Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Toulouse-Lautrec a REÖK-ben

Szeged - Toulouse-Lautrec legkedvesebb kánkántáncosai, sanzonénekesei, kokottjai, bohócok és artisták kelnek életre a REÖK falain a mától látogatható kiállításon. A festő kedves figurája, amely romlott nők és alkoholizmusba merült férfiak szívébe lopta be magát, három hónapon keresztül kerülhet közel a közönséghez.
Henri de Toulouse-Lautrec közel nyolcvan litográfiája a tizenkilencedik század mondén párizsi világát varázsolja a REÖK-be: a nemzetközi hírű művész alkotásait mától láthatja a nagyközönség. A tárlat három nagy tematikában foglalja össze Lautrec életének utolsó tíz évét. A cirkusz világa mellett a Vörös Malom buja, szivarfüstös éjszakái elevenednek meg a falakon, valamint Lautrec zene iránti rajongása is lelepleződik. A kiállításon szereplő többi mű a kor ismert színészeit, énekeseit – így például Sarah Bernhardtot és Yvette Guilbert-t –, valamint Lautrec számára kedves életképeket mutat be.

A lovak, bohócok és artisták iránti szenvedélyét mutatja be a cirkuszsorozat 22 alkotása, kitűnően ábrázolva azt a felhőtlenül szórakoztató világot, amely Lautrec bizonyos szempontból gyermeki személyiségével tökéletesen harmonizált. A képek egy folyamatos mozgásban izzó világot varázsolnak elénk.


A Moulin Rouge a bohémek legkedvesebb, a párizsi éjszakai élet legcsábítóbb mulatója volt. Lautrec a hely plakátjának megtervezése után – amely La Goulue kánkántáncosnőt ábrázolja – kezdett el komolyabban foglalkozni a litográfiával. Ez az izgalmas, ám romlást hozó világ élete végéig fogva tartotta Lautrecet.

Ehhez mérten kissé bizarr, ám Lautrec híres volt érzékeny, barátságos lényéről. Ezzel a mítosszal cseng össze, hogy kedvelte az érzelgős románcokat. Sőt: gyakran ő maga is dalra fakadt – hamisan ugyan, de annál nagyobb áhítattal és odaadással. Désire Dihau-nak, a párizsi opera fagottművészének melódiáihoz készített illusztrációk ezt a hóbortját elevenítik fel.

A párizsi éjszakai élet szeretett „Monsieur Henri"-ja, Vincent van Gogh nagy barátja, a párizsi bordélyok kedves látogatója, a kabarék és mulatók szeretett vendége és nem utolsósorban a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb mestere több mint három hónapon keresztül a szegedi közönséghez is közel kerülhet, hiszen egészen május 6-áig megtekinthető a tárlat.

(x)

Olvasóink írták

  • 2. Kiscsillag0122 2010. február 01. 21:13
    „Mennyi a jegy?”
  • 1. tarkan 2010. január 31. 19:22
    „És mi van a "villámtárlatokkal",,,,F.Zámbóra mikor lesz lehetőség????Ott remek képeket lehetett lopni,azóta valahogy csönd borult a tárlatokra,csaK NEM RÚGTÁK KI A SAJTÓST??::)))A jelenlegi káoszos körülményekre való tekintettel szerintem még ingyen sem megy be arra az akit érdekelne esetleg a kortárs művészet,kellene egy a tavalyihoz hasonló "hihetetlenül izgalmas képlopási manőver"vagy,tényleg ingyenessé kellene tenni a látogatást mert igy még a rezsit sem tudja kifizetni a tisztelt ház,persze ha a szponzor,korlátlan lehetőségeket ad a vezetőségnek az más,de igyekezni kellene mert tavasszal "szélirányváltozás"lesz...::))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülődés a parlamenti választásokra

Csongrád megye - Csongrád megyében 437 szavazókörben közel 341 ezer választópolgár szavazhat az… Tovább olvasom