Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tóték Újszegeden

Örkény fergeteges humorú abszurd drámája, Trill Zsolt főszereplésével az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Kitűnő családi programnak ígérkezik az egyik legnépszerűbb magyar dráma, a „dobozoló" családot bemutató produkció, a Tóték.

Idén visszatér Újszegedre a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Tavalyi előadásuknak – amelyet két estén láthattak a nézők – óriási sikere volt. Idén, ugyancsak közönségsikerre számító produkcióval érkezik a színház, hiszen az egyik – külföldön is – legismertebb és legkedveltebb huszadik századi magyar drámával készülnek: Örkény István fanyar humorú Tóték című darabját hozzák, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás évek óta töretlen és kiemelkedő sikerrel fut: 2005-ben elnyerték vele a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljának több díját is.

A háborúban ideggyengévé vált, Tótékat folyamatos dobozolásra kényszerítő őrnagy szerepében a színházból és mozifilmekből egyaránt közönségkedvenccé vált Trill Zsoltot láthatják, aki ezért az alakításáért megkapta a 2007-es Teátrum-díjat

Trill Zsolt a tavalyi Sólyompecsenye című előadásban Újszegeden.
Trill Zsolt a tavalyi Sólyompecsenye című előadásban Újszegeden. Fotó: DM/DV

Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott: a beregszásziak erőssége a nagyfokú alkalmazkodási képesség az adott terekhez és lehetőségekhez. A produkció sikeréhez azonban mindenképpen hozzátartozik az is, hogy komoly előkészületek előzik meg vendégjátékaikat. A rendező úgy vallja, bár évek óta játsszák sikerrel a darabot, minden előadás más, helyszíntől és környezettől függően.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Tóték mellett egy másik magyar darabot is láthat a közönség. A Jávor Pál életéről szóló zenés előadást, Hegedűs D. Gézával a címszerepben. A Kék-lila nyár, Jávor szerelme című produkciót augusztus 13-án és 14-én láthatja a nagyérdemű az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Örkény István klasszikus művét, a Tótékat, pedig augusztus 20-án és 21-én, az újszegedi színpadon.

Jókedvet adj! – Gálvölgyi János könyvbemutatója

Ma 16.30-tól mutatja be új könyvét Gálvölgyi János a REÖK-ben. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a My Fair Lady Pickering ezredesét alakító színész kötetében átfogó képet kaphat az olvasó a népszerű színész, komikus egész életpályájáról, a gyerekkori indíttatásoktól kezdve a sorsfordító Ki mit tud?-on át egészen a jelentősebb színpadi alakításokig és a paródiák kulisszatitkaiig. Gálvölgyi könyve egyben főhajtás a nagy mesterek és példaképek előtt is. Jöjjenek el, és ismerjék meg önök is Kossuth-díjas művészünk Jókedvet adj! című új kötetét ma 16.30-kor a REÖK-ben!

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homokháti szörp és hús a fejlődés házából

Mórahalom - Termálvízzel fűtik, homokháti terményekkel töltik meg a mórahalmi Fenntartható Fejlődés… Tovább olvasom