Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Torkos csütörtök: méteres sorok, vendéginvázió a megyei éttermekben

Csongrád megye - Különleges borokat és drága ételeket is könnyű szívvel kipróbáltak tegnap a vendégek. A Torkos csütörtökön 24 Csongrád megyei étteremben falatozhattunk 50 százalékkal olcsóbban. Volt, aki a halászcsárdához érve biciklijét támasztotta a falhoz, más Ferrarival jött fél áron enni.
– Ki nem hagynánk egyik évben sem, alig várjuk a családdal a Torkos csütörtököt. Mindig ide, a Roosevelt téri halászcsárdába jövünk, legtöbbször halat rendelünk. Ebben nagy szerepe van Feil Tibor főszakácsnak is, akinek a főztjét csak dicsérni tudom – hallottuk Bányai Klárától, aki a Somoskövi család társaságában fogyasztotta ebédjét tegnap Frank Sándor éttermében. Délelőtt 11-től este 9 óráig érkeztek kétórás turnusokban a vendégek – legalább hatszázan laktak jól. Volt, aki biciklijét támasztotta a falnak, más tűzpiros Ferrarival gurult be fél áron enni. De elvitelre is kérhettek a vendégek – egy nő két garabolyát pakolta tele ételhordókkal. Egy órára az utcán is állt a sor.

Szegeden 14 étterem csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezéséhez, a hatodszor megrendezett program célja a hazai vendéglátás és a magyar gasztronómia népszerűsítése. „Az elmúlt öt évben komoly fejlődésen ment keresztül a Torkos csütörtök akció. Az országos méretű kampány töretlen népszerűségnek örvend" – hangoztatják a szervezők.

Az utcán is állt a sor a Roosevelt téri halászcsárdánál. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Egyetért ezzel Kriván Zoltán, a halászcsárda műszakvezetője, akitől megtudtuk: hetekkel ezelőtt betelt náluk az összes időpont. Évről évre hatalmas az érdeklődés. A vendégek ilyenkor a különleges borokat, a drágább ételeket is kipróbálják: tegnap jól fogyott a libamáj és a bélszín.

Vásárhelyen is torkoskodtak

Négy helyen is fél áron ebédelhettek a vásárhelyiek tegnap. A Torkos Csütörtök jegyében szervezett akció idén is sikeres volt, hiszen a Bandula vendéglő, a Bagolyvár Club Éterem, a Kistópart vendéglő is telt házzal üzemelt, és hosszú sor állt a mediterrán hangulatú Oliva Gyros & Salátabár előtt is.

A Dóm téri Fesztivál étteremben is sor kígyózott a pult előtt. Itt azok is fél áron falatozhattak, akik a helyszínen hallottak először az akcióról – az önkiszolgáló vendéglátóhelyen nem kellett asztalt foglalni. – Frissensülteket, egytálételeket, tésztákat is kínálunk. Arra törekedtünk, hogy a „ház ízeit" ismerjék meg a vendégek. A program célja ugyanis nemcsak az, hogy egyszer olcsón egyenek, hanem hogy később is szíve-
sen visszajárjanak hozzánk – magyarázta Erdődi Tamás étteremvezető.

Nesze neked, böjt!

A húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző „regélő hétfő" vagy a „farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Ezen a napon – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás kötelező volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása miatt is.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. kitta1985 2011. március 13. 12:28
  „Kedves Szerkesztő!
  Ha jól gondolom, Tamás nevét rosszul írták le.”
 • 29. sylvie80 2011. március 11. 22:22
  „Azért annak örülök, hogy sok ember van, aki racionálisan gondolkodik és nem csak a kedvezményt látja! Na és akkor mi lenne, ha minden nap ennyiért mérnék az éttermek az ételeket? Akkor is ilyen sor állna, mert megéri? Nem hiszem!”
 • 28. mattil 2011. március 11. 21:41
  „fürdőlepő=fürdőbelépő”
 • 27. mattil 2011. március 11. 21:40
  „És ha az év minden napján ezen az áron adnák a kaját az nem lenne kifizetődőbb?
  Most amikor "válság van" akkor bár mind logikailag, mind a világ más részén az történik, hogy egyre lejjebb adják áraikat a vendéglátók, addig kis hazánkban eszetlen mértékben növekednek az árak. Egy jó példa erre: nyáron Komáromba szeretnénk menni párommal egy hétre kirándulni. Decemberben már nézegettem a szálláshelyeket. Akkor 9-13ezer között volt egy éjszaka ára a megfizethetőbb helyeken. Megvártam februárt és a 2011-es árak szerint már szinte kivétel nélkül mindenütt 20ezer egy éjszakára egy kétágyas szoba Dél-Komáromban. Kedvencem az a panzió, ahol csak 15, de külön árat számláz az erkélyes és a légkondis szobákért (minden szoba erkélyes és légkondis) Megnéztem, hogy északon (Révkomáromban)vajon mennyi és meglepődtem: Tavaly még 15 körül volt egy szoba ára átszámolva, idénre azonban szinte mindegyik szálloda csökkentette az árait sőt még extra szolgáltatásokat (városnéző túra, fürdőlepő, szauna, kirándulás Pozsonyba stb) is adnak a szoba mellé ingyen. Náluk most 10ezer körül van egy kétágyas szoba.
  Minden évben kérek üdülési csekket a munkáltatómtól és eddig minden évben itthon költöttem el. Idén a dolgok eddigi állása szerint szerint nagyon úgy néz ki, hogy életemben először, valamely neppernél beváltom és a szlovák vendéglátást támogatom majd a pénzből, ahol nem a végletekig lenyúlni szeretnének, hanem örömmel látnak még engem a csóró magyar túristát is!”
 • 26. jay_és_néma_bob 2011. március 11. 20:36
  „http://index.hu/kultur/eletmod/2011/03/10/tiz_etel_amit_soha_ne_rendelj_magyar_etteremben/
  lehet h már elmúlt, de utána is hasznos lehet...”
 • 25. Nátrix73 2011. március 11. 19:39
  „Csak egy aprócska észrevétel a címről: a "méteres" sor max. 3 ember, ha nagyon szorosan egymás mögé állnak... :)”
 • 24. Cinea 2011. március 11. 19:01
  „Én szégyelnék beülni valahova, (ahova egyébként nem járok kajálni) csak azért mert féláron van.
  Ahol ismernek, oda meg azért restellném.”
 • 23. PipiczGabor 2011. március 11. 18:26
  „Csupika! Otthon negyed annyibol eloallitod mint ha felaron torkoskodnal.Azert nem hiaba konganak az uressegtol a megmaradt ettermek az utobbi husz evben.A hetvenes-nyolcvanas evekben nem lehetett ulohelyet kapni este hat utan sehol sem.Akkor meg telt ilyenre a plebsznek most mar polgarok vagyunk es nem elvtarsak ennyi a kulonbseg meg a kurva nagy szegenyseg”
 • 22. TELSTAR 2011. március 11. 17:21
  „Fontos: legyen mindig torkos !!”
 • 21. Jozsoci 2011. március 11. 16:23
  „Ezeken a helyeken - még ha féláron adják is - busás haszon marad. Ahol reális árak vannak, azok nem tudnak beszállni ebbe. Egy régi vendéglátós.”
 • 20. Desmond 2011. március 11. 16:16
  „Nekem a 20.kép rendkívül szimpatikus. Vonja le mindenki a tanulságot magának.”
 • 19. szegedi75 2011. március 11. 16:10
  „Igen ez egy dicséretes dolog! Féláron adni a portékát! Én tényleg jó dolognak tartom ezt az egész akciót! csak van egy kis baj vele. miért nem tudnák hétvégére össze hozni mert én és nagyon sokan még rajtam kivül esste 6-7ig dolgozunk. és már ha haza estünk nem igazán van kedvem még átöltözni és utána elmenni!! ilyenkor örülök hogy luk van a seggemen nem hogy elvinni a családom vacsorázni mikor másnap 6ra megyek dolgozni!!! ha meg szabit kérnék még nekem kénne meghunyászkodni! Amugy tényleg jó dolog ez az egész remélem nekem is össze jön a közeljövőben!!!!!”
 • 18. Tigris2 2011. március 11. 15:58
  „Nem akarom bántani a fotóst, de elég torzak a képek...”
 • 17. csakegyemberr 2011. március 11. 15:37
  „na kezded érezni már?”
 • 16. csupika 2011. március 11. 15:29
  „Meglepődve látom, hogy egy kivételtől eltekintve mindenki negatívan áll hozzá a dologhoz.
  Sosem hittem volna, hogy ennyire negatív kisemberek lakják ezt a környéket. Hatalmas csalódás ez nekem.
  A nyakamat tenném rá, hogy ha nem lennének éttermek, akkor meg az lenne a baj. "Jött a rokonság Dunántúlról, és nem tudtuk őket sehová se elvinni, mert egy étterem sincs a városban. Ez a város szégyene."

  Nektek soha semmi sem jó, soha semmi sem tetszik. Szánalmas.”
 • 15. Larsson 2011. március 11. 15:27
  „Túl sok éretlen szőlőt ettetek, azért vagytok ilyenek... :P”
 • 14. IVY 2011. március 11. 14:13
  „Buta embereknek minden el lehet adni, ócsóóón. Értsd szó szerint.”
 • 13. PipiczGabor 2011. március 11. 13:51
  „Amig loszar van addig vereb is. Hulyeseg az egesz.Aki akar es van ravaloja menjen.”
 • 12. mazsolaszolo 2011. március 11. 13:40
  „6.: Azt mondod, hogy jó megfigyelő vagy, de viccesnek tartasz olyan megfigyelési eredményeket, amelyek vélhetőleg korai halálra, erős pszichés problémákra, beosztási képtelenségre stb. utalnak? Ejnye!

  Racionálisnak látszó érvek, és logikusak is, ha csak azt nézed, hogy a otthoni az olcsóbb. Csakhogy egy ember, aki nem akar a családjára tekeredni, és mindig, mindenütt csak otthon lenni, aki más emberek közé vágyik, aki legalább egy kis változatossáégot akar, az bizony elmegy és legalább egyszer egy évben jól érzi magát. Féláron. És miért ne tenné?

  Éppen az a baj, hogy otthon úgy fest, kivesztett a jó értelemben vett társasági élet. Itt a németek egy pohár sör vagy bor mellett is képesek fél napokat beszélgetni hétvégeken és ünnepeken. Nem kell nagy trakta, de legalább kimozdulnak a négy fal és az unalomig ismert tárgyak és arcok közül.”
 • 11. frakk 2011. március 11. 13:09
  „"amiből 1 fő jól lakik 1 étteremben,abból otthon 4 főre főzök." Ez így igaz. Tehát a vendéglők legalább négyszeres áron adják a kaját. Nekem még nem sikerült torkos csütörtökre bejutnom, de egyre inkább el is megy a kedvem tőle. Ilyenkor ugyanis jóval kisebb adagokat adnak. Azaz ugyaott vagyok , mint ha teljes áron , teljes adagot kérnék egy hétköznapi napon. Zónáztatnak féláron, nagy kunszt.
  Én meg otthon higénikus körülmények közt elkészítem negyed áron:))”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgáriában segít egy szegedi lány

Önkénteseket közvetít külföldre egy szegedi szervezet. Aki belép, az kosztért, kvártélyért és némi zsebpénzért más országban dolgozhat. Tovább olvasom