Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Toplistán fészkel a Sas

A tb-támogatású gyógyszerek közül egy szegedi patika forgalmazta idén a legtöbbet – állította tegnap az Index.hu hírportál. Kiderült, mindez a Sas patikára vonatkozik, ott azonban az ötmilliárdos forgalom helyett csak annak feléről beszéltek. Ezzel is az ország első öt gyógyszertára között vannak.
Forgalmas helyen van az Anna-kúti Sas patika. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedi patika került a gyógyszer-forgalmazási toplista élére – állította tegnap az Index internetes hírportál. A lap birtokába került lista szerint több mint ötmilliárd forint értékű, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményt forgalmaztak augusztusig csak ebben az egy patikában. A lista szerint a fővárosi nagy forgalmú gyógyszertárak a második, harmadik helyre szorultak vissza – közel négyszázmilliós különbséggel.

A témáról szerzett információink mind arra utaltak – bár a listáról adatvédelmi okokból törölték a gyógyszertárak nevét –, hogy a toplista élén a szegedi Sas patika állhat.

Lacsán Péter, a gyógyszertár vezetője megkeresésünkre azt mondta, bár jó lenne, mégsem volt ekkora a forgalmuk az év első nyolc hónapjában, az információk torzak. Mint mondta, csupán a szóba hozott összeg feléért, vagy kicsivel többért adtak el a tb-támogatott gyógyszerekből. Ezzel a több mint két és fél milliárd forinttal szerinte jelenleg az ország első öt patikája között vannak. 2003-ban egyébként az OEP az adatai alapján az országos harmadik helyre sorolta a szegedi Sas patikát.

A gyógyszertárak 12–26 százalékos árrést alkalmaznak a 3500 forintnál olcsóbb szereknél. Fotó: Schmidt Andrea
A hatalmas forgalmat a vezető több tényezőre vezeti vissza. Szeged egészségügyi központ, ahol a gyógyintézmények felvevő kapacitása igen nagy; jelentős a város egészségügyi vonzáskörzete, ez meglátszik a betegforgalmon is; a patika a városközpontban van, a sok ablak és a gyors ügyintézés miatt sokan választják. A vezető elárulta: éves forgalmuknak csupán húsz százalékát teszik ki a méregdrága tb-támogatott gyógyszerek, a maradék nyolcvanat a 3500 forint alatti készítmények adják.

Lacsán szerint a megjelent adatok biztosan nem a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól származnak, mert ott – a heti elszámolások miatt – pontos a nyilvántartás. Véleménye szerint ekkora tévedést csak az országos vagy a megyei gyógyszerészkamara követhet el, ezek becsült adatokból dolgoznak. A kamara a tagdíjukat tavaly annak a négyszeresére becsülte, mint amennyit ténylegesen fizetniük kellett, idén pedig a tavalyi tagdíjból, azt az áremelések mértékével megszorozva hozhatta ki ezt a téves adatot.

Árrések határok között

Akár több százezer forintba is kerülhetnek a rákellenes és immungyógyszerek, amelyeket az egészségbiztosító száz százalékban támogat. Ezeken ugyanakkor egy gyógyszertár maximum 830 forintot kereshet dobozonként, mert ennyi a 3500 forint fölötti gyógyszerek maximális árrése. Más medicináknál az árrés sávosan alakul: a 600 forintnál olcsóbbaknál 26 százalékot, a 600-1100 forintoknál 20 százalékot, az 1100-3500 forintosoknál 12-14 százalékot számíthatnak föl a gyógyszerészek. A szabadáras, OEP által nem támogatott, kozmetikai és egyéb szereknél nagyjából 20 százalékos az árrés.

Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta: az adatok, amelyek alapján a listát felállították, nem tőlük származnak – hisz a cégek adóbevallásába nem tekinthetnek bele. Azt viszont hozzátette: minden gyógyszerész tudja, hogy a szegedi Sas patika forgalma az egyik legnagyobb az országban. Az elnök szerint ehhez hozzájárul, hogy az ország szociális otthonainak túlnyomó részét ők látják el gyógyszerrel, és ajándékozással is manipulálják a vásárlókat. Kőhegyi ugyanakkor hangsúlyozta: az ügy hátterében szerinte a patikaliberalizáció politikai döntése áll, a gyógyszerészek pénzügyeinek megszellőztetése azt szolgálja, hogy a patikusok ellen hangolja a társadalmat.

Az Országos Gyógyszerészkamara elnökével, Hávelné Szatmári Katalinnal lapzártánkig ígérete ellenére sem tudtunk beszélni, így nem tudhattuk meg, tőlük került-e ki a patikai lista.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom