Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Torunban cipelt bábut

Szeged - A legerősebb tűzoltók versenyén a hatfős magyar csapat tagja volt a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományához tartozó Rasztik Ferenc. A 25 éves őrmester a 260 fős mezőnyben az 53. helyen végzett a lengyelországi Torunban.
A lengyelországi Torun városában mérte össze erejét a világ 17 országának tűzoltó csapata június legvégén a Toughest Firefighter Alive (TFA), azaz a legerősebb tűzoltók versenyén. A hatfős magyar gárdába a hazai rendezésű TFA-versenyen elért eredménye alapján a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományából Rasztik Ferenc őrmester kapott meghívást.

– Itthon nagyjából 10 éve rendeznek TFA-versenyt, én tavaly indultam rajta először. Régebben atletizáltam, tavaly megnyertem az országos terepfutó-bajnokságot. Szerencsés helyzetben vagyunk mi, tűzoltók, hiszen rengeteg szakmai versenyt rendeznek számunkra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon pedig engedik, hogy amennyiben nincs más dolgunk, akkor a laktanyákban tréningezzünk és készüljünk a versenyekre – mondta a 25 éves őrmester. A TFA-verseny komoly erőpróba, a tűzoltók mindennapi munkáját mutatja be „ömlesztve". A feladatok között szerepelt tömlőhúzás és összetekerés, kalapácsolás ötkilós kalapáccsal, 20 kilós kanna cipelése, egy 80 kilogrammos bábu vontatása, palánk átmászása, tömlőfelhúzás és lépcsőfutás.

Rasztik Ferenc kedvenc versenyszámában. Fotó: DM/DV
Rasztik Ferenc kedvenc versenyszámában.
Fotó: DM/DV

– Kedvenc feladatom a bábucipelés volt, az összes számot nagyjából 9 perc alatt teljesítettem. A magyarok közül a 3. legjobb voltam, összességben az 53. helyen végeztem a 260 fős mezőnyben. A lengyelek és az amerikaiak voltak a legjobbak, de nem volt nagy különbség a versenyzők között. A hátrányunkat már jövőre le tudjuk dolgozni, hiszen az elsők és a negyvenedik helyen végzettek között alig egy perc volt a különbség. Jövőre a felkészülést is céltudatosabban tudjuk majd csinálni: a nemzetközi verseny minimálisan, de eltér a magyartól, illetve jövőre a megmérettetés előtt egy nappal ki kell utaznunk. Most ahogy kiértünk, rögvest közölték, hogy azonnal indul a verseny: éppen csak át tudtunk öltözni. Ettől függetlenül jó volt a szervezés – emlékezett vissza Rasztik Ferenc. A fiatal tűzoltónak és csapattársainak esténként volt ideje szétnézni a Varsó alatt elhelyezkedő városban.

– Egyetemi város, nagyjából 200 ezer lakossal, nagyságában és stílusában ezért nagyon hasonlít Szegedhez. A várost szépen rendben tartják, le a kalappal a lengyelek előtt. A tűzoltók között is igaz a lengyel–magyar két jó barát mondás: sok barátság született a verseny 4 napja alatt. Mindenki tudta, hogy versenyen szerepel, de az egészet játéknak fogtuk fel. Kíváncsian várom a jövő évi versenyt, amelyre a laktanyában való felkészülés mellett futással, focival, úszással és kajakozással készülök – mondta Rasztik Ferenc.

Olvasóink írták

  • 1. kormány 2013. július 09. 11:41
    „Gratulálunk!!!!!!
    Szoval TŰZOLTO és nem katasztrofavédö verseny volt.
    Ott megbecsülik a HŐSŐKET!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióban a diákok – a biztonságért

Akadálypályán, biciklivel kerülgették a bójákat, így tesztelhették ügyességüket hétfőn a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 16. nyári táborának résztvevői. Tovább olvasom