Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Toroczkai: Nem állítottak elő

Szeged - Nem állították elő a román rendőrök december 1-jén Toroczkai Lászlót, a HVIM tiszteletbeli elnökét – közölte lapunkkal maga az érintett.
Szombaton írtuk, hogy hírügynökségi források szerint a román nemzeti ünnepen magyarokat kísértek be a rendőrök, köztük őt is. Pénteken nem sikerült elérni. Szombat délelőtt válaszolt SMS-ünkre, hívásunkra, eljuttatva ezt a közleményt:

„A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi, csíkszeredai tagszervezetének meghívására voltam jelen december 1-jén azon az ellentüntetésen, ahol mintegy 70 – főleg székelyföldi – tagunk demonstrált. Nem a románság, hanem a hegyeken túlról a székely városba szállított magyargyűlölő, soviniszta szervezet, a Noua Dreapta mintegy 120 tagja és akciója ellen emeltük fel a hangunkat. A hivatalos állami ünnepséget némán, fegyelmezetten hallgattuk végig, ennek ellenére 15, korábban érkező vármegyés tagunkat vitték el a román rendőrök, én azonban nem voltam közöttük, ahogy sem zászló, sem transzparens nem volt nálam. A Szegedről induló kisbuszunkat már Aradnál símaszkos, állig felfegyverzett kommandósok állították meg, folyamatosan zaklattak minket a román rendőrök, de közülünk senkit nem vettek őrizetbe. A 15 előállított tagunk kizárólag helyiekből, székelyföldiekből állt, akiket a rendezvény után elengedtek, többségük ellen eljárást sem indítanak, mindössze egy táskában lévő székely és vármegyés zászlóba, illetve egy kb. 5 centiméter pengehosszúságú bugylibicskába tudtak a rendőrök belekötni. A törvénytelen előállítások miatt a szervezetünk jogi úton vesz elégtételt.

A megyei önkormányzat pénteki közgyűlésén pedig azért nem tudtam részt venni, mert szokás szerint – nyilvánvalóan tudatosan – az utolsó pillanatban, csütörtök délután kaptam értesítést arról, hogy másnap reggel közgyűlés lesz."

Olvasóink írták

  • 2. Horthyszobor 2011. december 05. 11:52
    „1. Dettó!”
  • 1. kontrapista 2011. december 05. 08:28
    „Minden elismerés a HVIM-nek a kiállásért !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbabája tartja a lelket Petrában

Petra nyolc hónapos terhes volt, amikor szeptemberben elvesztette férjét: a szeme láttára halt meg. A temetés után egy héttel megszületett közös gyermekük, Alina. Tovább olvasom