Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Törvénymódosításra várnak a halászok, horgászok

Itt a tavaszi haltelepítések időszaka, az ívásidő, s a mindezekkel kapcsolatos halfogási tilalom ideje. És sajnos az orvhalászaté, orvhorgászaté is. Megdöbbentő: semmiféle engedély nem kell a nagyüzemi halrablást lehetővé tevő eszközök beszerzésére. A horgász-halász társadalom törvénymódosításra vár.
Használni ugyan tilos ilyen eszközöket annak, akinek nincs meg hozzájuk a jogosultsága, de beszerezni nem.
– Elektromos halászgéppel óriási kárt lehet okozni a vizeken – mondja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének elnöke. Aki szabályosan akarja használni az eszközt, például kutatás, halmentés, anyahalbefogás céljára, a halászati, védett terület esetén a természetvédelmi hatóság engedélyével teheti. A berendezést csak megfelelő képesítés birtokában lehet használni, évente műszaki vizsgára kell vinni, és így tovább. Ezzel szemben, aki orvhalászkodni akar, teljesen legálisan beszerzi valahol a gépet, és azután használja is. Ugyanez vonatkozik az egyéb halászeszközökre. Több száz méteres marázsaháló is kapható, mely válogatás nélkül fogja és öli a halat. Ha olyan hal akad bele, amit mégsem akar megtartani az orvhalász, és visszaereszti a vízbe, az is elpusztul. Hálókészítő cégeket a világhálón is lehet találni, bármilyen hálót elkészítenek bármekkora méretben, és nem kérdik, mit akar kezdeni vele az illető. Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója egy közismert elárusítóhelyet is említ Szegeden, ahol fel-feltűnnek orvhalászatra is alkalmas eszközök.

Nincs kifogás

A megbírságoláshoz egyébként nem szükséges halat fogni. Ugyanis ha valaki orvhalászatra alkalmas eszközzel tartózkodik a vízparton, és használatához nincs jogosultsága, arra is büntetés vár. Nem lehet például arra hivatkozni: az illető csak díszként akarja alkalmazni a hálót, és csak azért áztatja a vízben, hogy az használtnak, azaz „patinásnak" tűnjék.

– Az is gyakori, hogy tiszai halászok varsáit lopják el, és azokkal orvhalászkodnak. A Fehér-tón már számtalanszor találtunk lerakott varsát – teszi hozzá. Nemrég lapunkban is megírtuk, a gazdaságtól húszmillió forint értékű halat vittek el rapsicok. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa eddig sikertelenül igyekezett elérni a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy szigorítsák a meg a beszerzést, és minden esetben tegyék lehetővé az eszközök elvételét a rapsictól. Jelenleg tehát, ha a fogott hal értéke nem éri el a tízezer forintot, az eszközt az eljárás után a hatóság visszaszolgáltatja az elkövetőnek. A minisztérium egyik szakembere azt mondta, dolgoznak a szigorításon, de megvalósításához törvénymódosítás kell.

Meddig számít szabálysértésnek a hallopás, s milyen összeghatártól bűncselekmény? Tízezer forintig – tájékoztat Papp András halászati felügyelő. Százezer forintig terjedő halvédelmi bírságot kell fizetnie az elkövetőnek, de ezután visszakapja az eszközt. Ha ennél nagyobb értékű a hal, akkor már bűncselekményről van szó, mellyel a rendőrség foglalkozik, és a büntetőeljárás végén a bírói ítélet rendelkezik az eszközről. Egyébként például a „gereblyézéssel", s az elektromos halászgéppel való halfogás állatkínzásnak minősül. S ez akár börtönbüntetéssel is sújtható – hívja föl a figyelmet Török József, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. A kifogott hal értékét – mely elsősorban a súlytól, a fajtól függ – szakértő bevonásával állapítják meg. Csachné Rubint Etelka , a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal országos központjának vadászati és halászati osztályának vezetője mondja: azokban a megyékben, ahol nagy kiterjedésű természetes vizek és halgazdaságok vannak, elterjedt a rapsickodás, „és Csongrád eléggé vizes megyének számít".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom