Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Tour de pálinka a szegedi kocsmablogosokkal

Az úgy kezdődött, hogy a kollégám nem ért rá. Nekem kellett mennem dolgozni helyette. Pálinkás kocsmatúráról kellett írnom. Na jó, nem volt nehéz.
A Kossuth Lajos sugárúti Törpe pubban találkozom a Tour de pálinka résztvevőivel. Késve érkezem, már megy a quiz. A csapatokanak öt, alkohollal kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. A legtöbb helyes választ adó pár egy-egy üveg sört nyer. A fődíj egy üveg pálinka. Úton a következő hely felé az egyik szerevező, Szabó Zsolt Zsoló mesél a szegedi kocsmablogról és a kocsma-túrákról. Minden szilveszterkor kezdődött 2008. december 31-én. Az egyetemista fiatalok azt vették a fejükbe, egy blogon keresztül térképezik fel szeged kocsmáit. Az első bejegyzésük néhány nappal később január 4-én született, a Kölcsey utcai Propellert szemlézték. A szervezők a következő állomáson, a Pöcike bisztróban úgy fogalmaznak, a túra a kocsmablog mellékterméke.

Tour de pálinka a szegedi kocsmablogosokkal. Fotó: Arany T. János (galéria)

Az első túrát 2010-ben rendezték nagy-sör-körút néven. Közel százan vonultak a szegedi nagykörúton kocsmáról kocsmára, mindehol egy-egy sört fogyasztva. A másik népszerű túrájuk a Tavaszi Ébredés – Nálunk a lé a tét elnevezésű. Szombaton a pálinkáé volt a főszerep. A fiatalok blogja egyre népszerűbb, támogatókat sem nehéz találniuk. – A munkám kapcsán hallottam róluk. Tetszett, amit a blogon láttam. Jobban rálátnak a vendéglátásra, mint én. Gondoltam, találjunk ki együtt valamit – mondja az egyik pálinka-kereskedelemmel foglalkozó cég területi képviselője, Varga Zsolt. A szombati tour de pálinkán az általuk forgalmazott italokat lehetett kedvezményesen fogyasztani.

– Mára odáig jutottunk, hogy a kocsmárosok keresnek meg minket, ha változik a nyitvatartás, felújítás történt, vagy van ingyenes wifi. Ez egy ördögi kör, sosincs vége – mondják a szervezők arra utalva, hogy mire végigják a vendéglátóhelyeket, kezdhetik előlről.

Tour de pálinka a szegedi kocsmablogosokkal. Fotó: Arany T. János (galéria)

Közben újabb kérdéseket tesznek fel a szervezők: milyen kocsma a kurta kocsma? (illegális), melyik országból származik a Guinnes sör? (Írország), melyik magyar sörfőzde van Dél-afrikai tulajdonban? (Drehger Sörgyárak Zrt.). Míg a válaszokon gondolkodnak Lengyel Patrik és barátnője Fodor Adrienn elmondják, a Nyugiban tartott hétfői quiz night-on ott volt az egyik szervező, ő mondta, hogy jöjjenek el a pálinktúrára. – Lecsaptunk a lehetőségre – mondják nevetve.

A Törpe pub és Pöcike bisztró után a Cantína sörözőt, Piano klubot, a Kaptárt, majd végül a JATE klubbot látogatták meg a pálinkatúrázól. Zsoló hozzáteszi, mind az öt hely az elmúlt fél éven belül nyílt, vagy váltott üzemeltetőt, ezért a túra egyúttal teszt is. A quizpapíron a résztvevők is leírhatták véleményüket a helyekről.

A szegedi kocsmablog: http://szegedikocsmak.blog.hu/

Olvasóink írták

  • 2. Alsóváros 2013. május 06. 09:48
    „Hasznos blog azoknak, akik ritkán járnak ilyen helyekre.”
  • 1. bambulla 2013. május 06. 08:11
    „végre hasznosítják magukat az egyetemisták :))
    amúgy is csinálják az itt eltöltött pár év alatt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtomiglan-holtodiglan

Nagy kaland és egy vagyon az esküvő, melynek száma jelentősen csökkent az utóbbi években Magyarországon. Tovább olvasom