Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Török József: Paskuj Mátyás másolta a pályázatomat

Szeged - Plágiumgyanúba keveredett a volt képviselő. Török nem akar perelni, de a nyilvánossághoz fordult, Paskuj nem nyilatkozik.
A hosszú nevű Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógia és Sportintézmény, Általános Művelődési Központ korábban a megyei önkormányzaté volt, az állam átvette, és most – hasonlóan a középiskolákhoz – ide is vezetőt keres.

Török József közművelődési szakértő már az első, utóbb országosan érvénytelennek nyilvánított pályázatra is beadta munkáját, majd az új kiírásra is jelentkezett nemrég. Vele együtt indult a jelenlegi vezető, Bíró Csaba, valamint Szuromi István és Paskuj Mátyás. Utóbbi pályázó tájékozódási futóként, fotós üzletei révén ismert, 1994 és 1998 között pedig szegedi önkormányzati képviselőként dolgozott az SZDSZ színeiben.

– Felháborít, hogy Paskuj Mátyás engem bolgár sporttörténésznek néz: pályázatának szövege túlnyomó részben az én előző körben, és értelemszerűen most is beadott pályázatom szövegének szinte szó szerinti átvétele – nyilatkozta lapunknak Török József.

A pályázó azt mondta, szerzői jogához ragaszkodik, de perelni nem akar. A napokban levelet írt Tápai Péternek, az ÁMK-t felügyelő megyei intézményfenntartó központ igazgatójának, és bízik a korrekt intézkedésben. Török úgy tudja: az intézménynél, a belső véleményezést szervező bizottságnál is észrevették az egyezést.

– Ebben az ügyben nem szeretnék nyilatkozni – mondta érdeklődésünkre Paskuj Mátyás.

Bárki ellenőrizheti, igaza van-e Török Józsefnek, a pályázatok ugyanis nyilvánosak, az intézmény honlapján elérhető Szuromi István 15, Bíró Csaba 14, Török József 20 és Paskuj Mátyás 9 oldalas munkája is. A két utóbbi szövegben tényleg bőven vannak egyező mondatok, fordulatok, szempontok.

Például Török József pályázatának 4. oldalán, a Szervezeti és szakmai helyzetkép pont alatt: „Tekintettel arra, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatból (SZMSZ) nem derül ki a szervezet létszáma, munkaköri struktúrája, csak az intézményi honlapon olvasható információkra lehet hagyatkozni." Paskuj Mátyás pályázatának 3. oldalán ez áll: „Tekintettel arra, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatból (SZMSZ) nem derül ki a szervezet létszáma, munkaköri struktúrája, csak az intézményi honlapon olvasható csekély és bizonytalan hitelességű információkra lehet hagyatkozni..."

A szervezeti helyzetről Török azt írja, „Az intézményegységek közül a közművelődési szenvedett el 2011-ben olyan mértékű létszámcsökkentést (-2,5 fő), amely már szinte az egység létét kérdőjelezi meg." Paskuj szerint „Az intézményegységek közül a közművelődési szenvedett el 2011-ben olyan mértékű létszámcsökkentést (-2,5 fő), amely megkérdőjelezi az egység létét." Fejlesztési elképzeléseik is hasonlóak. Elöljáróban mindketten megállapítják, hogy „Legfontosabb eszközünk a nyilvánosság".

Török ezt a mondatot úgy folytatja, hogy „s ebben az ÁMK honlapja, amely a jelenlegi struktúrával jól hasznosítható, ám szükség lesz egy alapos, egyszeri karbantartásra, amellyel véglegesítjük a menüszerkezetet és felfrissítjük adatbázisát." Paskujnál a folytatás: „s ebben az ÁMK honlapja, amely a jelenlegi szerkezetét tekintve elfogadható, de szükséges a meglévő kereteket megfelelő (pontos, informatív, hasznosítható, átlátható) tartalommal feltölteni,..."

A pedagógiai intézményegységnél folyó munka „személyi és tárgyi feltételrendszere" mindkettejük szerint „évek óta adott", „az intézményegység napi munkájában ezért nincs szükség lényeges módosításokra". „Rendkívül ellentmondásos, sőt, bizonytalan a sportmunka jogi alapja" – közelít a témához Török József.

Paskuj megengedőbb: „Ellentmondásos, sőt, bizonytalan a sportmunka jogi alapja". Vezetési program, első mondat, Török: „A sikeres szervezet nagymértékben függ a vezetői stílustól és habitustól." Paskuj: „A sikeres szervezet nagymértékben függ a vezető személyétől és vezetési stílusától." Török: „Az ÁMK-t nem bürokratikus, hanem értelmiségi szervezetként felfogva egyértelműen a demokratikus eljárásrendek és az alkalmazotti munkajog tiszteletben tartására törekszem."

Paskuj: „Az ÁMK mint sajátos intelligens intézmény nem bürokratikus, hanem demokratikus vezetési stílust kíván, melyet én is magaménak vallok." Mindkét dokumentumban szerepel: „Külön fontosnak tartom az intézményegységek szakmai szuverenitását, amely jelenti az egység-vezetők szuverenitását is."

Paskuj szövegében az ÁMK működését meghatározó jogszabályi hivatkozások tördelése először sorkizárt, majd balra zárt, de maradtak indokolatlan töredéksorok. Török szerint ez azért lehet, mert az ő PDF-dokumentumából átmásolt részt még csak nem is rendezte újra vetélytársa.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. seawasp 2012. június 02. 13:26
  „Anno, a Marx, és Lenin bácsira sokan hivatkoztak - hogy száradt volna rájuk a bőr, amikor megszülettek! -, és akkor annak volt sikere, aki minél többet lopott az eredeti szerző kotyvalékából!”
 • 25. bakosandras 2012. június 01. 13:37
  „Nem érzem, mi a különbség egy nyilvánosan - interneten is - közölt, aláírt pályamű és például egy újságcikk között ebből a szempontból. Kérem, világosítson föl.
  Az általam idézett szövegekben nem csupán azonos vállalásról van szó, ezt ön is pontosan tudja.”
 • 24. Lámpion 2012. június 01. 09:13
  „23. Kulik 2012.05.31. 20:58

  Ha már itt tartunk: plágiumról sem beszélhetünk.
  A pályázati felhívásban nem kérnek önálló kutatómunkát, disszertációt, hanem nyilvános szakmai programot.
  Ezt általában az idevonatkozó tananyag felhasználásával állítják össze a pályázók.
  Nem művészeti alkotás, nem kutatómunka eredménye... stb.
  Átvétele, legfeljebb etikai kérdés, de ez esetben is alaptalan vád a plágium.
  Mi tiltja az azonos tartalmú vállalást?”
 • 23. Kulik 2012. május 31. 20:58
  „"20.Lámpion 2012.05.31. 15:06
  Speckó ismerem a Paskujt..."

  Akkor talán nem kellene fényezni...

  Vagy Önnél úgy megy, hogy a mi kutyánk kölykének lehet ami másnak viszont plágium?
  Értem én, ciki hogy lebukott.
  Így járt.”
 • 22. Lámpion 2012. május 31. 18:32
  „re: 21. bakosandras 2012.05.31. 17:42

  Lovagol, mert káderlapot állított ki róla.
  Csak éppen azt nem írta meg, hogy mi a vallása!
  Tipikus lejáratás!

  Mi köze ehhez a plágium gyanuhoz?”
 • 21. bakosandras 2012. május 31. 17:42
  „Lámpion úr, ha szabad kérdeznem, mit ért lovaglás alatt?
  Ez nem az epsoni derby, hanem olyan ügy, amelyet bármelyik kollégám ugyanígy megírna, ha belebotlik. Jó lett volna, ha az érintett is megszólal, de ez a lehetőség még most is él.”
 • 20. Lámpion 2012. május 31. 15:06
  „Speckó ismerem a Paskujt.
  Sajnálom, hogy ilyen lett a pályázata, mert egyébként abszolút alkalmas lenne
  a pályázott feladatra. Valószínűleg ő rendelkezik a legtöbb szakirányú képesítéssel is.
  SZDSZ-es képviselőként kifogástalanul látta el a feladatát.
  Nem tudom miért lovagol ezen a Bakos András?
  Úgy hogy abba lehet hagyni az ócsárlását szélső-jobboskáim!”
 • 19. Horthyszobor 2012. május 31. 13:03
  „12. Akkor kicsit kibontom a magyarázatot a beírásomhoz:)
  PM egy volt szdsz-s épp egy "fidesz felügyelet" alá tartozó intézmény vezetői beosztását célozta meg pályázatával. Nos ez úgy működik, hogy szólnak, Te figyi, ha tudsz akkor pályázd meg kiválasztott lehetsz:)
  Nos erre értettem, hogy sunnyog az szdsz más zászlók alatt vissza a közhatalomba... Szomorú, hogy a közélet nem tud ténylegesen megtisztulni. De hát mit is várhatunk ettől a poliptól...”
 • 18. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. május 31. 13:01
  „Ja szdsz, ez mindent megmagyaráz.”
 • 17. rekontra 2012. május 31. 12:43
  „Tájfutóként azért nagy karriert nem futott be, SzDSzes politikusként annál inkább.Ha lehet ,inkább ezt emeljük ki,kár a többi tájfutót mocskolni.”
 • 16. badoravarva 2012. május 31. 12:24
  „Okoskák!
  Én a politikusokról írtam.”
 • 15. Elendur 2012. május 31. 11:52
  „13. pumpusek

  Erre jó ez az előzetes moderálás! Amíg Téged a Nagy Testvér ellenőrzött, én ua írtam le, mint Te...”
 • 14. Elendur 2012. május 31. 11:35
  „9. badoravarva

  Tehát a Te "elved" szerint, ha Én lopok tőled, és Te feljelentesz, akkor mindketten ülni fogunk. Azt hiszem értem az "elvet", de nem támogatom!”
 • 13. pumpusek 2012. május 31. 11:32
  „4. badoravarva 2012.05.31. 08:25
  Szóval, ha Téged kirabolnak, és valami csoda folytán a rendőrség elkapja a tettest, a bíróság elítéli, akkor neked is börtönbe kell vonulni, mert miért sírt a szád?
  Csak kérdem, mert fogalmam sincs ki ez a T.J, és mit csinál, csinált. P.M-et ismerem, és ha bármit kapna, nem sajnálnám.”
 • 12. NP1 2012. május 31. 11:27
  „Mozimasiniszta
  Horthyszobor

  Sőt, Plagibá doktoriját is az SZDSZ készítette Tel-Avivból érkezett parancsra.”
 • 11. igazságkereső 2012. május 31. 11:09
  „Vaj´h mi lenne, ha Magyarországon is mindenki megismerné végre a tisztesség, a becsület és emberbaráti tisztelet fogalmát?! Komolyan egy őserdőhöz kezd hasonlítani országunk,igazán kár lenne, ha a demagóg, primitív viselkedés uralkodna el véglegesen hazánkban! Szóval a gyurcsányi kormányzás 6 éve rendesen tönkretette országunk pénzügyi-gazdasági vonalát és bizony jó lenne ha végre mindenki ráébredne erre és közös összefogással takarítanánk ki országunkból ezt a megmételyezett gyurcsányi klausztrofóbiát,melybe bezárta nemzetünket! De vajon miért nem volt elég erre az elmúlt két év, hogy a lakosságunk nagyobb része erre végre ráébredjen? Miért e széthúzás, ahelyett, hogy összefogna a magyar nemzet, mint tette azt 1963-1964-ben a Német Szövetségi Köztársaságban Adenauer kancellár kereszténydemokrata politikája!!Képes-e felébredni végre a magyar nemzet legnagyobb többsége, hogy országunk mielőbb kikecmeregjen ebből a gyurcsányi pénzügyi-gazdasági és politikai fertőből?!! nem sok idő van a kitisztulásra, és remélhető ugye, hogy a Magyarországon lakó több mint 9 millió polgárnak nem az országunk végleges tönkretétele a célja,mert ha nem, akkor JÓ REGGELT MAGYARORSZÁG!!”
 • 10. Én2 2012. május 31. 10:06
  „Jól tette gyerek csíny.”
 • 9. badoravarva 2012. május 31. 09:50
  „7. KiBB 2012.05.31. 09:37
  "Elv", ha tudod mit jelent ez a szó?

  Amíg a fidesz bárkit besározhat anélkül, hogy ők bajban lennének nincs más eszköz csak az amivel a szervezetünk is él, azaz a támadó faló sejtek éppúgy elpusztulnak mint a megtámadott betolakodó.
  Tehát ha mocskol bárki (politikus) bárkit (politikust) mindketten egy életre takarodjonak a köz pénzének a közeléből!
  Spártában bevált itt miért nem?”
 • 8. Lámpion 2012. május 31. 09:50
  „Vihar egy pohár vízben.”
 • 7. KiBB 2012. május 31. 09:37
  „4. azt nem igazán látom a cikk fényében hogy miért kéne kizárni azt akiről másoltak... világosíts már fel légy szíves...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Corvin-láncot kapott Bor Zsolt akadémikus

A kitüntetés egy olasz művésztől eredő, 15. századbeli, harmincöt milliméter átmérőjű érem másolata. Tovább olvasom