a rendezvényen a legtöbb sztár ilyen. Mert ez nem a rajongók hadáról szól, hanem a szakmáról. Együtt dohányozhatsz, beszélgethetsz Colin Farrell-lel, vagy éppen egyszerre mentek el a mellékhelyiségbe Penélope Cruzzal. Sting például megállított bennünket mint magyarokat, és azt mondta, kedveli Budapestet, csodás város, ott mindig jól érezte magát. Drew Barrymore-nak magyar születésű az anyukája. Magyarul is szólított meg minket: „Á, a madzsarok már megint!" Vele is jót beszélgettünk, akárcsak Leonardo DiCaprióval.

Szóval mindenki meg- és leszólítható. Ez a varázsa a Golden Globe-nak, ezért fontos, hogy ott legyen a magyar filmipar képviselője.

– Nekem nagyon nagy élmény, hogy életem egyik bálványával, Clint Eastwoddal megismerkedhettem, mikor gratuláltam neki. Azt azonban látni kell, az ilyen eseményekből a hazai filmgyártás profitálhat a legtöbbet.

Csábító ajánlat

  – Hazánkban, megvívva csatánkat az EU-val, sikerült a filmkészítőknek húszszázalékos adózási kedvezményt kiharcolni. A költségek is fontosak, nem csupán a jó környezet! – magyarázza Tóth Erzsébet. – A film, a filmipar, a filmgyártás nem csupán szórakoztatás, komoly üzlet és kulturális lehetőség. A film hírvivő, ki kell ezt használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin a donyecki szénbányákban dolgozott

Szeged - Két év hét hónapot húzott le a fiatalságából málenkij roboton a Szegeden élő Bálint Lajosné Hruskó Katalin. Tovább olvasom