Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Toplistás olvasmányok

Szeged - Harry Potter mindenhol tarol: a szegedi egyetemi könyvtárban, a Somogyiban, de a világhálón is. A legnépszerűbb, pontosabban a két szegedi bibliotékából legtöbbet kölcsönzött könyvek írói és művei után nyomoztunk.
Vélhetően nem olvasmányossága miatt, de a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában a toplista élén Andorka Rudolf Bevezetés a szociológiába, Aronson A társas lény és Joseph P. Forgas A társas érintkezés pszichológiája című munkája áll – derült ki, amikor a legnépszerűbb könyvek nyomába eredtünk. Melyik műveket kölcsönözik legtöbbször? – kérdeztük. Megtudtuk: a kölcsönzések pontos számát ugyan a JATIK-on belüli bibliotékában nem vezetik, de a könyvtárosok körében végzett rögtönzött közvélemény-kutatás alapján egyértelműen az előbb felsorolt művek állnak az érmes helyeken. Az Andorka–Aronson– Forgas hármas hosszú évek óta az általánosan művelő egyetemi előadások kötelező irodalma: ezért keresik annyian.

– A szórakoztató művek közül pedig a Harry Potter-könyveket és mostanában Paulo Coelho műveit kölcsönzik állandóan – mondta Waitz Erika. Az egyetemi könyvtár olvasószolgálati osztályának vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy tavaly összesen 325 ezer könyvet kölcsönöztek tőlük: a legerősebb hónap általában március és április a maga 1000-1500-as mutatójával.

Klopcsik Nóra bibliafordításért ment a Somogyi-könyvtárba, de egy Márai-műbe is belelapozott. Fotó: Segesvári Csaba
Klopcsik Nóra bibliafordításért ment a Somogyi-könyvtárba, de egy Márai-műbe is belelapozott.
Fotó: Segesvári Csaba

A Somogyi-könyvtárban Nora Roberts a favorit. Az írónő négy művével is szerepel a leggyakrabban kölcsönzött könyvek ötvenes listáján, ahol Tolkien és Rowling is csak két-két művel képviseli magát.

– Ezek folyamatosan keresett művek, amiket az utóbbi két-három évben legalább nyolcvanszor-kilencvenszer kölcsönöztek ki – mondta Sikaláné Sánta Ildikó általános igazgatóhelyettes. A Top 50-be mindössze hét magyar szerző került be egy-egy művével. Köztük Szabó Magda Az ajtóval és Ottlik Géza az Iskola a határon című könyvével. Ottjártunkkor a legtöbb kölcsönző azonban még az ennél is komolyabb műveket kereste. Klopcsik Nóra például egy bibliafordítást: a harmadéves magyar–könyvtár szakos egyetemista ebből a témából ír nemsokára dolgozatot. – Tolkienért nem rajongok, Rowling Harry Potter-köteteit azonban nagyon szeretem – mesélt a toplistás írókhoz való viszonyáról.

A világhálón Potteré az első hat hely

A LibraryThing nemzetközi portál többek között olyan statisztikákat készít, hogy mely nyelvterületen melyek a legnépszerűbb könyvek. A világ könyvolvasóinál (legalábbis azoknál, akik regisztráltak a honlapra) Rowling és Tolkien köteteiből van a legtöbb példány. Az oldal szerint a világ legnépszerűbb könyvei toplistájának első hat helyét a varázslótanonc kalandregényei foglalják el, de 18 ezer példány Da Vinci-kód is található a regisztráltaknál. Tolkien hobbitjai, Orwell 1984-e és Salinger Zabhegyezője zárja a tízes toplistát.

Olvasóink írták

  • 1. FossiL 2008. április 25. 16:04
    „Ez szép.
    Tananyag, Fantasy, lektűr. Ezt kajoljuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43-as: májusban kezdődhet a feltárás

Szeged - Több hónapos huzavona után aláírta tegnap a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat az… Tovább olvasom