Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Toroczkai: Felemeltek

A szegedi Toroczkai Lászlót nevezik meg legtöbben, mint aki vezető szerepet játszott a hétfő éjszakai budapesti eseményekben. Ő maga úgy fogalmazott: a nép emelte fel.
„Ez már forradalom". Ez a mondat volt az elindítója a hétfő éjszakai eseménysorozatnak, mely rongálással, gyújtogatással végződött a Magyar Televízió fővárosi székháza előtt. A mondatot pedig a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, a szegedi Toroczkai László mondta. Ő hívta az addig békésen tüntetőket a Kossuth térről a Szabadság térre. Mindazonáltal azt mondja, a szervezésben semmiféle szerepet nem vállalt.

– Hogyan szervezhettem volna, amikor délután még Szegeden voltam? – kérdezte. – A tömeg kézfeltartással felhatalmazott engem és Takács Andrást, hogy menjünk át a Magyar Televízióhoz, és ott adjunk át felolvasásra egy kézzel írott petíciót. Mivel nem akartak velünk tárgyalni, érmefeldobással döntöttük el, ki megy vissza és jelenti be mindezt a Kossuth téren. Én lettem az, így – miután a nép felemelt a színpadra, hogy szónokoljak – én hívtam át az összegyűlteket a Szabadság térre.

Miért akarták elfoglalni a Magyar Televíziót? – Ez a tévé a mi adónkból működik, mégsem akart hiteles tájékoztatást adni a tüntetésről. Ötszáz Kossuth téri tüntetőről beszélt, amikor ott már voltak vagy tízezren.

Toroczkai hangsúlyozta: a demonstráció békésnek indult, de a tévészékház előtt – hangosítás híján – már nem lehetett irányítani az eseményeket. Tagadta, hogy a vármegyések lettek volna a hangadók, ő is csak egy helyben állva nézte az eseményeket.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szerint a tüntetéseket mindaddig folytatni kell az országban, amíg a kormány nem mond le. Toroczkai egyszemélyben Gyurcsány Ferencet teszi felelőssé mindazért, ami a tévészékháznál történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom