Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Tovább terjedhet a fogatlanság

Szeged - Mától hatályos az a rendelet – sajtóhírek szerint –, amely jelentősen szűkíti a kört: ki kaphat továbbra is díjmentesen teljes fogprotézist. A nyugdíjasok például nem.
Bár a véleményüket kikérték, arról egyelőre nem kaptak tájékoztatást a szegedi fogklinika vezetői, milyen változásokra számíthatnak augusztustól. Mától ugyanis egy rendelettervezet szerint jelentősen szűkül az a kör, amelyik térítési díj nélkül kaphat teljes fogsorpótlást – azaz protézist – és fogszabályozást. Mindezzel – a tervek szerint – 400 millió forintot spórolna évente a szaktárca.

– Három területen változtatna jelentősen a minisztérium. A daganatos betegek arc- és állcsontprotézisének támogatását 100-ról 80 százalékra csökkentené, amivel a szakma nem ért egyet, az érintettek ugyanis nem tudják kifizetni ezt a költséget sem. A fogpótlás pedig csak azoknak a 18 évesnél fiatalabbaknak maradna ingyenes, akik súlyos fejlődési rendellenességgel születtek, daganatos betegségben szenvednek, vagy baleset miatt vesztették el egy vagy több fogukat – magyarázta Nagy Katalin, a szegedi fogorvos-tudományi kar dékánja, a fogklinika vezetője.

Egy teljes protézis összköltsége nagyjából 200 ezer forint. Fotó: Miskolczi Róbert
Egy teljes protézis összköltsége nagyjából 200 ezer forint.
Fotó: Miskolczi Róbert

A rendelet nem tér ki külön a teljes protézisek fő felhasználóinak, a nyugdíjasoknak a helyzetére – azaz a korlátozás valószínűleg rájuk is vonatkozik. Ebből az következik, hogy az ő eddigi 50 százalékos OEP-támogatásuk is megszűnik a protézisekre. Egy teljes protézis anyagára, elkészítése és orvosi költsége összesen jelenleg nagyjából 200 ezer forint – amit kevés nyugdíjas tud majd kifizetni. Nagy Katalin azonban azt ígérte, bárhogy is változik a rendelet, a szegedi fogorvosi kar korlátozott létszámban, a hallgatói betegkezelések révén biztosítani tudja az ingyenes orvosi ellátást, és hozzájárul az anyagköltséghez is. Így a rendelet hatályba lépése után nagyjából a teljes ár felét fizetik majd itt a betegek.

Fogszabályozás százezrekért

Rosszabb a helyzet a fogszabályozásra szorulók esetében – ahol a költségek eddigi 85 százalékos támogatását 80 százalékra csökkenti a szaktárca, emellett pedig lényegesen szűkíti a támogatottak körét. Csak súlyos betegségek esetében lesz támogatás, az „esztétikai" jellegű fogszabályozásért teljes árat kell fizetni. Egy kivehető fogszabályozó készülék ára 20–40 ezer, egy rögzítetté akár több 100 ezer is lehet. Ehhez jön még a hosszas kezelés orvosi költsége, ami a százezres nagyságrendet is elérheti.

Olvasóink írták

 • 13. niemand 2009. augusztus 05. 10:39
  „Eddig is fogatlan volt sok magyar ember, szemben más ország lakosával. Kicsit kellemetlen, amikor az ember fiatalokat lát, hiányzó fogakkal, lekopott színű koronákkal. Vagy úgy is jó a magyar, ha fogatlan, úgy sem lesz mit ennie?”
 • 12. varadipal 2009. augusztus 03. 13:16
  „Keveset használt protkó garnitúra nagypofájúak részére eladó.Nappal ugat, éjjel ázik, és ért a politikához is.. Érdeklődni a magán fogorvosi rendelőben. A rántottszeletet majd alultáplálom be, akkor nem kell fog. A kedves nyugdíjasok meg egyenek felváltva a feleségükkel.A kaja is tovább tart így.Nekem már több szemem van, mint fogam.”
 • 11. rolee 2009. augusztus 03. 09:15
  „Errőleszembe jutott a Máuni ka sóó :D Fogatlan Ági”
 • 10. web 2009. augusztus 02. 22:32
  „Nem a lehetséges összeget, hanem a valós összeget kellett volna írni és akkor nem terjengenek találgatások.
  "Ehhez jön még a hosszas kezelés orvosi költsége, ami a százezres nagyságrendet is elérheti. "
  "Egy kivehető fogszabályozó készülék ára 20-40 ezer, egy rögzítetté akár több 100 ezer is lehet. " A tájékoztatás pontatlan............Egyébként a moderátor a cikk írója talán ?”
 • 9. katuska1955 2009. augusztus 02. 21:53
  „macs 8-as hozzászoló
  A cikket szerintem olvasd el rendesen, mert csak bizonyos estekben változtatták meg a támogatást, egyébként csak esztétikai célból készitett fogszabályzóknál teljes árat kell fizetni. Vagyis egy első osztályos kisgyermeknek akár félévente is lehet 20-40e.Ft-ot fizetni a fogszabályzójáért.”
 • 8. macs 2009. augusztus 02. 21:09
  „,,Rosszabb a helyzet a fogszabályozásra szorulók esetében - ahol a költségek eddigi 85 százalékos támogatását 80 százalékra csökkenti a szaktárca ........... Egy kivehető fogszabályozó készülék ára 20-40 ezer, egy rögzítetté akár több 100 ezer is lehet."
  Akkor számoljunk:
  20 eFt 5%-a 1000 Ft,
  30 eFt 5%-a 1500 Ft,
  40 eFt 5%-a 2000 Ft.
  Vagyis a korábbi díjnál 1000, 1500, 2000 Ft-tal kell többet fizetni. Ez tényleg elborzasztó.”
 • 7. macs 2009. augusztus 02. 21:00
  „Nyugdíjasnak nincs foga? A nyugdíjasság és a fogatlanság között talán szoros korreláció van?”
 • 6. Titanilla 2009. augusztus 02. 19:26
  „Nem győzök ámulni pártunk és kormányunk döntésein. 100 milliók végkielégitésre, pénz osztogatás felső szinten két marokkal /csak mert nincs több kezük/ a nyugdijas meg járjon csak fog nélkül. Igaz, ugy sem tud élelmiszert venni, meg rezsit is fizetni, mert a gyógyszerről már lemondott. Még miről kell lemondani? Levegőt vehetünk még? Tisztelt politikus Urak, és Elvtársak! Isten adjomn Önöknek, hosszu életet, átlag alatti nyugdujjal., megaláztatásokkal tüzdelve, nyomorogva, és éhezve, egyetlen foguk maradjon és az szüntelenül fájjon, és legyen oléyan áron a fájdalomcsillapitó hogy ne tudják megvenni. Igy legyen

  Oh de nagyon fáj a moderátornak amit irtam. Bárcsak a mocskos szavak amik megjelennek a hozzászólásokban az is fájna. Üdvözlöm

  444”
 • 5. web 2009. augusztus 02. 17:10
  „Aki ezt a rendeletet hozta annak az összes fogát ki kellene ütni, azután lehetőséget adni neki kisnyugdíjasnak lenni. Na utána készíttessen fogat magának!”
 • 4. Tömeg 2009. augusztus 02. 13:45
  „Nincs foga a nyugdíjasnak? Kitűnő! Gyorsabban lesz gyomorbajos, gyorsabban elpatkol!
  HURRÁ MEGINT MEGSPÓROLTUNK EGY CSOMÓ NYUGDÍJKIFIZETÉST!!
  (Itt van szerintem a kutya elásva)”
 • 3. katuska1955 2009. augusztus 02. 08:07
  „Lassan odajutunk, hogy a kormánynak szinte minden rendeletéért szégyenkezni kellene!!!!”
 • 2. KolomparBeyonce 2009. augusztus 02. 02:22
  „marad a tejbegriz”
 • 1. bo 2009. augusztus 01. 13:28
  „A nyugdíjasoknak úgyis csak kukoricamáléra telik lassan, tehát mi a fenének neki fog. Bizonyos Ősi foglalkozásnál pedig kimondottan előny a fogatlanság:-))) Gratulálok a rendelet alkotóinak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen jönnek ide

Míg országosan csökkent, a dél-alföldi régióban tavaly is növekedett a tartózkodásiokmány-kérelmek… Tovább olvasom