Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tönkreteszik a természetet

Mindennapos jelenség ma már: terep-, krosszmotorosok száguldanak óriási zajjal Csongrád megye természetvédelmi területein, keresztül mindenen. Ők sincsenek könnyű helyzetben: kevés a pálya. A nemzeti park megegyezést keres, a Kötháló országos aláírást gyűjt.
Terepező. Idén már súlyos balesetet is okozott a Maros-töltésen egy kétkerekű motoros Illusztráció: Gyenes Kálmán
Terepmotorosok, krosszmotorosok – sokszor rendszám nélküli járművön ülve, beazonosíthatatlanul – száguldoznak megyeszerte természetvédelmi területeken, minél járhatatlanabb terepen. A technikai sportok illegális űzése emberre-állatra-környezetre egyaránt káros. Idén már súlyos baleset is történt, mint megírtuk: szolgálatban lévő gátőrt ütött el a Maros-töltésen egy terepmotoros.

– Saját magukat is veszélyeztetik a motorosok: megtörtént, hogy a hullámtéri erdő úttalan útjain teljes sebességgel száguldót lerántotta járművéről a nyakába tekeredő vadszőlő – mondja Somodi István, a Kiskunsági Nemzeti Park területén belül található Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi tájegységvezetője.

– Utolérni nem lehet őket, hiszen ezek a járművek minden akadályt legyőznek. Volt már, hogy rendőrnek intettek be, volt, hogy magam is alig tudtam félreugrani egy ilyen csoport elől – folytatja a tájegységvezető. A talajt tönkreteszik, a védett növényeket eltiporják, a vadállományt világgá riasztják, fácáncsibének, siklónak, gyíknak nincs esélye ellenük. A mégoly jó szándékú motorosok észre sem veszik, hogy pusztulás kíséri őket.

Tajti László, a nemzeti park igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálat-vezetője megerősíti az elhangzottakat. – Szinte mindenütt felbukkannak a terepmotorsport űzői. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben különösen Sándorfalva környékén gyakori a megjelenésük – mondja. A terepmotorozás kártékonyságban, kezelhetetlenségben közvetlenül a vadorzás után következik, már a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is tájékoztatást kért a nemzeti parkoktól ez ügyben, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) pedig országos aláírásgyűjtést kezdeményezett az országszerte terjedő természetrongálás ellen. Mi lenne a megoldás?

Például, ha több, legális terepmotorozásra kijelölt pálya jönne létre a megyében – jelenleg Hódmezővásárhelyen és Szentesen van az említett területekhez legközelebb ilyen. Magán-földtulajdonosok is bérbe adhatnak területet e célra, ha az nem védett. A nemzeti park igazgatósága a közeljövőben találkozót szervez a természetvédelem – és velük együtt a vadászok, erdészek, természetjárók –, illetve a technikai sportok művelői között, hogy közelíthessék álláspontjukat.

Addig is a természetvédelem igyekszik megóvni az élővilágot. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az elmúlt két évben nyolc személlyel szemben szabott ki szabálysértési bírságot terepmotorozás miatt, és a rendőrséggel együttműködve igyekszik visszaszorítani a jelenséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom