Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 21°C | 33°C Még több cikk.

Történelmet írtak a tömörkényes diákok

Szeged - Történelmi sikert értek el a Tömörkény gimnázium és művészeti szakközépiskola diákjai, akik három országos versenyt is megnyertek az idén. Ilyen még nem volt az iskola történetében.
 Bónuszként egy különdíj

A tizenharmadikos, kerámia szakos Gyeviki Hajnal Csillag 2013-ban második lett az OKTV-n művészettörténetből. Idén különdíjat kapott az országos mintázóversenyen, amelyen együtt volt Papdi Csillával. A végzős diák a Külső és belső, kinn és benn kreatív feladatnál egy olyan börtöncellát mintázott, amelynél nem lehet tudni, ki a rab és ki a börtönőr. Gyeviki Hajnal Csillag az iparművészeti egyetem kerámiatervező szakán szeretne továbbtanulni.

– Mindig érdekeltek a filmek. Nagyon szeretem a művészfilmeket, amelyekről sokat olvasok. Nincs kedvenc filmem, van viszont kedvenc rendezőm, a Tükör által homályosan, a Suttogások és sikolyok és a Fanny és Alexander alkotója, Ingmar Bergman – mondta a tizenkettedikes Babos Anna.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola magyar–spanyol két tannyelvű osztályába járó diák nemrégiben megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból. Annát tanára, Nagy László készítette fel a versenyre, amelynek nyolcan jutottak a döntőjébe.

Nem esett messze az alma a fájától. Babos Anna édesapja, Babos Tamás szabadúszó operatőr. Olyan játékfilmeket fényképezett, mint a Kaméleon, a Magyar szépség vagy a Paszport – Útlevél a semmibe.

– Filmrendező szeretnék lenni, de rendezői szak csak háromévente indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Jövőre például nem indul, amikor érettségizek – mondta Babos Anna, aki öt filmetűdöt készített „Zöldek" címmel a felnőtté válásról, különböző színárnyalatok felhasználásával. Az etűdökben csak zenei aláfestés és színészi játék volt, szöveg nem. Ő volt a film forgatókönyvírója, rendezője, operatőre, vágója. Írnia kellett még egy 8 oldalas esszét Pedro Almodóvar feminista formanyelvi eszközeiről, elemeznie kellett Mészáros Péter Arany Pálma-díjas, Eső után című kisfilmjét, valamint reklámkampányt és fotósorozatot kellett terveznie, készítenie a Punnany Massif Az utolsó tánc című klipje alapján.

A nyertes diákok és tanáraik. Balról jobbra: Gyeviki Hajnal Csillag, Kis Jenő Ferenc, Papdi Csilla, Nagy László, Babos Anna, Barczánfalvi Ferenc és Tóth Flóra. Fotó: Frank Yvette
A nyertes diákok és tanáraik. Balról jobbra: Gyeviki Hajnal Csillag, Kis Jenő Ferenc, Papdi Csilla, Nagy László, Babos Anna, Barczánfalvi Ferenc és Tóth Flóra. Fotó: Frank Yvette

A tizenharmadikos, szobrász szakos Papdi Csilla a művészeti iskolák országos mintázóversenyén szerzett első helyet a 38 indulóból. A felkészítő tanára Kis Jenő Ferenc volt.

– A kétnapos versenyen 10 óra mintázás és 3 óra kreatív feladat volt. Egy idős férfiról készítettünk portrét agyagból, úgy, hogy végigálltuk a tíz órát. Minden órában 55 perc volt a mintázás, 5 perc a pihenő. A modellt ötpercenként forgatták – mondta Papdi Csilla. A kreatív feladat a Külső és belső, kinn és benn címszó alatt futott. A végzős diák egy háromoldalas agyagfalat emelt, amit bekerített folpackkal, amelyből hurkapálcikák álltak ki. Papdi Csilla a képzőművészeti egyetem kőszobrász-restaurátor szakára készül.

Tömörkény - sikeres tanulók. (képgaléria)

A tizenharmadikos, grafika szakos Tóth Flóra az országos rajzversenyen lett első, amelyre Barczánfalvi Ferenc készítette fel. A döntőben induló 58 diák három órát kapott a tértestek és négy órát egy idős nő portréjának lerajzolására.

– A verseny második napján egy félaktot, egy alsógatyában üldögélő, 30 év körüli férfit kellett lerajzolnunk hat óra alatt – mondta Tóth Flóra, aki a képzőművészeti egyetem tervezőgrafika szakára készül.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ő nyert 8 személyre sörasztalos ülőhelyet a Szegedi Nagy Mulatós buliba!

Öt órányi buli és szórakozás a mulatós sztárjaival április 18-án az Újszegedi Sportcsarnokban. Nézze… Tovább olvasom