Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Tovább szorul a klinikai nadrágszíj

Leépítésekről, pótlékmegvonásról, munkaidő-csökkentésről kell dönteniük a szegedi klinikák vezetőinek – ma van a határidő. Erre azért van szükség, hogy az orvoscentrum év végére pénzügyi egyensúlyba kerüljön. A professzorok stratégiája eltérő, de abban egyetértenek: mindent megtesznek aktív dolgozóik megmentéséért.
Mai határidővel kell írásbeli „konkrét, ütemezett" javaslatokat tenni a szegedi klinikák vezetőinek arról, hogy intézményeik gazdasági egyensúlyát hogyan akarják megteremteni. Erről egy hétfői keltezésű körlevélben értesítették a professzorokat, amelyben leírják: az év hátralevő részében mennyit kell megtakarítaniuk a béreken.
A hét elején jelentették be az egyetem vezetői a „zéró toleranciát": a klinikáknak év végéig nullszaldósnak kell lenniük. Az intézményvezetők aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalnak erre.

Mikó Tivadar, az orvoscentrum elnöke elmondta: 2006 második fele óta négy és fél százalékkal csökkentették a klinikai dolgozók számát, és újabb megszorításokat kell végrehajtaniuk, hogy egyensúlyba hozzák a pénzügyi mérleget. A hétfői körlevélben ennek érdekében felszólítják az intézményvezetőket, hogy táblázatba foglalva írják meg: hány dolgozótól válnának meg felmentéssel – az elbocsátás „közlésének várható időpontja 2007. augusztus 1." –, illetve hány dolgozótól „egyéb jogalapú létszámleépítéssel". Az elbocsátások formája lehet „határozott időtartam lejárta, próbaidő alatti azonnali jogviszony megszüntetése, közös megegyezés".

A körlevélben emellett ajánlják a dolgozók fix és mozgó „illetményelemeinek csökkentését" is. Javasolják, hogy vonják vissza az adható keresetkiegészítéseket, pótlékokat, csökkentsék az alapilletményeket, illetve a munkaidőt, szervezzék át az ügyeleti-készenléti rendszert, és korlátozzák a túlmunkát. Ezeket az intézkedéseket június 1-jén be kell vezetni.

Több klinika vezetőjét kerestük meg tegnap, hogy megtudjuk: valamiféle elv szerint, differenciáltan bocsátják majd el a dolgozókat, vagy a fűnyíróelvet alkalmazzák döntésükben. Aki beszélt a leépítésekről, kérte, ne írjuk le a nevét, ugyanis minden, az orvoscentrum ügyeivel kapcsolatos nyilatkozati jogot magához vont a rektor, illetve a centrumelnök.

Egyes klinikaigazgatók mindenfajta adható pótlékot megvonnak a dolgozóktól, és csökkentik a munkaidőket. Mint mondják, ezzel talán elkerülhetők az elbocsátások. Mások a „túlélés érdekében" azt a stratégiát követik, hogy a nyugdíjaskorú, a részmunkaidőben dolgozó munkatársaktól válnak meg, a lejáró szerződéseket pedig nem hosszabbítják meg. Tudunk olyan professzorról is, aki munkaidejének egy részében inkább „önkéntes segítő" lesz, mintsem munkatársait elküldje.
A klinikai vezetők javaslatait információnk szerint jövő héten bírálja el a szegedi orvoscentrum vezetése, és dönt a bevezetésükről vagy módosításukról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolók – szegedi panelgarzonban

A szegedi önkormányzat összesen huszonöt garzonlakást biztosít a város sportklubjainak a Székely sor… Tovább olvasom