Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő cég és az iskola vezetője. Bizakodnak. Mi is körbenéztünk; rengeteg munkást és sok-sok tennivalót láttunk.
Bő egy hete írtuk, hogy válságtervet dolgozott ki a szegedi Tömörkény gimnázium igazgatója, mert nem látta biztosnak a szeptemberi iskolakezdést. A minap bejárást tartott az intézményben az iskola vezetője, a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója, valamint a fenntartó városi önkormányzat alpolgármestere.

Mi is körbenéztünk: a laikusnak hihetetlennek tűnik, hogy itt három hét múlva évnyitót tartanak. A főépület Tisza-parti bejáratánál csővezetékek merednek ki a földből, most bontják el a bejárat előtti lépcsősort. Lift még nincsen, most húzzák fel hozzá a liftaknát alulról és felülről – egyszerre. A mellette lévő tanteremben tátonganak a födémek, az ajtók helyén lyukakat látni, szerteszét törmelék, mindenhol vastag porréteg. A folyosók végén félkész mellékhelyiségek. Az udvar telis-tele törmelékkel, építőanyaggal, állványokkal. Daruval emelik be a tetőre való cserepet. Ha itt elkészülnek, jó néhány napos takarításra biztosan szükség lesz a beköltözés előtt.

A Tömörkény új szárnya – ennek legszűkebb a határideje: szeptember eleje – kívülről még állványok alatt rejtőzik: Itt vakolni nem kell, mert vörös téglahomlokzattal épült. Beszerelték az ablakokat, de bent burkolnak, festenek, nincsenek meg a beltéri ajtótokok. Ahol nemsokára oktatóműhelyeket rendeznek be, ott most felhalmozva várakoznak a szigetelőanyagok, amelyek majd az épület másik oldalán kerülnek föl a homlokzatra. A lift még itt sincs kész, az legalább két hét.

Mellette a mosdóhelyiségeken is van még csinálnivaló. Egyik szakmunkás sürgeti a másikat, toporognak egymás hegyén-hátán. Látszik, hogy ilyen rohamtempóban és ennyire szűk helyeken csak zavarhatják egymást. Jóval többen dolgoznak, mint a múlt héten, úgy száznegyvenen nyüzsögnek az udvari csatatéren, az emeleteken, egészen a padlástérig.

A patinás szegedi gimnázium tavaly óta újul és bővül hatszázmillió forint címzett támogatásból. Ha a szoros határidőt sikerül betartani, akkor is egy évig még egy fedél alatt „lakik" az intézmény az építőkkel az iskolában és a kollégiumban.

Mindenki bizakodó

Kühn János igazgatótól megkérdeztük tegnap, bizakodóbb-e az egyeztetés után. Lakonikusan felelt: „Igen. Minden rendben lesz." Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, feszes programról tárgyaltak, de minden az eredeti terveknek megfelelően halad. Az új épületszárny szeptemberre elkészül, a régiben is el lehet kezdeni a tanévet, de ott folytatódik az átépítés. A kilenc új tantermet és a kollégiumi szárnyat jövő szeptemberre adják át az építők. A Ferroép vezérigazgatója, Nemesi Pál szabadságát tölti, ezért szűkszavúan úgy kommentált: fenntartja múlt heti nyilatkozatát. Akkor elismerte, hogy kritikus a helyzet, de hozzátette, megoldják, nincs ok aggodalomra. Az iskola nem kényszerül albérletbe, a tanítást szeptemberben el lehet kezdeni a Tömörkényben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József síremlékét

Többszáz tisztelője jelenlétében felavatták a tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas basszista… Tovább olvasom