Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Török Márk az eljárás megszüntetését kéri

Szeged - Elhalasztotta ülését a Török Márk EHÖK-elnök fegyelmi ügyében eljáró jogorvoslati bizottság, mert az egyik tagnak nem volt elég ideje átolvasni az iratokat.
A Török Márk SZTE EHÖK-elnök fegyelmi ügyében eljáró jogorvoslati bizottság tegnap rövid tanácskozás után jövő csütörtökre halasztotta ülését. Ezt Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes, a bizottság elnöke azzal indokolta, hogy a háromfős bizottság egyik tagjának, az ÁJTK által delegált hallgatónak csak egy napja volt átolvasni az ügy iratait. Kérdésünkre – miért volt csak egy napja, hiszen az ülés időpontját mi is egy hete tudjuk – a rektorhelyettes azt válaszolta: így alakult.

Török ügyvédje és a háromtagú bizottság a tárgyaláson.
Fotó: Karnok Csaba

Az EHÖK-elnök azután fordult a jogorvoslati bizottsághoz, hogy az első fokon eljáró fegyelmi bizottság tavaly november 29-én két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától hallgatói kötelezettségének hétrendbeli megsértése miatt. A diákvezér és ügyvédje a jogorvoslati bizottságtól most az eljárás megszüntetését kérte. Princzinger Péter ügyvéd szerint fegyelmi eljárás egyéni kötelezettségszegés miatt indítható, Török Márk viszont az EHÖK képviseletében járt el.

Az EHÖK a Fővárosi Bírósághoz fordult

A szegedi egyetem hallhatói önkormányzata a Fővárosi Bírósághoz fordult. Az EHÖK keresetet indított, hogy megtudja: a Török Márk ellen indított fegyelmi eljárás nem lehetetleníti-e el a hallgatói önkormányzat munkáját.

A tegnapi ülésen a diákvezér nem vett részt. A távolmaradást jogi képviselője javasolta.

– Az első fokú eljárás jegyzőkönyvéből és a határozatból is az derül ki, hogy érzékenyen érintette az egyetem vezetését az ügy. Nincs rá szükség, hogy a következő tárgyaláson érzelmek csapjanak össze, itt csak jogi érveknek van helye – magyarázta az ügyvéd, miért javasolta ügyfelének, hogy ne menjen el a rektori hivatalban tartott ülésre. Hozzátette: ha a bizottság mégsem csak a meglévő iratok alapján kíván dönteni – ők azt feltételezik, hogy igen –, hanem bizonyítási eljárást kíván lefolytatni, akkor Török részt vesz majd az ülésen.

Török Márk mandátuma hamarosan lejár, új választás februárban lesz. Fotó: Schmidt Andrea

Török Márk mandátuma hamarosan lejár, az EHÖK-elnök-választást február közepén tartják. Török szerint a választásig nem ér véget az ügy.

Indoklás anno

A fegyelmi bizottság megtámadott döntésének indoklásában többek között az szerepelt, hogy Török szándékosan tette lehetetlenné annak az egyetemi bizottságnak az összehívását, amelynek a szociális ösztöndíj szabályait kellett volna kidolgozni. Az Universitas Sport Club vezetőjével szemben „zsarolásszerű kényszerítést valósított meg" azért, hogy a hallgatói önkormányzat által delegáltak ötven százalék fölötti többséget kapjanak a sportegyesület vezetésében, a TIK használati rendjét folyamatosan és nyíltan semmibe vette, amikor rendszeresen dohányzott a központi szellőztetésű épületben, az irodájában.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. lóca 2008. január 30. 16:20
  „Egyszer nagyon szeretném ha az EHÖK csinálna egy felmérést arról, hogy a hallgatók hány százaléka érzi úgy, hogy van olyan szervezet, ami azérdekképviseletét ellátja, illetve, hogy ha van, akkor ez a HÖK-e.

  Vagyis inkább azt szeretném, ha egy független szakértői csoport csinálná ezt. És inkább évente.

  Én úgy látom, hogy a hallgatók azt se tudják, hogy mit jelent az, hogy érdekképviselet. Meg se fordul a fejükben, hogy egyik-másik próblémájukkal a HÖK-höz forduljanak. Erre klasszikus példa a TVSZ be nem tartása oktatói oldalról. A hallgatók nem érzik úgy, hogy az ilyen sérelmeikkel bárkihez fordulhatnak. Inkább berzenkednek magukban. Ha megemlítem, hogy esetleg a HÖK... akkor erre legyinteni szoktak. "A HÖK úgyse csinál semmit". Na most ezt természetesen lehet azzal magyarázni, hogy a hallgatók birkák, és vonogatni a vállunkat, de ez semmit nem változtat azon, hogy ahol alapvető sérelmekre ez a hallgatói reakció, ott egyszerűen nem lehet érdekképviseletről beszélni. Bárki hibája is.”
 • 39. mandy 2008. január 27. 18:36
  „akkor egy tanács kreténkék: vissza lehet menni általánosba olvasni tanulni, vagy tényleg ennyire síkok vagytok????????????”
 • 38. British Petroleum 2008. január 22. 22:15
  „:)”
 • 37. Princess 2008. január 22. 19:53
  „"princess megírta nem jutunk közös nevezőre: ezek szerint HÖKös vagy, akkor meg pláne ..."
  "1. akik nem hökösök és a fórumba írtak egyik sem volt elégedett"

  Én speciel nem vagyok HÖKös meg nem is voltam, mégse nincsen velük semmi bajom. Valakit csak azért nem utálok mert HÖKös. Ez ugyan olyan, hogy ha valaki szőke akkor az biztosan buta, vagy ha skót akkor biztos fukar, a HÖKös meg csak lop meg csal.
  Igaz, hogy vannak közöttük olyanok akik alatt picit elszaladt a ló mert "hatalmat" kaptak a kezükbe és ezért úgy érzik többek másoknál, amivel nem értek egyet, de ezért nem utálom őket. Szerintem sok más ember is úgyanúgy érezne ha a helyükben lenne.
  Nem mindenki ezért akar HÖKös lenni, valaki igenis azért mert segíteni akar lelkiismeretesen a hallgatótársain. Ha meg a saját malmára is tudja közben hajtani a vizet én csak gratulálni tudok neki hogy ilyen ügyes.
  Én Márk tetteit is sokszor példaértékűnek tartom, hogy ennyi idősen ilyen sokra vitte.
  Szerintem pont az a baj, hogy sokan csak azért nem kedvelik mert az irigység beszél belőlük. Bárki lehet EHÖK elnök, pl. most lesznek a választások. Jelentkezzen és mutassa meg, hogy ő jobban csináná. De akárki kerül "hatalomra" és akármit csinál azt úgyis sokan utálni fogják, az emberek sajnos ilyenek, hogy mindenkiben először a hibát látják, és sokszor nem is engedik, hogy bizonyítson az ellenkezőjéről.
  Ameddig engem nem bántanak, addig én sem bántom őket, meg nem utálom mert nincs miért. Részemről ennyit, ez az én magánvéleményem.”
 • 36. British Petroleum 2008. január 22. 18:13
  „"azis más tészta, hogy elsikkasztják a pénzt, mert vannak férgek a rendszerben, de ez az ideológiai alap" - mi ez ha nem rágalmazás? Abszolut nincsen benne ideológiai alap, aki lop azt be kell zárni.
  "ezek szerint HÖKös vagy, akkor meg pláne ..." - rasszista és kirekesztő vagy. A múlt idő jele az t/tt ált. isk 2. osztály. Igen HÖK-ös voltam.
  "engem nem tudsz meggyőzni " - nem is célom, nem is volt.
  "1. akik nem hökösök és a fórumba írtak egyik sem volt elégedett" - nem igaz, csak számodra van egy olyan beidegződés, hogy aki a HÖK-ről pozitívat ír, az csak HÖK-ös lehet.
  "2. csak ti véditek magatokat" - szintén nem igaz, lsd. fent, és itt: https://www.ehok.u-szeged.hu/szoctam/forum/smf/index.php/topic,47.40.html szíves figyelmedbe ajánlom Connnya, rabo, F. Klaudia és a többiek hozzászólásait +plusz a többi témában született HSZ-eket. Tudom, neked ez is új lesz, hogy van/volt ilyen fórum is a cocctámrendszerben, de tényleg volt...szar ez a szoctám, mert a hallgatók nem lettek tájékoztatva satöbbi, satöbbi.
  "én már a HÖKkel elsős koromban végeztem ..." - szintén rasszista és kirekesztő plusz populista.
  "még Márkuszkának sincs szüksége ekkora seggnyalókra" - tudod ki a seggnyaló szívem...;)
  csalódtam benned.
  "pá" -ezt meg már írtad egyszer, aztán mégis itt vagy ;)”
 • 35. mandy 2008. január 22. 18:00
  „amúgy meg az sem érdekel,hogy Márkuszka marad vagy sem ... én már a HÖKkel elsős koromban végeztem ... csak eléggé vicces volt amit műveltél: tartsd észben amit princess írt: még Márkuszkának sincs szüksége ekkora seggnyalókra”
 • 34. mandy 2008. január 22. 17:56
  „jó rendben van, elfogadom a véleményed: engem nem tudsz meggyőzni ... ha valaki akkor én nem rágalmaz senkit, valótlant sosem állítottam: én már egyszer leírtam neked mindent, elfogadod nem, nem kifejezetten érdekel ... maradjunk annyiban, hogy egy kicsi gond van a világnézeteddel ... de nem érdekelsz
  princess megírta nem jutunk közös nevezőre: ezek szerint HÖKös vagy, akkor meg pláne ...
  Mindegy végeztem ezt már eléggé meguntam: üdv és további "jó munkát"
  csak azon gondolkodj el:
  1. akik nem hökösök és a fórumba írtak egyik sem volt elégedett
  2. csak ti véditek magatokat
  vajjon miért?!
  pá”
 • 33. British Petroleum 2008. január 22. 17:08
  „Én speciel 3 évig voltam csoportvezető plusz küldött is (tudod az az aki rendszeresen összeszedte az indexeket, járt TOra, meg minden aktualitásról tájékoztatta a csoporttársait) ez megszünt egy idő után ez mellett és egyben ez után 5 évig bíráltam szoctám és laktám pályázatokat. tehát úgy gondolom, hogy tettem ezt-azt így direktben is a hallgitársikért. (HÖK-ös "karriert" meg nem citálom ide jó? mert az számodra úgyis kakit sem ér.)
  és most szépen haladjunk sorban a 2 kommenteden:):
  a) vannak intézményes keretek, valamint mozgástér. Maradjunk annyiban, hogy talán örülni kellene annak ami van, nem pedig sz*rba sem venni.
  b) Török Márk a te és hallgatótársaid érdekeit képviseli.
  c) a szoctám igenis igazságos volt, idén mégjobb lesz.
  d) itt mindenki becsületesen és hasznosan dolgozik. ha nem így lenne, akkor nem lennének ott. Nincsenek "utasok".
  e) most én kérdezek: miből gondolod, hogy nem működik? miből érzed ezt?
  1) nézőpont kérdése, hogy hol tart az ország
  2) 20 éve köztudott tény
  3) 15 nél is több éve van Mo.-n privatizáció
  4) most ugye tudod, hogy megint monden bizonyíték nélkül rágalmaztál...:S
  5) Na ez rád is vonatkozik, akkor lesz jogod hőbörögni, ha tudsz adni a jelenlegi helyzetnél egy jobb megoldást. Mert számodra most éppen azok a szarok akik tesznek valamit. Tandíjról meg nekem is van véleményeml, de nem osztom meg veled.”
 • 32. British Petroleum 2008. január 22. 16:39
  „egyébként tök igazad van princess:)”
 • 31. British Petroleum 2008. január 22. 16:38
  „nem bizonyítok én semmit. csak nem szeretem az ostoba embereket. leírtam: tőlem józsikának is hívhatnák, nem védem én márkot, engem nem TM érdekel, hanem a tágranyílt emberszembe történő porhintés ami itt zajlik úgy általában..;).”
 • 30. Princess 2008. január 22. 16:06
  „Kedves British Petroleum!

  Én "ismerem" Márkot, sőt, kedvelem is. Szerintem nincs Neki szüksége szócsőre, védelmezőre (rád). Meg tudja ő védeni a maga igazát ha akarja. Aki kedveli és a barátja annak nem kell bizonyítania, azok tudják milyen ő és hisznek Neki. Aki meg nem kedveli, utálja, annak meg hiába is mondasz bármit azt hisznek el amit akarnak. Csak folyamatosan beszéltek el elmás mellet. Mindenki a maga igazát bizonygatja és nem juttok közös nevezőre soha.”
 • 29. mandy 2008. január 22. 15:36
  „ja és mégvalami! mert ezzel a hallgatóiTÜNTIvel olyan nagyra vagytok ... akkor egy kicsit nézz a háttérbe
  1. at ország ugyebár válságban van: mezőgazdaságiban és ipariban egyaránt: több a kiadás, mint a bevétel
  2. a hiányt pótolni kell: hihetetlen államadósságok külföldi országoknak is
  3. megindul a privatizáció, az állam kivonul a pénzelésükből (ld. kórházak stb.) az ez által megspórolt pénzt összevonja és megpróbálja ezzel fedezni az adóssgokat
  4. a felsőoktatást már nem tudja egyszerűen finanszírozni, ezért ezették be a tandíjat: sajnos túl gyors és radikális reformok
  azis más tészta, hogy elsikkasztják a pénzt, mert vannak férgek a rendszerben, de ez az ideológiai alap
  5. akkor lesz egyáltalán jog bármi ellen tuntetni vagy felszólalni, ha lesz helyette egy jobb javaslat, ami megfelelő; de mindenre azt mondani nem jó,nem jó: akkor mutass olyat ami megoldja a problémát!
  mindig csak beszélni, sohasem tenni ... aki tesz az meg szar”
 • 28. mandy 2008. január 22. 14:56
  „miért, te mit tettél a hallgató társaidért? hm? amiket felsoroltál azok a hallgatói jogok melletti kiállás? ne röhögtess: csak mert szerveznek néhány versenynt, meg klubbot? persze ez kb az hogy látjátok csinálunk nektek valamit, úgycsinálunk, mintha dolgoznánk ... érdekképviselet! ez érdekes! írj nekem erről mit képvisel Márkusz?
  az igazságos szoctám is vicces, de ezt inkább hagyjuk ...
  ami pedig a fejet illeti: nem az elnököt nyomnám ki: aki jól és BECSÜLETESEN dolgozik azt ugyan miért? ha a testülettel lenne bajom, elemezném egyenként a munkájukat és elkülseném a haszontalanokat a sunyiba ... mert a vezető inkább csak képviselő, képviseli a szervet, a valódi munkát az alatta dolgozók végzik: mindenhol: ő pedig ELVILEG megpróbál neki érvényt szerezni ... de ez itt nem működik
  szóval írj még ...
  mert amiket leírtál az jó ha van, de ennél kicsit komolyabb dolgokat kellene felmutatni.”
 • 27. British Petroleum 2008. január 22. 14:22
  „Hűha, nagykomolyság van itt drága mandykám:)4

  Sorolom jó?! Jeges est, anna fürdő, horgászverseny, szedeák, picipénzért elmehetsz külföldre, IGAZSÁGOS elektronikus szoctámrendszer, üvegzsebként működő gazdálkodás, www.hallgatoimozgalom.hu, TANDÍJTÜNTI, Radnóti klub, kioffolt index, sportrendezvényekre ingyenbérlet, fitnesszbérlet, kedvezményes koncertjegyek, coming soon: atepenzed.hu, ÉRDEKKÉPVISELET (igen, igen elhajtott államtitkár, 1000000 számla nem-aláírása) na hirtelen ennyi, de majd gondolkozok még rajta jó?!
  És Te mit tettél hallgató társaidért?
  És az előzőhöz: te nem a fejet vágnád le? na ezért az elnököt. Egy testületet marha nehéz kinyomni...
  csókacsalád”
 • 26. mandy 2008. január 22. 14:00
  „ahhhhhhaaaaa! tehát csupa olyan dologért ami előbb utóbb ugyis bekövetkezett volna ... és még? még mi mellett ált ki? ugyanmár tandíjtüntetés? mi értelme volt? haszontalan ... kimentünk, bohóckodtunk egyet aztán nem lett változás: ezt mindenhol megtették a diákok
  index? valóban hasznos, de ezt sem ő kezdeményezte: ez már tervbe volt, hogy bevezetik
  ezek persze mind jó dolgok, de valami komolyabbat? valamit, amiért csak a SZTE EHÖK tett, vagy amit Török tett: nem más országos mozgalomban való részvétel: amit felsoroltál,azt mindenhol szinte megteszik ... ugymond ezt kötelessége volt megtenni ...
  soroljatok mit tett a mostani testület még többet ...”
 • 25. lumie 2008. január 22. 12:37
  „Példáué elküldte a sunyiba az oktatási államtitkárt amikor hablatyolt össze vissza arra a kérdésre, hogy azt mondták hogy nem lesz tandíj azt mégis lett. tandíjtünti, elektronikus pályázati rendszer, index eltörlése... még nincs egy éve EHök elnök”
 • 24. mandy 2008. január 22. 11:15
  „jó tényleg gusztustalan és nevetséges az amit ellene folyik jelen pillanatban. de! akkor sorolj fel olyan dolgokat amit török jól tett és az ehöktől olyan dolgokat, amelyek hasznosak a hallgatókra nézve ... pontosan mi mellett állt ki?
  az egyetem miért támadná az ehököt? ha a szervezetet támadja, akkor miért az elnököt akarja eltávolítani?”
 • 23. British Petroleum 2008. január 22. 09:11
  „"marha erős az igazságérzetem", ennyi az ok nem több...
  Az hogy valaki érdekember vagy vannak érdekei nem ugyanaz ám, a kettő teljesen más. Igen mindenkinek vannak érdekei ebben igazad van de ettől még nem érdekember, de ha valaki nem tesz semmit sem ok nélkül, vagy érdekek nélkül akkor az már érdekember.
  Egyébként elég sok más fórumba is szoktam írni, de télmagyaron csak ezekbe. Ezekben a cikkekben számomra nem TM személye a lényeg, teljesen mindegy hogy Márknak vagy Pistának hívják, nem ez számít. Itt az a lényeg hogy az EHÖK markánsan kiállt a hallgatók érdekeinek képviseletében (merrt ez a dolga), ez meg a nagy és csúnya egyetemnek nem tetszett, így ki akarja nyírni az EHÖK elnökét (mert kimást?) mindenféle koholt vádakkal, koncepciós perre emlékeztető keretek között, megrendezett-színjáték tárgyalásokkal meg 5-6 órás meghallgatásokkal fűszerezve.. És ezt én alapvetően egy nagyon gusztustalan dolognak tartom. És ami meg a legelszomorítóbb a sok kommenttárs meg benyeli azt a maszlagot amit az egyetem nyom...
  Az más kérdés, hogy az egyetemnek jelen állás szerint esélye sincs ebből az egészből jól kijönni... ;) :)
  Továbbiszépnapot”
 • 22. mandy 2008. január 22. 05:02
  „dehiszen mindenki érdek ember ... ne mond, hogy te nem,mert akkor nemmondasz igazat!
  jogásznak készülsz, mi?
  nagyon szeretheted ezt a srácot, ha csakaző fórumaiba írsz és így kiállsz mellette ... ez is lehet ok és máris érdekember vagy!”
 • 21. British Petroleum 2008. január 21. 22:53
  „"meggyőződésből teszik azt amit tesznek","valamint én élvezem ezt" ennyi mandy nem több nem kevesebb :) mert olyan kis bocikák vagytok annyira de annyira jó:)

  De csak így egy picire: tök jó hogy Te/Ti érdekemberek vagytok és régen nincsenek elveitek...:"Ok nélkül soha sem teszünk semmit"”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges ízek, távoli nemzeti ételek a szegedi éttermekben

Szeged - Míg korábban sóvárogva tapadtunk a képernyőre, ha egy amerikai filmben kínai ételt falatoztak, ma már csak elszaladunk valamelyik szegedi étterembe, ha édes-savanyú húst, gyrost vagy egy kis indiai panírt kívánunk. Tovább olvasom