Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Tovább húzzák a nadrágszíjat

Csongrád megye - Évente közel 10 százalékkal csökken az önkormányzatok működésére érkező állami támogatás – kalkulálnak településvezetők. Kiszombor például 27 millió forinttal kap kevesebbet jövőre. Tragédia lesz – mondja Csengele polgármestere, aki a miniszterelnöknek is levelet írt.
250 milliárd forinttal csökken az önkormányzatok mozgástere a jövő évi költségvetési tervezet alapján – jelentette ki Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke nemrég egy sajtótájékoztatón. Kiemelte: e mellett 15–20 százalékos iparűzésiadó-csökkenésre is számítani kell – ez további százmilliárdos kiesést jelent.

Emlékezetes: 15 Csongrád megyei független polgármester már szeptember végén nyílt levelet írt Bajnai Gordon miniszterelnöknek: ha a jelenlegi formájában fogadja el az országgyűlés a költségvetést, annak beláthatatlan következményei lesznek, ugyanis „a tervezett milliárdokat nem személytelen kiadási tételekből, hanem a településen élő emberektől, kicsinyektől és nagyoktól, magányosoktól és családoktól" vonják el.

Csengele sokat fejlődött az utóbbi években, de a saját bevétel náluk is egyre kevesebb. Fotó: Segesvári Csaba
Csengele sokat fejlődött az utóbbi években, de a saját bevétel náluk is egyre kevesebb.
Fotó: Segesvári Csaba

– Állami normatívánk évente 10 százalékkal csökken. Az ehhez párosuló rengeteg feladat, az oktatás, az egészségügy fenntartása azonban változatlan. Ebből már jövőre tragédia lehet – vizionálta Sánta Ferenc, Csengele polgármestere, a levél egyik aláírója. A településen az iparűzési adó mellett a gépjármű után is fizetni kell. De a saját bevétel nem elég: az apróbb vállalkozások megszűnése miatt az iparűzési adó is évről évre kevesebb.

Megye: évente egymilliárd mínusz

A megyei önkormányzat jövőre várható összes bevételkiesése, előzetes becslés szerint, 1 milliárd 280 millió forint lesz egy év alatt. Állami támogatásai több mint 30 százalékkal csökkentek az elmúlt 3 évben úgy, hogy a feladatellátási kör és kötelezettség lényegében változatlan maradt, sőt az infláció évről évre növelte a kiadási tételeket. 2008-ban még 8,1 milliárd volt a központi apanázs, jövőre várhatóan 6 milliárd lesz. A költségvetés ezért hiánnyal számol – ennek forrása folyószámlahitel, illetve részben kötvénykibocsátásból származó bevétel. A megyei önkormányzat sajtóanyagában az áll: „a hiány tarthatatlan".

Jövőre várja ennek az adónemnek a drasztikus csökkenését a Ruzsát vezető Sánta Gizella. Idén a tervezetthez képest több folyt be, 15 helyett 18 millió forint. A legnagyobb adózó a településen a MOL, az OTP, a Dégáz, ezen felül a helyi vállalkozók is gyarapítják a büdzsét – ha tudják, és nem mennek csődbe.

Sánta Gizella kalkulációja szerint az állami normatíva az elmúlt 3 évben nagyjából 20 százalékkal csökkent. Hogyan kompenzálják? – El kell hagyni a tervezett beruházásokat, az eszközbeszerzést. A működésre felvenni hitelt csak a legutolsó lehetőség lehet – fogalmazott.

– A gyermeklétszám csökkenése is oka annak, hogy kevesebb a normatíva. Jövőre közel 8 százalékos csökkenés várható. Ez 27 millió forintot jelent, komolyan megbillenti a költségvetési egyensúlyt – számolt be Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere. Ebben a hónapban dolgozzák ki az intézkedési tervet. – Létszámcsökkenést nem szeretnénk, és a lakosság sem terhelhető tovább. A szolgáltatásokból kell visszavenni, például a rendezvényeink száma csökken majd – mondta. A hátrányos helyzetű diákokat támogató Bursa Hungarica ösztöndíjat például jövőre már nem tudja finanszírozni az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 8. kispanda84 2009. november 23. 23:50
  „Simonadri köszi a tippet,aranyos vagy! :-)”
 • 7. simonadri 2009. november 23. 15:15
  „Kispanda, próbáld meg a közcélú melót. tudom, hogy keveset fizetnek, de kb a segély dupláját kapod. tudom, hogy ez sem perspektíva hosszú távon, de a seminél jobb - én is azt csinálom több mint fél éve.”
 • 6. kispanda84 2009. november 23. 09:36
  „Ennél több bőrt már nem tudnak lehúzni rólunk,mert már nincsen bőrünk sem...
  Szomorú,hogy vezető helyen vagyunk a válsági listán...
  Jó lenne már kilábalni,mert április óta aktívan keresek munkát,és vagy betöltik,vagy nem is válaszolnak!!!
  Mi lesz januártól,ha lejár a segélyem...???
  Részvétem mindazoknak,akik hasonló helyzetben vannak! :-( Remélem nem az mszp lesz jövőre már kormányon.mert ők mindig csak a nyugdíjasokkal foglalkoznak!!(pl ingyen oltás,ingyen bérlet..)
  Jó lenne,ha a kormány gondolna már a fiatalokra,és a kisgyermekes anyukákra is!!!!”
 • 5. csengele 2009. november 22. 14:34
  „1. Nyugdíjas: A baleset már többször is megtörtént a terelőszigetnél. Esős, ködös időben a terelősziget alig észrevehető, főleg egy idegennek. Szerencsére haláleset emiatt még nem volt, de a karosszériások jól kerestek.”
 • 4. web 2009. november 16. 23:01
  „ugyan már, már nincs is mit húzni........”
 • 3. maci52 2009. november 16. 19:58
  „A nadrágszíjat mindíg csak mi húzzuk összébb?
  Kedves elvtársak,veletek mi lesz??”
 • 2. leeannlarue 2009. november 16. 12:52
  „nem PR-os látszatintézkedésekre kell költeni, mint a hatszáznyolcvanhetedik játszótér - csökkenő gyereklétszám mellett! - , meg nem a főtér tizenhatodik virágcseréjére, hanem évelő növényekkel egyszer teleültetni, aztán olyan dolgokra szánni, amik tényleg fontosak. a polgármesterek illetményeibe kicsit belefaragni, stb. nem sok pénz ez sem, de ezzel is több lenne pl. a bursára, az önkormányzati fenntartású intézményekre, etc.”
 • 1. nyugdíjas 2009. november 16. 11:31
  „Tragédia akkor is be fog következni, ha a terelőszigetre kihelyezett virágtartónak (a cikkhez mellékelt fényképen) egy ´hülye´ autós majd nekimegy egy éjszaka ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bozótvágóval vallatták a szomszédot

Bozótvágó késsel vallattak egy kiskundorozsmai férfit, akit a szomszédos tanya őrzésével bíztak meg, az épületbe azonban betörtek. Tovább olvasom