Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Török Márk helyett új elnök kell az egyetemre

Szeged - Elutasította Török Márk keresetét a Csongrád Megyei Bíróság, és helybenhagyta az egyetem határozatát, mely az SZTE EHÖK elnökét két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától. Szeptemberben már nem iratkozhat be a Szegedi Tudományegyetemre.

Elutasította Török Márk keresetét kedden a Csongrád Megyei Bíróság, és helybenhagyta az egyetem határozatát, mely az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnökét két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától. Szeptemberben már nem iratkozhat be, az EHÖK-nek új elnököt kell majd választania. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. A bíróság egyben az eljárási költségek megfizetésére kötelezte a pert kezdeményező Török Márkot.

A bonyolult ügy régóta húzódott. A legfontosabbak: az egyetemi fegyelmi bizottság 2007. november 29-én két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásaitól Török Márkot hallgatói kötelezettségeinek hétrendbeli megsértése miatt. Ő fellebbezett, de a jogorvoslati bizottság 2008. január 31-én másodfokon is ugyanúgy döntött, a különbség annyi, hogy hallgatói kötelezettségeinek hatrendbeli megsértése miatt. Az EHÖK-elnök a Csongrád Megyei Bírósághoz fordult, az első tárgyalást májusban tartották volna, ám a hallgató a bíró kizárását kérte, a tárgyalást ezért elhalasztották. Ez még háromszor megtörtént különböző okok miatt. Az első valódi tárgyalás volt tehát a keddi, amelyen ítélet is született. Ha most is elhalasztják, a hallgató beiratkozhatott volna, és maradhatott volna még legalább egy félévig EHÖK-elnök (a jogerős eltiltás ugyanis csak új félévvel lép hatályba). Ügyének közepén, idén februárban rendezték egyébként az SZTE EHÖK-elnök választást, ahol Török Márkot újraválasztották.

Jogerős döntés: két félév eltiltás – Az SZTE EHÖK vezetője nem adja fel, tovább perel. Fotó: DM/DV
Jogerős döntés: két félév eltiltás – Az SZTE EHÖK vezetője nem adja fel, tovább perel. Fotó: DM/DV

Az indoklásban kedden Doblerné Alács Ágota bírónő azt mondta, jogszerűen indult a fegyelmi eljárás, nem volt eljárásjogi hiba. A fegyelmi vétségeket a bíróság külön-külön is vizsgálta. Török Márk a keresetében többször hivatkozott arra, hogy a hallgatói önkormányzat elnökeként járt el, ezért nem indítható eljárás ellene. A bíróság erre úgy reagált: az érdekérvényesítési jog is csak rendeltetésének megfelelően gyakorolható. Török Márk egyébként egyszer sem jelent meg a bíróságon, őt tegnap is jogi képviselője, Klauber Eszter ügyvédjelölt képviselte, az egyetemet pedig Szabó Imre jogi kari dékán.

A dékán az ítélethirdetés után elmondta: az EHÖK elnökére sok hallgató figyel, „ezért különösen vigyázni kell, hogy milyen módszerekkel él a hallgatóság számára biztosított jogokkal. Ezek nem voltak jó módszerek". Hozzátette: megítélése szerint két félév nem töri derékba a hallgató életpályáját.

Török Márk lapunknak úgy reagált: ezt a fordulót elvesztette, de a Legfelsőbb Bírósághoz fordul. – Az EHÖK működni fog nélkülem is, én továbbra is segítem a munkáját – fogalmazott Török, aki ügyvezető elnökként vezeti majd le a tisztújítást.

Amiért a fegyelmi indult

Török nem a törvényes úton, az egyesület közgyűlésének döntésével, hanem egy korábban odaítélt támogatás visszavonásával kívánta megváltoztatni az Universitas Sportklub elnökségének összetételét. Közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntést hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat – szabályellenesen – önállóan határozott. Megkérdőjelezte az SZTE hallgatói és közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal – az EHÖK-iroda vezetőjével – kapcsolatos felügyeleti jogát is. Egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítási munkákat a BTK épületében, folyamatosan és nyíltan semmibe vette az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is irodájában dohányzott.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. EHÖK 2008. szeptember 08. 02:56
  „Török Márk egy jófijú. ti nem szeretitek? adtok neki sok pénzt, mindent elintéz! higyjétek el ez a jövő!:)”
 • 62. irtani 2008. szeptember 07. 12:27
  „Irtsuk a pöffeszkedő álelit jogászokat, el a hatalmat tőlük!
  Mocskos önelégült banda, élükön t. gergely BÉLA kamudoktor”
 • 61. re_macilaci 2008. szeptember 01. 15:55
  „így van. Itt nem nagyon lesznek már perek az LB-n kívül. Itt csak bírósági tárgyalások lesznek ugyanolyan koncepciós perrel mint ez volt. az meg ugye nem pör :D... és oly de oly jó lesz majd látni azokat az arcokat akkor, akik most még önelégülten mosolyognak..

  és igen hullani fognak a fejek itt is ott is, aztán majd mindenki meglátja, hogy ki volt az erősebb, kinek volt kevesebb veszteni valója.
  Jobb lesz és szebb lesz, mint amit Robespierre csinált a jakobinus diktatúra idején :)

  merénylet? na, az szuper lenne! Tuti terrorizmus-ellenes kampányt lehet majd belőle csinálni.”
 • 60. macilaci 2008. szeptember 01. 15:16
  „Cak a hüjék pereskednek mendike!

  De jó, h hullanak a fejek, széplelkű barátaim! A végén még merénylet is lesz majd...”
 • 59. re_micimackónak 2008. szeptember 01. 13:37
  „Isten tartsa meg jószokását, eljön a revans, hullani fognak a fejek.”
 • 58. micimackó265 2008. szeptember 01. 09:27
  „És mert így akarta az anyaszentegyház hatalmából az Úr 2008. évében.

  A hatalom nálunk marad, a rektori társulat elvesztette mindennapos kontrollját, nincs felügyeleti lehetősége.

  Most győzelem fog következni, és mindenki az őt megillető jutalmat fogja megkapni. Mindkét (esetleg három??) oldalon.

  Mert az Úr 2008. esztendejében így akarta.

  AMEN”
 • 57. ALMA 2008. augusztus 30. 09:27
  „ő akarta így, nektek meg jön egy szebb világ, ahol minden márk kezében lesz!”
 • 56. mandyke 2008. augusztus 28. 17:30
  „szgdlili!
  mi volt a hiba?

  csak nem ellenem is elindul egy per???? :D brühahha.
  ebben az országban bárki ellen indulhat bármi, bárkit kirúghatnak bármiért.a miérteket nem kell kifejtenem ugye?
  beletrottyantani a nagyok homokozójába senkinek sem szabad?!?!?!
  tudod milyen közbeszerzési ügyek és mutyizások mennek "felnőtt szinten" az szte-en?”
 • 55. szgdlili 2008. augusztus 28. 17:18
  „szgdlila!

  Ugye Te sem vagy akadémikus!
  Milyen jogon szól bele az EHÖK az egyetem életébe? Ezt is megkérdezhetnéd ennyi erővel. Mielőtt írsz valamit, tájékozódj. Egyébként nem is olyan régen egy másik ügyben ugyanezen bírónő munkaügyi perben egy volt egyetemi alkalmazottnak adott igazat az egyetemmel szemben, úgyhogy nehéz őt elfogultnak beállítani. Itt éppen az volt a baj, hogy túl sokáig hagyták, hogy TM semmibe vegye a házirendtől kezdve az összes létező egyetemi szabályzatot. Jogalap itt annyi volt mint a nyű! Akarat kellett, hogy valaki végre a torkára lépjen a gézengúznak:) mandyke! Ez hiba volt. Súlyos hiba.”
 • 54. mandyke 2008. augusztus 28. 15:30
  „"Spanyol" Márta főatyaúristennő keze lehet a dologban, nem tetszett neki márk elutasítása :)”
 • 53. szgdlila 2008. augusztus 28. 13:44
  „Azt nem értem, hogy milyen jogon szól bele az egyetem vezetése az EHÖK életébe? Milyen jogon mond ítéletet az ottani tevékenységről úgy, hogy nem EHÖK tag kérte a beleszólást, a Bíróság?
  Miért és milyen háttérnyomásra született ez az ítélet?
  A dohányzás tudtommal tűzrendészeti szabálysértés! Hatósági határozat nélkül hogyan lhet ítélkezni? Az egyetem vezetése nem tűzrendészeti hatóság! Ebben az országban mindenki mindenkit elítélhet, ha van jogalapja, ha nincs? Pfujjjj”
 • 52. Robyk 2008. augusztus 28. 11:17
  „nem lesz itt változás akár egy polgár, akár egy török lesz az elnök!
  ha meg telekdy vagy zelena akkor sem.így főleg nem!
  erna jól megmondta mind pártkatona lesz!

  mi meg sanyarú sorsunkba bele törödve a nyakunkba fogjuk kapni őket államtitkárnak, polgármesternek, anyámkínyának”
 • 51. hol az igazsag 2008. augusztus 28. 08:53
  „Nem is tudom, miről beszéltek. Szegeden az össze HÖK választás tiszta semmi trükközés nincs benne, igaz M.Ákoska Filo és társai. Az EHÖKösök nem nyúlnak pénzt, ők a hallgatókért dolgoznak reggel, délben meg este!

  Az hogy a hallgatók pénzén vesznek ezt, meg azt az a ti érdeketek. Most komolyan szerinted nem?

  Na ha ezt elhitted, akkor te egy birka vagy. Szóval csak bégess tovább.

  Amugy ÁB a Jugyu HÖK elnök. Sokkal jobb arc mint TM.

  Szerintem senki ne menjen el HÖK választásra, amig nem oldják, meg, hogy ne csak az EHÖK felügyelhesse saját magát.
  Ha nincs választás nincs HÖK se:)

  Igaz akkor lehet, hogy "valahogyan" mégis "elmenne szavazni" elég ember ,akik pont rájuk "szavaznának".”
 • 50. erna 2008. augusztus 28. 07:54
  „ha feloldjuk a neveket, akkor sem ismerik Telegdy-t a fiatalok.
  kérdés ki lesz az utód.
  ha az érdekkört nézzük mind inges táskás jateba szoteban is így megjelenő kis milliomosgyerök, megalomán hataloméhséggel politikai karrierlehetőséggel.
  közös bennük a hatalom, pénz imádata, az ellenfél eltaposás.
  hol vannak ezeknek a fiúknak az egykori ellenségei? örülhetnek ha még hallgatók. mert a hatalmam van és kirúgatlak fiúk aktívan tesznek az ellenfeleik ellen, vége is lett az ellenindulóknak, a hök-be kívánkozóknak. tudnék mesélni, éljen!”
 • 49. hűha 2008. augusztus 27. 23:11
  „Jóhogy tudjuk 47-es, hogy kinek állt érdekében. A néven nevezetteknek. Az orvosok, és még néhányan ellenálltak, de ledarálták őket. A törvények szarok. Az autonómia hangzatos jelszaván minden külső ellenőrzés nélkül megszavazhatja néhány hallgató, hogy mától központi diktatúra van. Inkább ennek a megváltoztatásáért kellene összefogni sokunknak. Az öltöny valóban funny, a táskába bele is néztem volna, de hát a bíróságon dolgozik, amelyik a cimbijét most elkaszálta. Madarat tolláról...”
 • 48. r-emer 2008. augusztus 27. 19:41
  „Légyszi világosíts fel minket 47-es kommentelő!Miért nem lehet kiírni hogy Telegdy Gergely?Amúgy Török és Telegdy egy húron pendülnek,Telegdy igazgatta Török útját,oszt állandóan együtt tárgyalnak nagyon komoly arccal a TIK büféjében.

  Jah és még az nagyon jó amikor Telegdy megjelenik a Szotéban hajnali kettőkor öltönyben és táskával...muhaha”
 • 47. emer 2008. augusztus 27. 19:28
  „Azért a bölcsek kövéről vitatkozhatnánk... Az még senkinek sem jutott eszébe, hogy TG alatt miért lett jóval szélesebb hatásköre az ehöknek, és ez kiknek állt érdekében?
  E”
 • 46. kl 2008. augusztus 27. 17:00
  „Legyen az ehök-elnök az anyátok
  ti parasztok, meddig rágjátok még ezt a csontot?

  török hatalmát és médiaszereplését növelitek ti f*szok”
 • 45. hűha 2008. augusztus 27. 15:56
  „Hűha! Ez szép volt, akár Te írtad Márk, akár valamelyik mameluk.
  Eddig csak a hallgatók, biztonsági őrök, JATE alkalmazottak fenyegetése folyt. "kirugggatlak az egyetemről!" Alakítsátok csak a képet magatokról, már eddig is szép volt a bizonyítvány. A kapcsolati tőke nyilván működik. Eddig csak taktikából volt annyi bukás a vizsgákon, fegyelmin, bíróságon. Na de mindez csak azért, hogy a nyugati hatalmakat beengedjétek német földre, hogy ott harapófogóba kerüljenek, és jöhessen a végső leszámolás. Reszkessetek tanarak! Márkusz kapcsolati töke hatalmasra nőtt!!!
  Minden megváltozik, no hope! Olvasgassatok történelmi tanulmányokat a birodalmak csúfos bukásáról!”
 • 44. ingyombingyomtállibetotálibemál 2008. augusztus 27. 12:52
  „Éljen az Andris! Éljen az Andris! Éljen az Andris!

  Éljen PZS! Éljen PZS! Éljen PZS!

  Vesszen AB! Vesszen AB! Vesszen AB!

  Nem lesz itt semmi gyerekek, semmi sem fog megváltozni. Fogadjátok el, hogy itt addig fog ez menni ameddig ezt akarjuk. Jöhet bíróság, jöhet fegyelmi jöhet bármi, jöhet még egy báb, vagy még egy TM. De egy nagyon okos tanár uratok mondta ezt, nem is olyan régen: "Nálam van a Hatalom. A földig leperellek."
  Innentől kezdve garantálom, hogy teljesen függetlenül ettől az ügytől ez a tanár úr és társai, nem olyan sokáig lesznek már ennyire nyeregben. Mert ha ő a földig leperel, akkor én leperelem hogy a föld másik oldaláig nem fog megállni egyikük sem.

  Márt nálam viszont a kapcsolati tőke és a pozició van.

  Ahoj schiff!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött személyeket és ittas vezetőt kaptak el Szegeden

Szeged - Három körözött személyt és egy ittas vezetőt fogtak el a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei… Tovább olvasom