Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Törpeharcsa-invázió a holtágakban

Baj van a törpeharcsával. Részint egyre több van belőle, és megeszi más halak ikráit, illetőleg elfogyasztja előlük a táplálékot – részint pedig egyre törpébb, s nem lehet eladni.
A törpeharcsa, melyből a húszdekás már jókorának számít – az utóbbi időkben valósággal elözönlötte a Tisza-menti holtágakat. Pusztítja más halak ikráit, és eleszik előlük az eleséget. A horgászegyesületek, ha vizükben nagyon elszaporodik a törpeharcsa, a halászokhoz fordulnak, hogy azok – különleges, néhány éve föltalált, kizárólag e hal fogására alkalmas varsával – ritkítsák meg az állományt.

Nem viszik az olaszok

A korábbi években Olaszországban jó piaca volt: az olaszok az élve kivitt apró törpét halastóban nagy törpévé nevelik. Az idén viszont az olaszoknak is csak olyan törpe kell, mely eleve nagy. S azt beszerzik máshonnan. Még szerencse: nagy törpéből alapvetően mindenütt kevés akad, és előbb-utóbb ismét jó lesz a kis törpe is az olaszoknak.

– Egy 200 hektáros holtágból 180-200 mázsa törpét is ki lehet szedni egy szezonban – mondja Mészáros Dezső, a szegedi központú Tisza Halászati Szövetkezet tagja, aki Csongrád környékén halászik. Az idén azonban fölhagyott a törpeharcsa-varsázással, hiába fordultak hozzá.

– Eladhatatlan idén a törpe – indokolja a döntést a halász. Azaz a 20 deka körülit szívesen átveszik halárusok, mert a törpeharcsa sütve fölséges, paprikásnak, halászlébe szintén kitűnő, de csak kevés nő meg ekkorára. A zömét, a pár dekásokat Olaszországba eddig el lehetett eladni, de az idén már az olaszok sem veszik. Egyébként saját szaporasága akadályozza meg abban a törpeharcsát, hogy nagyobbra nőjön: a rengeteg apróság mentesíti a vizet a haltápláléktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom