Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Törvény védje a nemdohányzókat

Minden nyilvános helyen betiltatnák a dohányzást a magyar tüdőgyógyászok. A nemdohányzók védelmében törvényi szabályozást sürgetnek.
Még kijelölt dohányzóhelyek se legyenek a nyilvános helyeken – ezt szeretnék elérni a magyar tüdőgyógyászok. Idén, a tüdőrák évében az eddiginél is keményebb fellépést sürgetnek a nemdohányzók védelmében, és törvény szerint szeretnék szankcionáltatni, ha valaki étteremben, iskolában, hivatalban, egészségügyi intézményben vagy szórakozóhelyen füstöl.

– Amíg nincs eszköz a kezünkben, értelmetlen a tiltás. Hiába teszem ki a „füstmentes kórház" táblát, ha a dohányzókat nincs jogom kiküldeni az épületből – mondta Bálint Beatrix, a mellkasi betegségek deszki szakkórházának főigazgatója. – Törvényi háttérre van szükség, ami lehetőséget ad a szankciókra.

Az igazgatónő véleménye szerint az egészségügyi intézményekben mindenképpen meg kellene szüntetni a dohányzást. A dolgozóknak a példamutatás miatt, a betegeknek saját gyógyulásuk érdekében kell tudni lemondani a füstölésről. A látogatóknak pedig még csak nem is jelentene mindez nagy áldozatot, hiszen csak arra az egy-két órára kellene felhagyniuk káros szenvedélyükkel, amíg az intézményben tartózkodnak.
A legrosszabbul talán a szórakozóhelyeket érintené a füstmentesség törvényi bevezetése.

– Elvégre nem cigarettázni járnak ide a fiatalok – mondta Csaba Levente, a JATE-klub vezetője, aki szerint minden csak megszokás kérdése. Hozzátette: tisztában van vele, hogy a dohányosokat rosszul érinti már a részleges korlátozás is.

– Nálunk vannak nem dohányzásra kijelölt helyek, és a tánctérre sem vihet senki cigarettát. Ezekre az intézkedésekre nem kötelezett bennünket törvény, mégis megtettük, így nem jelentene gondot a teljes tiltás sem – mondta a klubvezető. – Hogy ez a forgalmunkat csökkentené-e, nem lehet megjósolni. A cigaretta eladásából származó bevételünkről biztosan le kellene mondanunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széplaki Ferenc az új polgármester

Széplaki Ferenc veszi át októberig a polgármesteri feladatokat Ópusztaszeren – döntött tegnap… Tovább olvasom