Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tóth Sándor Szent Atanáz-díjas

Szeged - Szent Atanáz-díjjal tisztelgett a nyíregyházi görög katolikus hittudományi főiskola és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök Tóth Sándor szegedi szobrászművész munkássága előtt.
Saját alkotását, a 2000-ben készített Szent Atanáz-érmet és a hozzá tartozó jutalmat vette át Tóth Sándor 78 éves szegedi szobrász- és éremművész június végén a nyíregyházi görög katolikus hittudományi főiskola tanévzáróján Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspöktől. Elmondása szerint ő az első nem egyházi személyiség, aki a díjban részesült.

Az 1982-ben Munkácsy-díjjal kitüntetett művész kiállítást is rendezett erre az alkalomra a főiskola aulájában egyházi vonatkozású munkáiból. Szobrai és domborművei közül 14-et, érmeiből pedig nagyjából 100 darabot mutatott be a Szabolcs megyei városban. Magával vitte például egyik köztéri alkotása, a máriapócsi templomkapu tervét, és több Madonna-ábrázolást.

A szegedi Munkácsy-díjas művész maga készítette az érmet, amellyel jutalmazták. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Munkácsy-díjas művész maga készítette az érmet, amellyel jutalmazták.
Fotó: Schmidt Andrea

– Csütörtökön hoztam vissza Szegedre a kiállítás anyagát Nyíregyházáról, ahol 1974-ben kaptam műteremlakást. Máig is szoktam ott dolgozni, de Szegedet sem hagytam el – mondta Tóth Sándor. – A legutóbbi munkám egy 42,5 milliméter átmérőjű, ezüstből és bronzból készült érem. Egyik oldalán Giorgio Vasari, a másikon a Szegedi angyali üdvözlet látható. Az érmet Vasari születésének 500. évfordulójára készítettem Kiss-Rigó László püspök úr megbízásából – hamarosan kiadja a szeged-csanádi püspökség. Jelenleg egy rózsaszobor megformálásával foglalkozom, a mű kismintáját készítem gipszből – árulta el a művész.

Tóth Sándor következő kiállítása a tervek szerint a vásárhelyi Emlékpontban nyílik augusztus 19-én. A Csizmadia Zoltán festőművésszel közös tárlat az 1956-os forradalom 55. évfordulójára készül. Tóth Sándor 23 évesen részt vett a forradalomban.

Olvasóink írták

  • 1. cumania 2011. július 08. 21:20
    „Gratulálok Tanár úr! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki megnyugodott a Zrínyi utcában

Lakógyűlésre hívta a Zrínyi utca 10. szám alatt élőket az épület kezelője, az IKV Zrt. Tovább olvasom