Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Történelmi pillanatok újraélése a szabadtéri színpadon

Szeged - „Bokától a tokáig " kell játszani, azaz táncolni, énekelni, szövegelni, lovagolni – fogalmazott Novák Péter, a Szegedi Szabadtéri tánckrónikájának, a Dózsának címszereplője. Az egész estét betöltő monumentális táncjáték zeneszerzője, valamint dalszövegírója a Ghymes együttes alapító tagja, Szarka Tamás.
Dózsa György legendás élete és sorsa sok szállal kötődik Szegedhez, július 16-a után pedig ez a kötelék még erősebb lesz, hiszen akkor mutatják be az 1514-es parasztfelkelés híres vezérének életét és tetteit a Dóm téri színpadon.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei táncprodukciójának rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán. A rendező elmondta, a súlyos történelmi gondolatok mellett fergeteges, látványos és egyben szórakoztató táncprodukciót terveznek: pár napra középkori környezetet varázsolnak Szegedre. A látványt árusokkal, lovakkal, reneszánsz maszkabállal, csatákkal, sok-sok tánccal és zenével fokozzák.

A produkció zeneszerzője és dalszövegírója Szarka Tamás, aki az énekmondó szerepében is hallható a produkcióban. A Ghymes együttes alapítójaként elmondta, a Dózsa-produkció zenéje hasonlít a Ghymes felfogásához, így meglehetősen változatos zenei világot álmodott meg. Nemcsak középkori és autentikus hangzások, a mai idők dallamai is felcsendülnek a legnagyobb szabadtéri színpadon. Az egyházi zene jelenléte is elengedhetetlen, hiszen maga a történet is jelentősen kötődik az egyházhoz: Dózsa éppen akkor emelkedik fel az ismeretlenségből, amikor keresztes hadjáratra indulna.

Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.
Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.

A táncjáték címszerepét Novák Péter énekli és táncolja. A produkcióban közreműködnek a Honvéd Táncszínház művészei, a Szeged Táncegyüttes, a nyíregyházi táncművészeti uskola növendékei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, a Budapest Fővárosi Bartók Táncegyüttes, továbbá török, olasz és szerb együttesek táncosai és zenészei. A Szegedi Szabadtéri Dózsa életét bemutató tánckrónikája július 16-án és 17-én látható és hallható a Dóm téri csillagtetős színpadon.

REÖK Gyerök Kör

Nyári képzőművészeti foglalkozásokat tartanak a REÖK-ben augusztus 19-éig: heti két alkalommal csütörtökön és pénteken 10 és 13 óra között várják az érdeklődőket, minden anyagot és eszközt biztosítanak. A foglalkozásokat vezeti: Ale Ildikó festőművész, képzőművészeti múzeumpedagógus. Belépődíj: 700 Ft/fő, testvérek számára kedvezményesen 500 Ft/fő. Hozza el ön is gyermekeit, hiszen számtalan alkotás várja, hogy a gyerekek határtalan fantáziájának és érdeklődésének fókuszába kerülhessen.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra az autópálya-ásatásról

Szeged - Az örökségvédelmi törvény változásával foglalkozó, Visszakapják a sztrádaásatást a múzeumok… Tovább olvasom