Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Törnek-zúznak a fiatalok

Csongrád megye - Jelentősen megnőtt a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések száma a nyári szünidő kezdete után. A szakember szerint a fiatalok a tanév során felgyülemlett és elfojtott feszültséget vezetik le.
A héten több fiatal ellen indult eljárás rongálás és garázdaság miatt. Barna színű festékkel öntötték le a kiskundorozsmai stációk egyik szentképét és az azt tartó építmény falát. Szőregen a rózsaünnepet hirdető szalmabábukat gyújtották fel fiatalok. Ópusztaszeren két, ballagásról hazatérő 15 és 17 éves fiú buszmegállókat rongált meg, amivel több mint félmillió forint kárt okoztak. Hódmezővásárhelyen 14 éves betörőt fogtak el, Algyőn pedig négy 15–18 év közötti fiú hét hársfát tört ki a Tiszavirág utcában.

Ittasan hangoskodnak

A rendőrség szóvivője szerint Csongrád megyében a nyári szünidőben nem emelkedik jelentősen a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A nyári szünetben több munkát adnak azok a
fiatalok a rendőröknek, akik játszótereken, lakótelepeken hangoskodnak, és ezzel a lakókat zavarják. Velük szemben csendháborítás miatt intézkednek. Előfordul, hogy garázdaságot, rongálást követnek el – legtöbbször ittasan –, de ezek számában sincs kiugró emelkedés.

A szakember szerint a nyári szünidő kezdetével a gyerekek kiszabadulnak az iskola kontrollja alól. – A tanévben, ha otthon nem, legalább az iskolában fegyelmezik a diákokat, folyamatos kontroll alatt vannak. Igazolatlanul hiányozni nem lehet, az osztályfőnöknek jelentenie kell azt a polgármesteri hivatalban – magyarázta Szalma Ibolya klinikai szakpszichológus, gyermekpszichológus. Szerinte nyáron a szülők nagy részének „gőze sincs, hogy a gyerek mit csinál".

– Az előbb említett rongálások nem ad hoc jellegűek. Valószínűleg korábban is magatartásproblémái lehettek a gyerekeknek – mondta a pszichológus, aki szerint a rongálás az erősen szabályozott iskolarendszer elleni lázadás. Felgyülemlettek az elfojtott indulatok. Szalma Ibolya szerint megfelelő szülői gondoskodással megelőzhetők lennének a fiatalok által elkövetett rongálások, garázdaságok.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, az ópusztaszeri rongálókat a rendőrség a bejelentéstől számított hat órán belül, a szőregi bábuk felgyújtóit pedig fél nap alatt elfogta. A hódmezővásárhelyi 14 éves betörőt és társait a rendőrök tetten érték. Az algyői hársfák megrongálása ügyében hivatalból indult nyomozás, mivel a bűncselekményt rendőrök vették észre. Az elkövetőket két napon belül elfogták. Díjkitűzés jelenleg a kiskundorozsmai stációk ügyében van: a megyei rendőrfőkapitány 100 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. vakanyad 2013. június 23. 17:26
  „Felnőtt egy korosztály ,mindenük megvan,dolgozni nem akarnak csak bulizni.Mi lesz ebből az országból,az ilyen alakokkal?
  Hiányzik a katonaság,ahol fegyelmet tanulnának,mert a szülő inkább pénzeli mint fegyelmezi a gyerekét,ezzel elintézve látja a dolgot.”
 • 26. tinta77 2013. június 23. 15:06
  „Javítok: ha valakinek -et akartam írni az első sorban, bocsi az elírásért”
 • 25. tinta77 2013. június 23. 14:53
  „Nem szégyen ám, ha valikenk nincs gyereke. Jó lenne, ha nem vállalnának gyereket azok, akik nem is szeretik a gyerekeket, a gyereknevelést. Csak a családi pótlékért, GYES-ért, GYED-ért meg azért, hogy "nekem is van gyerekem" kár gyereket szülni. Fel is kell azt nevelni, törődni vele. Sajnos, nagyon sok a biológiai anya, de kevés az édesanya.”
 • 24. IVY 2013. június 23. 14:06
  „Tőrnek-zúznak? Nem kell sokat sétálni Szegeden, hogy ilyen csűrhéket lásson az ember. Tegnap a Sziki végállomáson épp három 15-16 éves hülyegyerek fújkálta egymás cipőjét dezodorral. Öngyújtóval meggyújtották és hatalmasakat röhögtek a végeredményen..... Egy picigyerekes anyuka a fejét csóválta mellettük, a kb. másfél éves kisfia pedig kigúvadt szemmel nézte őket... Nem sokon múlott, hogy nem szóltunk oda, - "szerintem egymás haját fújjátok be és gyújtsátok meg, az is jó buli fiúk....!!!!" Idióta, abnormális nemzedék+”
 • 23. Figyelő 2013. június 23. 13:47
  „22!
  Azért maradjunk abban, hogy a városőrség és a polgárőrség nem kis pénzt kap - nyúl le - azért, hogy tegye a törvényben rögzített dolgát!
  A rendőrök meg vigyázzák a Belváros rendjét!
  Abban az esetben ha egy nem Belvárosi emberben elszakad a pertli és lezavar egy frászt a az ifjú embernek, akkor rögvest van intézkedő rendőr és feljelenti a frászt adó polgárt, önbíráskodásért meg egyebekért.”
 • 22. azigazitrebitsch 2013. június 23. 11:12
  „21.
  "A városban van rendőrség, közterület felügyelet, városőrség, polgárőrség!"
  A rendőrség les a szabálytalan autósokra(mondjuk ez is a feladatuk közé tartozik),a közterület felügyelet nevű gittegyletnek csak nappalra szól a feladata,lopós autó+várakozni tilos cetlik kiosztása,éjjel a jól végzett munka után édesdeden csicsikálnak otthon ,a várősőrség nevű operett társulat prominens tagjai az unikum nevű csehóban isszák szilánkosra minden este a megmaradt picinyke agyukat,olyan pedig,hogy polgárőrség azt sem tudom létezik e még,de ha van is az maximum jó szándékú polgárokból áll , akik az égvilágon nem tudnak semmit tenni,maximum szólnak az előbb említett "hivatásos szerveknek" és itt a kör szépen be is zárult !!
  Ennyi a történet Magyarisztánban az Úr 2013. évében.”
 • 21. Figyelő 2013. június 23. 09:40
  „A városban van rendőrség, közterület felügyelet, városőrség, polgárőrség!
  Miért nem ellenőrzik rendszeresen a várost?!
  Miért nem intézkednek a rendbontók ellen?!
  Miért nem büntetik a törvény teljes szigorával a randalírozókat?!
  A pszichológos nő meg ne ossza az észt, ez rendészeti kérdés, és nem klinikai eset!
  Nem az autósokkal kellene nekik szórakozni!”
 • 20. öreganyó 2013. június 22. 23:23
  „Mike3 Teljesen egyet értek a leírtakkal. Szalma Ibolyának tudnám ajánlani, portyázzon olyan helyeken ahol
  randalírozni szoktak a fiatalok, és beszéljen a lelkükre. Az iskolai szigor? Hol él ez a szakmai zseni? Jusson
  már eszébe, hogy a tanulóknak mekkora fene nagy demokráciája, személyiségi jogaik vannak. Kötelességtudat
  kevésnek van. ( tisztelet nekik) Lehet a szülőket szapulni, van aki meg is érdemli, de mindenért a szülőket
  hibáztatni nem kellene. Az iskolából is visznek ám haza nemcsak tudományt. Pl: a tanár káromkodását v.
  hazudozását. ( ők is emberek ).”
 • 19. Mike3 2013. június 22. 18:47
  „<moderálva>”
 • 18. Mike3 2013. június 22. 18:47
  „"A szakember szerint a fiatalok a tanév során felgyülemlett és elfojtott feszültséget vezetik le." - Lemegyek a rakpartra este, jöhetnek a kis kancsók feszültséget levezetni.

  "A szakember szerint a nyári szünidő kezdetével a gyerekek kiszabadulnak az iskola kontrollja alól." - Miféle kontrol????

  "Szerinte nyáron a szülők nagy részének ,,gőze sincs, hogy a gyerek mit csinál"" - Elárulom, évközben sincs. De ez nem a szülő hibája. Mégis hogyan tudna bármit is a gyerekről, aki maga után az ajtót be*****szva elhisztizi magát otthonról?

  "Valószínűleg korábban is magatartásproblémái lehettek a gyerekeknek" - Mert nem kapták meg a két iszonyú nagy szülői pofont

  "a rongálás az erősen szabályozott iskolarendszer elleni lázadás. " - HE? Erősen? A sok kis rohadékot 1 napra zárnám be egy olyan iskolába, ami a mi gyerekkorunkban átlagos volt! Lehet, hogy ezek miatt az iskolák nem lettünk bűnöző terroristák?

  "megfelelő szülői gondoskodással " - A kedves szakértőnek szerintem nincs gyereke. Ekkora baromságot csak az ír, aki a tankönyvekből okos. Hiába bánnak szépen egy gyerekkel és magyarázzák el neki, hogy miért nem szép dolog gyújtogatni, fákat kitörni. A kamaszt a banda irányítja, illetve hogy produkálni kell a kis <moderálva> előtt.

  Köszönjük az kedves szakértőnek, hogy időt áldozott erre a cikkre. Javaslom, lépjen ki a való világba egy kicsit!”
 • 17. ikszy 2013. június 22. 14:13
  „A "szakembernek" biztosan megártott a sok iskolában töltött idő alatt felhalmozódott frusztráció. Vagy őt nem anya szülte? Lehet, hogy azzal volt az iskolapadhoz szögezve, hogy majd jön a polgármester, akinek az igazgató jelent akár egy 3/3-as?”
 • 16. Roland1000 2013. június 22. 14:10
  „KamuNeni! A kontroll két darab "l" betűvel van írva, meg aztán: amikor nem értek rá a szüleim velem foglalkozni, akkor sem azon törtük a fejünket a többi fiatallal, hogy kinek mijét rongáljuk meg. Kontroll nélkül sem garázdálkodtunk, hanem fociztunk, meg mit tudom én mit..., de semmiképp nem rosszat és nem ártót.

  Mit csináljon a szerencsétlen gyerek? Hát semmiképp ne a másét rongálja! Verje azt a bugyuta fejét a falba, hogy helyre rázódjon az agya! Például.”
 • 15. Roland1000 2013. június 22. 13:56
  „Erősen szabályozott iskolarendszer? Ez valami vicc? A jó időben kiosztott atyai pofonok, meg a tanári taslik, azok talán embert faragnának belőlük. Ha az én gyerekem ilyet csinálna, akkor egészen biztosan megkapná a nyakasát és hogy megtéríttetném vele a kárt és ledolgoztatnám vele, az biztos. A szülőknek is másképp kéne hozzáálllni, az ilyesfajta undorító viselkedéshez.”
 • 14. KamuNeni 2013. június 22. 13:42
  „Mit csinaljon a szerencsetlen gyerek mikor otthon is es azon kivul is csak depresszioval meg negativumokkal talalkozik lepten nyomon? Se penz se szorakozas, hova menjen?? Mit csinal a varos az allam azert hogy pozitiv dolgokkal talakozzon egy diak es ugy is viselkedjen. Kontrol kontrol kontrol. Mast se ismernek a bunko mai vezetok. Kontrol itt kontrol ott kontrol mindenutt.

  Miert nem pozitiv valami es ne mindig a kontrol, mert az csak ide vezet. utalathoz gyulolethez. Buta vezetokhoz. Kontrol!!!!”
 • 13. toth.andras.akos 2013. június 22. 13:37
  „A politikai töltetétől függetlenül csak nem volt butaság az úttörőtábor, építőtábor stb.”
 • 12. Agyalapi 2013. június 22. 13:36
  „"A szakember szerint a fiatalok a tanév során felgyülemlett és elfojtott feszültséget vezetik le."
  Csókoltatom a szakembert... Ha ő mondja?!”
 • 11. uborka 2013. június 22. 13:13
  „Ha ez most indult be akkor meg eszem a kalapom. Állandóan írom,hogy Felsőváros az milyen romlott hely lett! Megy a bandázás iskola alatt, is, mivel munka nincs isznak ,szemetelnek, ordítanak, meg mit tudom én mit csinálnak, de ez így nem mehet! Nem tudom kit választottak, képviselőnek, de az az illető itt még nem járt a választása után. Borzasztó, hogy minden lepusztult,tele minden emberi ürülékkel, hajléktalanokkal, mindennel ami nem ide való. Kukások állandó résztvevője a város résznek, a kukát ki ürítik, mellé, a sörös dobozokat el dobálják, itt mindent lehet. Fertő ami itt van.Se pad, se játszótér, se semmi. Szégyen!”
 • 10. macusnéni 2013. június 22. 13:12
  „A 300 ezres támogatást,csak a legelső gyereknél adnak.Ezek a mai fiatalok sajnos ritka kivételtől eltekintve nem is akarnak normális életet.Milliós fizetés kellene,meg drága ruha,meg Merci alájuk.Csoportba verődve játszák az eszüket,ki tud nagyobb dolgot művelni.Azután meg csodálkoznak,ha bekéretik Tökölre egy kis látogatásra pár hónapig tartó időre.De hogy mi bajuk a temetőben lévő szoborral.?”
 • 9. Ebgondolat 2013. június 22. 12:03
  „És ezek a garázda elemek egy ejnye-bejnyével megússzák, esetleg a teljes nyári szünet idejére, napi nyolc órában közmunkára kötelezik őket?”
 • 8. Qllancs 2013. június 22. 11:26
  „a ráérő fiataloknak értelmes munkát kéne adni. A szülő már tizen évest nem peszrálhatja otthon. Menjenek el kőműves mellé, v. a mezőgazdaságba, v. közmunkások közzé.
  Mi anno az átkosban minden nyáron min. 1 hónapot dolgoztunk.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszjáratok a rózsaünnepen

A Tisza Volán Zrt. 60-as és 60Y-os jelzésű autóbuszai szombaton, a szőregi rózsaünnepi felvonulás… Tovább olvasom