Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Toroczkai: A románok nevelhetők

Szeged - Okosan spórol, vagy egy munkahelyteremtő beruházást hátráltat a megyei önkormányzat, ha nem ad pénzt a Szeged–Temesvár vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányára? Erről is vitáztak tegnap a megyei közgyűlésben.
Magyar Anna elnök betegség miatt nem tudott eljönni, helyette Zakar Péter alelnök vezette a tegnapi ülést a megyeházán. Kovács János (Fidesz) arról számolt be, hogy a szentesi Zsoldos-szakközépiskola takarítói családostul, valamint tanárai és diákjai mintaszerűen összedolgozva költöztették át intézményüket a Petőfi Sándor Általános Iskola üres épületébe. Toroczkai László (Jobbik) a Tisza árterében összegyűlő szeméttel kapcsolatban javasolta, az önkormányzat tárgyaljon az Arad megyei tanáccsal, szervezzenek uniós forrásból környezettudatosságra nevelő kampányt az ottani lakosságnak, „mert a románok nevelhetők". Zárt ülésen határozta el a megyei közgyűlés, hogy újabb pályázatot ír ki a Dorozsmai út 4. szám alatti Napfény Hotel-Camping értékesítésére. Az ülésen a legtöbb kérdést és véleményt megfogalmazó képviselő, Tóth Péter (Jobbik) az első félévi gazdálkodás helyzetéről vitázva szóvá tette, hogy a megye nem jó stratégia mentén támogat fejlesztési célokat. Miközben sok pénz megy el például önkormányzati marketingre, 80 milliós tagi kölcsön nem jutott a Szeged–Temesvár vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányára. Gémes László (Fidesz) úgy reagált, okosabb iskolák felújítására költeni, mint egy tanulmányra, a vasútépítés pedig az állam feladata. Tóth szerint meglehet, sokba kerül a tanulmány, az a vasút azonban régi személyes, gazdasági kapcsolatokat állítana helyre, így munkahelyeket is teremt.

Döntött a közgyűlés arról, hogy 25 millió forint értékben járul hozzá a makói kórház két nyertes pályázatának megvalósulásához. Orbán Imre (Fidesz) emlékeztetett: ez sokszorosa annak a pénznek, amelyet a kórházak eddig visszafizettek a korábban felvett 250 millió forintos kölcsön törlesztéseképp. A képviselők támogatták, hogy kezdjen tárgyalni a megye a vásárhelyi tüdőgondozó és a Szivárvány otthon lakóotthonának sorsáról. Eldöntetett, hogy egyesülni fog a megye két nonprofit kft.-je, a Rendezvényház és a Megyeszolgálat, és Fogas Ottó múzeumigazgató elképzelése nyomán új nonprofit kft. alakul egyes múzeumi feladatok – például régészeti feltárás – praktikusabb megszervezése céljából.

Olvasóink írták

 • 7. Én... 2011. szeptember 16. 14:38
  „moderálva offtopic”
 • 6. szandokán 2011. szeptember 16. 13:10
  „Toroczkai az már csak tudja ,hogy mi a munka.”
 • 5. scott1 2011. szeptember 16. 11:27
  „A Toroczkai kikre gondol konkrétan a "románok" megnevezés alatt. Azokra a csanádi magyarokra, románokra és németekre, akik már évek óta önkéntes alapon takarítják az árteret (azt fel is töltik a youtube-ra), a nadlaci tótok a trehányak és a szemlaki németek, vagy a pécskai magyarok? Esetleg az RMDSZ vezetésű román környezetvédelmi minisztériumot kellene már ránevelni az európaiságra? Mert így, hogy románok, az elég tág fogalom...”
 • 4. macs 2011. szeptember 16. 11:24
  „Nagyon nem értem, egyesek úgy gondolják, hogy másokat megsérthetnek, de ha valaki tükröt tart nekik, akkor fel vannak háborodva.”
 • 3. cselac 2011. szeptember 16. 10:31
  „Na igen, Tóth Lacinak van tapasztalata a románok nevelésében :D”
 • 2. jozko 2011. szeptember 16. 10:28
  „"A románok nevelhetők" - így mondja Torockai László.
  Ennél pillanatnyilag fontosabb kérdés:
  Ki fog bocsánatot kérni egy talán nevelhető, de nyilatkozatai alapján nagyon is neveletlen képviselő
  sértő kijelentéséért a "románoktól"?

  A pártja, aki "neveli" ?
  Vagy a munkáltatója, a megyei közgyűlés?
  Megtehetné saját maga is, de ahhoz még sokat kell neveli.”
 • 1. papipa 2011. szeptember 16. 09:14
  „Ha vasút nem is, de a híd nagyon kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyit a vár

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából holnap 16 órától a szegedi várban az erődítmény múltjáról és lehetséges jövőjéről szóló építészeti előadások hangzanak el. Tovább olvasom