Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tóth Ilona lesz a szónok

A tömörkényes Tóth Ilona mondja október 23-án a beszédet a városi ünnepségen. A beszédíró pályázat tegnapi eredményhirdetésén elhangzott: az írások színvonalasok voltak, a zsűri mégis könnyen döntött.
Tóth Ilona a felkészüléskor bölcsészek vallomásaira támaszkodott. Fotó: Gyenes Kálmán
Tóth Ilona, a Tömörkény gimnázium diákja mondja a beszédet az október 23-i szegedi ünnepségen. A második legjobb szónokjelölt Kapócs János, a harmadik Vetró Klára lett. A szerepre huszonnégy tanuló pályázott.
A beszédíró verseny tegnapi eredményhirdetésén, a városháza dísztermében Botka László polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatalok itthon érezzék magukat Szegeden, és tudják, hogy a város számít rájuk.

A pályaműveket Révész Mihály, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke, Kertész Józsefné és Vécsey Ágnes, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője értékelte. Elmondták: az írások színvonalasak voltak, ennek ellenére nem volt köztük vita arról, kit válasszanak.

Révész Mihály úgy fogalmazott, hogy a frissességet, fiatalosságot, és a hitelességet keresték a művekben. Elmondta: a március 15-i és az augusztus 20-i pályázatokkal együtt mintegy hetven Szegeden tanuló középiskolás diák mérettette meg magát beszédíróként. A zsűri tapasztalatai szerint a tanári segítség most, a harmadik pályázat esetében volt a legerősebb. A fiatal nyertes beszédéhez Dobos Mariann könyvét hívta segítségül, melyben bölcsészek vallanak 56-os, személyes élményeikről. Beszédében idéz Faludy Györgytől és Márai Sándor Mennyből az angyal című verséből.

– Az 56-tal kapcsolatos érzelmeket, gondolatokat, a Nagy Imre-életművet, valamint a fiatalokat próbáltam a beszédben összekapcsolni. Ebben segített a magyartanárom, Kondász Rózsa, és ellátott tanácsokkal édesanyám is. Átnézték, és megmondták, hogy hol sok, hol kevés, amit írtam. Kilencvenöt százalékban azért megmaradtak az én gondolataim.
Ildikónak – bár biztos benne, hogy lámpaláza lesz a beszéd felolvasásakor – nem ez az első nyilvános fellépése. Rendszeresen indul versmondó versenyeken, és már a Kazinczy-érmet is kiérdemelte.
A visszafogott, ám mégis határozott lány bölcsésznek készül, az irodalom és a néprajz érdekli. Kedvencei Stendhal, Margaret Mitchell, Jókai és Mikszáth.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös pályázatot hirdet az egyetem és a Démász

Közös, kiemelt pénzdíjas pályázatot hirdet az SZTE és a Démász Rt. egyetemi hallgatóknak. A… Tovább olvasom