Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Tovább nőtt a szálló por a levegőben, egészségtelennek minősítették Szeged levegőjét

Tovább nőtt a szálló por a levegőben, egészségtelennek minősítették Szeged levegőjét
Szeged - Több helyen nőtt a magas szálló por (PM10) koncentrációja miatti légszennyezettség.
Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta: Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek.

További 17 településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Sopronban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán - "kifogásolt" a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják személygépjárműveiket - főként a dízel üzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelőanyag helyett inkább gázzal fűtsenek.

Korábban

A szép őszi idő a levegő minőségének nem kedvez, a mozdulatlan légkörben ugyanis megnőtt a szálló por mennyisége. Az Országos Közegészségügyi Intézet múlt hét pénteken már figyelmeztetett, hogy a kis méretű aeroszolrészecskék tömegkoncentrációja meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket az ország számos pontján. A kifogásolt levegőjű városok között Szeged is szerepelt.

Mivel jelentős változás azóta sem történt időjárásunkban, utánajártunk, jelenleg milyen levegőt szívunk. Mader Balázs, a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának vezetője elmondta, 12-én valóban kiugró, a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó, 77,5-es értéket mértek. – Szombaton már 71 sem volt ez a mérőszám, vasárnap és hétfőn pedig már csak 55 felett volt valamivel – beszélt az átmeneti javulásról. Csakhogy kedden ismét romlott a levegő minősége: bár napközben az automata nem szolgáltatott adatokat az interneten elérhető információk alapján, este 7 órától folyamatosan 75 felett volt a szálló por koncentrációja, tegnap 11 órakor pedig elérte a riasztási küszöbértéket, a légköbméterenkénti 100 mikrogrammot.
 
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette


– Ha a szálló por koncentrációja három egymást követő napon is meghaladja a 75 mikrogrammot légköbméterenként, erről tájékoztatást kell küldeni a polgármesternek

– mondta el lapunknak a szakember. Volt már egyébként ilyenre példa: 2017 januárjában el is rendelték a város első szmogriadóját, amelyre – ha nem javul a helyzet – most is sor kerülhet.

Az időjárás mellett a másik, levegőminőséget meghatározó tényező a fűtési szezon elindulása, amivel a hideg hajnalok miatt már most is kell számolni. 

– Saját egészségünk és a fűtőberendezésünk épsége érdekében is érdemes odafigyelni arra, hogy mivel fűtünk. A vizes fa például nagy füsttel ég, ha pedig kezelt fát tüzelünk el, azzal rengeteg káros anyagot juttatunk a légkörbe. A fakereskedőket minden évben értesítjük arról, hogy ezek értékesítése jogszabályba ütközik, de tapasztalataink szerint szerencsére egyre inkább figyelnek is erre – mondta el Mader Balázs.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trócsányi: világi kérdés lett az adatvédelmi rendelet

A jó adatvédelmi szabályokról és jövőbeli kilátásokról tartottak nemzetközi konferenciát a Szent-Györgyi Albert Agórában. Tovább olvasom