Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Tönkretett családok várják a Szeviép-ítéletet

Szeged - Vállalkozások, de ami ennél is fontosabb, emberek mentek tönkre a Szeviép csődje miatt. Az állam végül segített nekik, de a személyes tragédiákat a pénz sem gyógyítja.
Ma dönt a bíróság a Szeviép korábbi vezetőiről>>

– A férjemmel sajnos már nem tudnak beszélni, három éve halt meg rákban, a bánat vitte el – mondta korábban lapunknak a szegedi Molnár Istvánné. Az asszony férje kisvállalkozóként került a Szeviép közelébe, egy IFA-val hordott kavicsot még a szegedi villamosvonal-rekonstrukció alatt, de nem kapta meg a munkájáért járó díjat. Végül az állam segített rajta. – A kormánydöntésnek köszönhetően végül 420 ezer forintot kaptunk, így az anyagi kár megtérült, de az erkölcsi, a nem vagyoni kár talán sohasem fog – mondta Molnár Istvánné.

Azonban nem ő volt az egyetlen. Molnárékon kívül még csaknem 450 családi vállalkozás vált a Szeviép áldozatává. 

– Biztos vagyok abban, hogy szándékosan tettek tönkre életeket és vállalkozásokat a Szeviép-ügyben – ezt már Deák László mondta a Délmagyarországnak.

Tisztességesen dolgoztak

Ő az M43-as autópályán dolgozott cégével. A szénhidrogén-vezetékek kiváltása volt a feladatuk, amit tisztességgel el is végeztek, pénzt azonban ők sem láttak. A 30 éve jól működő vállalkozásából szinte csak a telephelye maradt meg, több mint száz alkalmazottját és tartalékait is elveszítette. Ennek ellenére Deák László minden alkalmazottját kifizette.

Keményebben fogalmazott lapunknak Tari Jenő. A szerszámboltot üzemeltető férfi szerint a Szeviép az utolsó időszakban egyértelműen arra ment rá, hogy a vállalkozásokat megkárosítsa és tönkretegye. Őt tulajdonképpen szinte meglopták, hiszen bementek a boltjába, elvittek hárommillió forintnyi eszközt, de fizetni persze nem fizettek értük.
 
Tari Jenőnek és cégének hárommillió forinttal maradt adósa a Szeviép. Fotó: Karnok Csaba
Tari Jenőnek és cégének hárommillió forinttal maradt adósa a Szeviép. Fotó: Karnok Csaba
– Sokan kérdezik, hogy szerintem meg kell-e büntetni ezeket az embereket. Ez nem kérdés, mert aki a másiknak vagy egy másik ember vállalkozásának rosszat akar, az nem érdemel mást, mint büntetést – mondta a megkárosított üzlettulajdonos.

Hasonlóan járt Lipták Tibor is. Cége, a Felni Kft. közúti haszongépjármű-alkatrészek kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. A légszűrőtől kezdve a tűzoltó készülékig mindent forgalmaznak, amire egy teherautó vagy egy kamion üzemeltetőjének szüksége lehet. A céget 1991-ben alapították, és 2008–2009-ig problémamentesen működött. De akkor jött a Szeviép. 

A Biztonsági Üzem is tartozik

Azaz nem is csak a Szeviép, ugyanis Lipták Tibort az a Biztonsági Üzem Kft. sem fizette ki, amelynek egyébként a Szeviép adott hitelt, legalábbis különös körülmények között. A Felni Kft. tizenkilencmillió forintért adott át alkatrészeket a cégeknek, és az akkor még nagyon nagy pénz volt a vállalkozás életében. 

– Ez egy akkora összeg volt a vállalkozásnak, hogy teljesen át kellett szervezni a működésünket. Bankhiteleket kellett felvennünk, hogy ne kelljen embereket elküldeni, és át kellett értékelni az egész cég életét – tette hozzá a cégvezető, aki szerint ha nincs az állami kártalanítás, egész biztosan keresztet vethettek volna a pénzükre. A férfi a többi károsulthoz hasonlóan úgy gondolja, hogy nem lehetett véletlen folyamatok eredménye a Szeviép csődje.

Az állam segített

Ahogy cikkünk elején írtuk, a Szeviép csődje több száz kis- és közepes vállalkozásnak okozott kárt. Voltak cégek, amelyek teljesen tönkrementek, és családok élete dőlt romba azzal, hogy nem kapták meg idejében az elvégzett munkáért járó pénzüket. 

Ezt elégelte meg a magyar állam, amikor – idén márciusban – a kormány úgy döntött, hogy segít a bajba jutott embereknek. A kormányrendelet március 5-én jelent meg. Az akkori szöveg szerint azokat a vállalkozásokat segítik, amelyeknek szerződésből eredő követelésük van a társasággal szemben, és a felszámoló nyilvántartásba vette őket, vagy pedig polgári eljárás indult, illetve büntetőeljárásban bejelentett polgári jogi igényük van. 

A rendeletet azóta már módosították, és így az elhunytak után az örökösök is megkapják azt a pénzt, ami már évekkel ezelőtt járt volna nekik. Az állami programban mostanáig 148 vállalkozást kártalanítottak, 2 milliárd 400 millió forint értékben.
 

Sorozatunk korábbi cikkei:

Évtizedes vállalkozást tettek tönkre - Több mint száz ember került az utcára a Szeviép miatt>>
Semmi sem volt elég a társaságnak - A szerszámokért és a gépekért sem akart fizetni a Szeviép>>
Tízmilliós házakból nézték végig az emberi tragédiákat - Családokat tett tönkre a Szeviép>>​
Leálltak a munkások, csődbe ment az építési vállalkozás - Közvetve is tudott ártani a Szeviép>>
Ha alkatrész kellett, vitték, de elfelejtettek fizetni: tízmilliós bankhitelbe hajszolta a Szeviép Lipták Tibor cégét>>
Kész lett a fürdő teteje, csak nem kapták meg a pénzt - Kószó Istvánt a Szeviép és az egyik leánycége sem fizette ki​>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai és miniszterelnöki találkozó - Orbán Viktorral találkozott Kiss-Rigó László és Pápai Lajos

Pápai és miniszterelnöki találkozó - Orbán Viktorral találkozott Kiss-Rigó László és Pápai Lajos
Kiss-Rigó László meghívására Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök november 13-án, Szegeden előadást… Tovább olvasom