Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tovább durrognak a betiltott petárdák

A tiltás ellenére petárdázástól hangos a megye, különösen a városok. Szegeden egy Bartók téri asszony két és fél hónapos gyermekét a durrogás miatt nem tudja délben otthon elaltatni. A feketepiac is fellendült, de a legálisan kapható kézigránát, füstgránát, sortűz fantázia nevű termékekkel is ugyanazt a hatást lehet elérni, mint a petárdával.
A minap hatalmasat durrant egy petárda a két és fél hónapos kislányát sétáltató anyuka mellett néhány méterre, a szegedi Bartók téren. – A gyermekemet percekig kellett vigasztalni, mire elhallgatott. Fölháborító, hogy nem lehet nyugodtan végigsétálni az utcán – meséli izgatottan a történteket Nagy Nóra. A fiatal nő a környéken lakik és a déli petárdázások miatt nem tudja otthon elaltatni kisgyermekét: a robbanásoktól még az üvegek is berezonálnak. Az asszony szerint hiába a tiltás, három forintért már lehet kapni petárdát: az egyik boltban a Bartók téren még pár nappal ezelőtt is hirdették – jelenti ki a hölgy, aki a petárdapokol miatt beszólt már a rendőrségre is. Ott viszont azt közölték: személyesen tegyen bejelentést. Erre azonban nem volt ideje.

A rendőrségen megtudtuk: petárdahasználat miatt az ügyeletre kevesebb jelzés érkezett, mint az elmúlt években. Ebben az időszakban a rendőrség a társszervekkel közösen fokozottan ellenőrzi az illegálisan behozott petárdákat, pirotechnikai eszközöket – tájékoztatott M. Toronykői Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szerkesztőségünk ügyeletére is többen telefonáltak, hogy gyakori a petárdázás esténként a lakótelepeken és az újszegedi ligetben. A lakók azt tapasztalják: a fiatalok körében általános a hangrobbantással járó ijesztgetés. Pedig a november végén életbe lépett törvénymódosítás egyértelműen kimondja: magánszemély petárdát nem birtokolhat, a szabályt megszegők akár százezer forintos pénzbírsággal is sújthatók.
A rendelet nyomán a feketepiac is virágzik: Szegeden a Mars téren és a Cserepes soron is kapható a betiltott pirotechnikai termék. A petárdát tavaly szilveszter előtt legálisan négy forintért árulták.

A szakemberek azt jósolják: a nagy rizikó miatt tízszeresére nő majd az ára, azaz visszaáll a két évvel ezelőtti helyzet. Ugyanakkor az importőrök már a tiltás előtt számítottak a korlátozásra, és megtalálták a kiskaput – árulják el az egyik üzletben. A kézigránát, füstgránát, sortűz fantázia nevű termékek minimális füstöt bocsátanak ki, és nem járnak különösebb látvánnyal: ugyanúgy a hanghatás dominál, mint a betiltott eszközöknél. Az egészben a turpisság, hogy ezeket nem petárdaként vizsgáltatták be, és így legálisan árulhatják.


Gonoszűző

A petárdát az ősi Kínában használták először. A hagyomány szerint a petárdadurrogtatás elűzi a rossz szellemeket és a démonokat. Az újévi jókívánságokat közvetítő képeken is rendszerint megjelennek a petárdafüzért tartó, petárdákat gyújtó gyermekek. Ma nem hagyománytiszteletből és nem gonoszűzésre, hanem balhézásra használják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom