Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Toroczkai Szeren alkotmányozna

A magyar állam költségvetése alapítványként működne, az adózás önkéntes lenne – ez az egyik jellemzője annak a Magyarországnak, mely az alkotmányozó nemzetgyűlés után létrejönne. A gyűlés akár Ópusztaszeren is lehetne – közölte Toroczkai László.
A magyar nemzeti bizottság ügyvivője, Toroczkai egy fővárosi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/ Soós Lajos
Ópusztaszeren képzeli el az új magyar országgyűlés székhelyét a Kossuth téri tüntetések egyik meghatározó személyisége, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Ott sem akárhol, hanem egy parasztházban. A képviselők lóháton járnának – adta hírül az egyik internetes hírportál. Felhívtuk Toroczkait, és kiderült: nem viccelt. Illetve csak egy kicsit.

– Szombaton a budai várban azt mondtam, hogy a történelmi alkotmány szerint van lehetőség alkotmányozó nemzetgyűlésre. Mindegy, hogy hol kerül erre sor, akár Ópusztaszeren egy parasztházban is lehetne, hiszen Ópusztaszer történelmileg szakrális hely – pontosított Toroczkai, aki szerint Magyarországon jelenleg nincs alkotmány, csak törvények vannak. Elmondta: a várban összegyűlt körülbelül 1700 ember szinte egyhangúlag felhatalmazta őt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásához. A jogi háttér kidolgozásához többek között Papp Lajos pécsi szívsebészt (a professzor egy alkalommal a szegedi tüntetésen is felszólalt) és Makovecz Imre építészt kéri fel.

Toroczkai elmondta azt is, hogy az általuk megvalósítandó új magyar állam költségvetése alapítványként működne. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy a most erővel beszedett adó helyett mindenki önkéntes alapon adózna. Aki nem akar, azt nem köteleznék, de aki úgy dönt, hogy fizet, annak sem kellene óriási összeget erre áldozni, legföljebb néhány ezer forintot. Ehhez persze népakarat kell – hangsúlyozta Toroczkai. Hogy a népakarat megvan-e, az november 25-én dőlhet el. Az országszerte megalakult forradalmi bizottmányok erre a napra népgyűléseket szerveznek. Ha ezeken elegen összejönnek, megalakulhat a nemzetgyűlés, melynek képviselői nem pártok, hanem például szakmai csoportok követei lennének, és nem párttagként, hanem személyként mérettetnék meg magukat a választáson.

– Szükség lesz alternatív médiára is, amely a valóságról tájékoztat – közölte az ifjúsági mozgalom vezetője. Ezt vagy a már most létező televíziók, újságok közül választanák ki, vagy ha egyiket sem találják alkalmasnak, újat hoznak létre.

A lovaglással kapcsolatban elmondta: ezt félig-meddig humornak szánta, de egyébként el tudná képzelni, hogy például Verőce polgármestere, Bethlen Farkas lóháton érkezzen a nemzetgyűlésbe.
Kérdésünkre Toroczkai bevallotta, hogy ő maga nem tud lovagolni, de ha esetleg őt is megválasztanák, megtanulna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendülve emlékeznek a szegediek Gregor Józsefre

Zarándokhellyé változott szombaton és vasárnap a Széchenyi tér, ahol a városháza előtt két napra… Tovább olvasom