Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Török spárga a Dóm téren

Tetszett a Dóm tér a világjáró Anatólia tüze tánccsoportnak, ezért kicsit változtattak szokásos produkciójukon. A társulat sohasem pihen, vagy fellépnek, vagy próbálnak. Magánéletre nincs idejük.
Káprázatos Kelet–Nyugat szintézis – mondta Shakira, jól megtervezett, csodálatos show-nak nevezte Gerhard Schröder exkancellár az Anatólia tüze táncegyüttes produkcióját. A világ vallásait bemutató Dawool című koreográfiát tegnap Szegeden mutatták be először Európában, az előadás második felében pedig a társulat nevét adó Fire of Anatolia-t táncolták – ezt már 10 millió ember látta világszerte.

A világhírű csoport hatvan tagja csütörtök délután fél ötkor vette birtokba a szegedi szabadtéri színpadát. Nem próbáltak, csak bejárták a teret. A lányok rövidnadrágban, a fiúk napszemüvegben és félmeztelenül jöttek-mentek a színpadon. Néhány forgást, spárgát mutattak csupán, majd hat óra előtt 5-10 percet táncoltak is. Ekkor már látszott: övék a színpad.

Az együttes szinte a világ minden táján fellépett már, mégis el volt ragadtatva a Dóm tértől. Produkciójuk része, hogy a színpad fölött kivetítőkön mutatják be a török népviseletet, de kivételesen a színpad két oldalán helyezték el a vásznakat, mert nem akarták eltakarni a fogadalmi templomot.

A jó és a rossz harca

Az együttes produkciója a jó és a rossz harcáról szól. A küzdelem vége happy end: a két szélsőség kibékül egymással, és mindenki boldogan él.  
A csoportról Oktay Keresteci, vezető táncos és koreográfus elmondta: Szegedre 35 lány és 25 fiú érkezett. Az együttes másik fele törökországi felkéréseknek tesz eleget, nem tehetik meg ugyanis, hogy egyszerre csak egy helyen legyenek.

Jól kell ismerni a török néptáncot, és az sem árt, ha tanult balettet, vagy modern táncot az, aki csatlakozni kíván a társulathoz. Előfordul, hogy valakit minden előképzettség nélkül bevesznek, de csak ha rendkívül gyorsan tanul.

Az Anatólia tüze sohasem pihen. Vagy fellépnek, vagy próbálnak – vasárnap kivételével mindennap. Nem lazíthatnak, mindig tökéletes formában kell lenniük. A 25-30 éves táncosok közül legtöbben törökök, de van köztük orosz, és egy holland lány is. Utóbbi Szegeden is fellép, Oktay Kerestecivel táncol.

A koreográfus elismerte: nincs idejük a magánéletre. A legpraktikusabb, ha a csoporton belül választanak párt a művészek – egyébként van köztük férj és feleség. Vagy – nevetett Oktay – a másik lehetőség az, ha minden fellépésük helyszínén új szeretőt találnak maguknak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szabályt megszegnek a szegedi autósok

Szegeden közlekedési káosz van. A megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője tompít: a… Tovább olvasom