Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tóth Péter, az utca hírmondója

Szeged - Leragasztotta a Jobbik a Nemzetiségek Házánál a szlovák nyelvű utcanévtáblákat. Az intézmény igazgatója leszedte a Tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen és a Felvidék magyar! feliratú ragasztmányokat. Karsai Attila nem tesz feljelentést az ügyben.

A szegedi városi közgyűlés februárban 24 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett engedélyezte, hogy az Osztróvszky és Teleki utca sarkán álló Nemzetiségek Házánál és a Dózsa-iskolánál a Szegedi Szlovák Önkormányzat a magyar nyelvű utcanévtáblák mellé szlovák nyelvű – Ulica Osztróvszkeho, Ulica Telekiho – utcanévtáblákat helyezzen el. Amikor lapunkban beszámoltunk a szlovák kisebbségi önkormányzat kezdeményezéséről, vita kerekedett arról, hogy Osztróvszky József milyen származású volt.

Keresztúri: Szebb jövőt!

Levelet írt Osztróvszky József dédunokája, Kovács Gábor egyetemi tanár, aki állította: az Osztróvszky család eredetileg lengyel származású volt, s valamelyik ősük Lengyelországból települt át a Felvidékre, s innen kerültek aztán Szegedre. Racskó Tamás, a Szegedi Szlovák Önkormányzat elnöke ugyanakkor állítja, hogy Osztróvszky József anyai ágon német, apai ágon pedig szlovák származású volt. Ez szerinte történeti adatokkal és névtannal is igazolható. Az ügyben vita kerekedett a februári közgyűlésen Haág Zalán (KDNP és Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) között is. Előbbi védte, utóbbi támadta az utcanévtábla kihelyezését.

A Jobbik ma délután egyre sajtótájékoztatóra invitálta sajtó képviselőt az Osztróvszky és Teleki utca sarkára. Miközben a kezdésre vártunk, befordult a Teleki utcába Keresztúri Farkas Csaba, jobbikos önkormányzati képviselő testvére, Keresztúri Ákos, aki autója lehúzott ablakából Szebb jövőt! kiáltással üdvözölte Tóth Pétert, a Jobbik szegedi elnökét és Rácz Tibor alelnököt, majd továbbhajtott.

– Az a kisebbségi önkormányzat követelte az utcanévtáblák kihelyezését, amelynek anyaországában, Szlovákiában 82 magyarlakta településen még mindig nem engedték kihelyezni a magyar névtáblákat, és ahol bizonyos esetekben tiltják a magyar nyelvhasználatot, és a magyar állampolgárság felvételét – mondta Tóth Péter. A Jobbik szegedi elnöke hangsúlyozta: nem soviniszta indíttatásból, hanem a szlovák történelemhamisítás elleni tiltakozásul ragasztják le a szlovák nyelvű utcanévtáblákat.

Tóth Péter az Osztróvszky táblára a Tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen, a Teleki táblára pedig a Felvidék magyar! felíratot ragasztotta fel. Közben elmondta, szerinte az végképp gyalázatos, hogy Teleki Pálról is azt mondják, hogy szlovák származású.Prohászka-szoborra Tóth is adna pénzt

– Ha a szlovák kisebbségi önkormányzat szobrot szeretne állítani Szegeden Prohászka Ottokárnak, azt támogatná a Jobbik. Én még anyagilag is támogatnám a Prohászka szobor felállítását – hangsúlyozta Tóth Péter.

Karsai Attila, a Nemzetiségek Háza igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: az intézmény térfigyelő kamerái rögzítették a Jobbik akcióját. Karsai elmondta, hogy leveszik a ragasztmányokat, de nem terveznek jogi lépést az ügyben. – A Nemzetiségek Háza a szellemi sokszínűséget, nyitottságot és toleranciát szimbolizálja Szegeden. Büszkék vagyunk a szlovák nyelvű utcanévtáblákra, amiket három hete raktunk ki. Szegeden békében élnek egymással a nemzetiségek. Az Osztróvszky utcai épületben nyolc nemzetiségnek van a székhelye. Fennállásunk tizenöt éve alatt több száz rendezvényt tartottunk Szegeden, amin bebizonyosodott: lehet egymás mellett élni, a szegediek kíváncsiak a nemzetiségek kulturális és gasztronómiai programjaira – hangsúlyozta az igazgató.

– Kérem, szedje le!
– Még nyilatkozom a vtv-nek.

Míg Karsaival beszélgettünk Tóth Péter a sarkon álldogált magányosan. A sajtótájékoztató már mintegy fél órája véget ért. Karsai odament a Jobbik-elnökhöz, s kérte, hogy szedje le a ragasztmányokat. Tóth közölte, várja a szegedi városi televíziót, amelynek interjút ad az ügyben. Nagy késéssel megérkezett a helyi tévé. Már nem vártuk meg az interjú végét. Karsai Attila később elmondta lapunknak, hogy neki kellett leszednie az utcanévtáblákról a feliratokat.

Ki volt Prohászka Ottokár?

Az internetes wikipédia szerint a nyitrai születésű Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök politikailag is képviselt modern antiszemitizmusa a két világháború közötti Magyarország középosztályának gondolkodására alapvető hatással volt. Prohászka politikai nézete és egyesek szerinti antiszemitizmusa elsősorban abból a feltevésből táplálkozott, amely szerint modernitás, kapitalizmus és zsidóság összefüggő fogalmak. „Mi az antiszemitizmust nem faji, vallási, hanem szociális, üzleti reakciónak fogjuk fel" – írta már 1893-ban, majd hozzátette: – „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet." Nézetei később sem változtak. A zsidóság „sakterkezek alatt vérbe akarta fojtani a magyarságot" – fogalmazott 1923-ban, ezért nemzeti önvédelemnek tartotta a „pozitív", azaz a keresztényeket előnybe helyező antiszemitizmust, és a liberalizmus mételyével az általa megalkotott fogalmat, a „hungarizmust" állította szembe. Prohászka már 1918 óta követelte a numerus clausust. 1944-ben aztán a magyar antiszemitizmus klasszikusai közül Prohászka vált az egyik leggyakrabban idézett hivatkozási alappá.

Sokan tévesnek nevezik Prohászka antiszemitizmusának egyes későbbi értelmezéseit, mondván, ő a „jó zsidók – rossz zsidók" ellentétpárjában gondolkodott. Tény azonban az is, hogy a főpap általánosságban említi a magyar zsidókat: „Teljesen igaz, hogy vannak derék zsidók, de a zsidóság idegen, kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom. (…) Itt egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról van szó, poloskainvázióról, patkányhadjáratról. Egy kérdés van: hogyan védekezzünk?" Bangha Béla páterrel szemben Prohászka mindig tiltakozott az antiszemitizmus vádja ellen. A későbbi tragikus események ismerete nélkül azonban, mint Gyurgyák János történész írta, Banghával és sok más vezető értelmiségivel együtt hozzájárult a szocialista és radikális értelmiség és a katolikus elit, a „baloldali és zsidó Magyarország" és a „keresztény Magyarország" közti szakadék mélyüléséhez. Egyes mai vélemények szerint Prohászka életművének nem lényeges része az antiszemitizmus, más vélemények szerint azonban az életmű legfontosabb és leginkább időtálló része épp a modernitással kapcsolatos, és ettől antiszemitizmusa elválaszthatatlan. Mások azonban nem hisznek abban, hogy Prohászka akár a későbbi politikai hungarizmus, akár a huszadik századi magyar antiszemitizmus zászlóvivői közt említhető, ehelyett humanizmusáért, embertiszteletéért, mély hitéért és a magyar keresztény hagyományokhoz való következetes ragaszkodásáért tisztelik. Erről tanúskodik a róla elnevezett oktatási intézmények és szervezetek sora.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. GondaIstván 2012. június 02. 17:21
  „Kezdjük ott, hogy szerintem egy eléggé buta ötlet volt a szegedi nemzetiségi önkormányzat részéről a táblaállítás. De ha már ilyesmit akartak tenni a Nemzetiségek Házára, akkor miért nem tették meg mind a 8 szegedi nemzetiség nyelvén, miért csak szlovákul?
  A válaszreakcióval egyetértek. Szerintem egyáltalán nem radikális, sőt nagyon is kimért. Ha nekem is szóltak volna előre, én valszeg nem lettem volna ilyen visszafogott.
  De ha már egyszer ilyen megtörténhetett Szegeden (szlovák nyelvű utcatábla a közgyűlés jóváhagyásával), akkor javasolni kellene a rovásos utcatáblák kihelyezését az egész városban.”
 • 47. macs 2012. június 02. 14:26
  „35. xene@freemail.hu,
  annyiban csatlakoznék hozzád, hogy ez az egész kezd nagyon hasonlítani ahhoz az esethez, mikor is két verekedő gyereket, miután szétválasztottak, megkérdeztek, miért verekszenek. A válasz a következő volt: azért mert Pistike visszaütött.
  19. Besenyő_Pistabácsi,
  arra fejezetre emlékszel, ami arról szólt, hogy a honfoglaló magyarok jelentős szláv népességgel találkoztak a Kárpát-medencében? Pribina és Mosaburg, mond neked valamit?”
 • 46. öregvegyész 2012. június 02. 13:49
  „+4 Buvana
  Kis kiegészítés. Tíz éves koromban tehenet legeltettem kötélen az árokparton és az ötmázsás állat rálépett a mezitelen lábamra. Tudod amikor a patára súly ránehezedik akkor az szétnyomódik. Mit mondjak ki kell áééni. A mai napig nem haragszom a jószágra. Remélem egyszer te is lelépsz.”
 • 45. öregvegyész 2012. június 02. 12:26
  „+
  +

  34.Buvana. Nézd meg előbb a bankókat és utána itélj el másokat. Ha én a mérget akkor te ostoba a szart kevered. De arra az én egészségem ment rá és a legkisebb veszély esetén mindenkit elküldtem, Te egy állatfaj vagy ha azt hiszed én bárkit bántani akartam életemben. De az állatokat is szeretem,volt szarvasmarhánk is gyerekkoromban,amiről nekem kellett gondoskodnom. Agyat mosni csak akkor érdemes,ha van.Tényeket irj ne szlogeneket.”
 • 44. Lehiggadt 2012. június 02. 11:22
  „"42. vélemény 2012.06.02. 10:39"

  T. Vélemény!
  Miért volna az baj, hogy egy névadót azzal is megtisztelnénk, hogy kiírjuk, hogy kiről is van szó? Akár az anyanyelvén!?! Úgy rémlik, hogy erre Szegeden számos példa van - különösen az újosztásokban!?!
  Például a Brüsszeli körút mellé vagy alá ki lenne írva, hogy Bruxelles? kinek fájna? NEMES GESZTUS volna az egykori segítségért! Londont nagy művészet volna angolul is kiírni? :D :D...
  Ezért nem adnának egy kiflit sem az ABC-ben, de azért sem, hogy leragasztja valaki a kitett táblát!
  E nemes gesztusért a világ felfigyelne ránk! És nem azért, hogy rombolunk!”
 • 43. Lehiggadt 2012. június 02. 10:39
  „Tóth Péter tette tipikus esete a feltűnési viszketegségnek! Az, amikor valaki értelmes, hasznos dolgot nem tud csinálni, nem tud javasolni, de mások zavarásával, zaklatásával meg akar nyerni egy szompatizáns kört - a bátornak egyáltalán nem, SŐT GYÁVÁNAK mondható cselekedetével! Tragédia! Az ilyenek IS rombolják a magukat JOBBIK-nak titulált gittegylet nem létező tekintélyét!”
 • 42. vélemény 2012. június 02. 10:32
  „Ezek szerint minden utcanévtáblát a névadó származása szerinti nyelven is ki kellene írni?
  A Moszkvai körutat például cirill betűkkel, a Bécsit németül, a Londonit angolul stb.”
 • 41. gorgó 2012. június 02. 09:04
  „A szlovákokat egyáltalán nem befolyásolja kedvezően, hogy mi hogyan bánunk a nálunk élő szlovák nemzetiségiekkel. Attól még akárhogy nyalogatjuk őket, gyűlölni fogják az ott náluk élő magyarjainkat és egész országunkat. Aztán egy másik: Osztróvszky így- hosszú ó-val- írta a nevét, merthogy tudtom szerint a szlovákban nincsen hosszú ó, csak a lengyelben, amit ők ú-nak ejtenek. Tehát, ha ő a saját nevét így írta, akkor, ha szlovák lett volna is így írta volna??? Megint más: volt időm hosszú ideig lengyelek között lenni. Ők nem utálják, de nem igazán kedvelik a szlovákokat.Elvannak mellettük és nem vallják a nagy pánszlávizmusban a velük való nagy testvériséget.Csak tudomásul veszik, hogy egy nyelvcsalád és semmi több.”
 • 40. DMagóg 2012. június 02. 08:05
  „Századunk két legnagyobb felfedezése lehetne a rák- és a hülyeség ellen hatásos orvosság, főleg ha az itthoni magyarok találnák fel. Sajnos mindkét betegségben élenjárók vagyunk, adott a terep a sikeres felfedezéshez.”
 • 39. lilongwe 2012. június 02. 07:55
  „Én csak azt kívánom mindenkinek, aki nem tud megélni mások mellett, hogy pusztuljon el...ez vonatkozik mindenkire, akire vonatkozik ;-)

  Amúgy meg a szlovák nyelvtáblák nyelvtanilag hibásak, de ez ne zavarjon senkit...
  A múltban élő Trianon-siratók pedig nyugodtan elélvezhetnek az ilyen híreken (is). Tóth és Zázrivecz Urakkal együtt...
  Akit pedig zavar egy nyelvtanilag helytelen szlovák nyelű utcatábla egy lengyel elődökkel rendelkező magyar ember nevével, az fejen állva menjen végig az Belvárosi hídon - hosszában...”
 • 38. Buvana 2012. június 02. 06:38
  „Like!!”
 • 37. Mogyoró 2012. június 02. 05:19
  „Nem értem, miért kell nekünk más bunkó nemzet példáját követni. Esetleg jó heccnek tekinti a képviselő az egészet, hátha nő a pártja népszerűsége, bár szerintem ettől nem fog. Nem a szlovákokról beszélek hisz ők is emberek, csak a vezetőikről, akik szítják az ellentéteket a hatalomba maradásukért. Oszd meg és uralkodj el, amíg egymást verik addig mi jól élünk, ugye politikus urak és hölgyek. Szomorú az önök szellemi sötétsége.”
 • 36. vélemény 2012. június 02. 01:16
  „Ulica Telekiho
  Telekinek mi köze volt a szlovákokhoz?
  A nemzetiségi házhoz csak így találnak oda a tóthok?
  Péternek is ez szúrhatott szemet?
  "Romául", románul, szerbül, svábul, tótul, kínaiul és minden világnyelven ki kellene írni minden utcanevet Szegeden, mert az úgy európai?”
 • 35. xene@freemail.hu 2012. június 01. 23:36
  „A Jobbik példát mutatott, hogy hogyan is kell békésen egymás mellett élni...csak utána meg ők se botránkozzanak meg azon, ha Szlovákiában is hasonló dolgok történnek majd.
  Őszintén szólva engem hidegen hagy, hogy kinek ki-mi volt a felmenője stb. (a világon már mindenki keveredett mindenkivel). Ez a Trianonozás, múltba révedés sem vezet sehova (nem lesz több munkahely belőle, meg étel az asztalon)...azt is finoman szólva szépen elcs*szerintették a magyar politikusok...de úgy látom a jelenlegiek is kb. ugyanaz a fajta, amely csak a bajt keresni....ha politikusok nem lennének, jól ellenne itt mindenki...”
 • 34. Buvana 2012. június 01. 23:24
  „öregvegyész, te tényleg kevered a mérget, de hála istennek egyre kevesebben vevőek erre az agymosó cuccra...”
 • 33. öregvegyész 2012. június 01. 22:56
  „Nem tudom ki emlékszik még rá,hogy Horthy idejében a papír pengőkre hány nyelven volt kinyomva a pénz értéke? És mi lett utána?”
 • 32. öregvegyész 2012. június 01. 22:42
  „Rakják ki, ha másképp nem találnának oda.
  Egész egyszerűen szörnyű,hogy 2012-ben ilyen dolgokon így vitázunk és közben meg mi minden történik Hogy közben előjön Horthy ,Szálasi a világháborúk a Habsburgok ,meg az anyám tyúkja. EZ ÁLLATKERT”
 • 31. Tocsonai 2012. június 01. 22:41
  „Csak én tartom jellegzetesen Közép Európainak és röhejesnek, hogy egy Tóth leszedi a Tót nevű táblákat és ehhez asszisztál egy Rác?

  Hogy Szlovákia olyan amilyen ahhoz mi köze van a szegedi kisebbségeknek?”
 • 30. badoravarva 2012. június 01. 21:22
  „Politikusok nélkül meglennénk a földön!
  Ezt az elmeháborodottat meg zárt osztályon kellene felülvizsgálni és persze az összes politikust.
  Milyen dolog az, hogy a buszvezetőket vizsgálják de politikus elmebeteg is lehet?”
 • 29. SP 2012. június 01. 20:32
  „Még azt is elveszik, ami Trianon után megmaradt.

  ""Lejár a moratórium, jönnek a külföldiek.

  Keresletben pedig nem lesz hiány, mára a termőföld vált az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőséggé. Az ágazati szakértők szerint a termőföld értékállóságát biztosítja, hogy más termelőeszközökkel összevetve kevésbé amortizálódik.""

  http://nol.hu/gazdasag/20120601-amilyen_az_adjonisten__olyan_lesz_a_fogadjisten”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Szeged utoljára köszönti pedagógusait

Újjáalakult az MSZP szegedi, oktatáspolitikával foglalkozó pedagógus tagozata – jelentette be pénteken Kozma József, a párt városi elnöke. Tovább olvasom