Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Továbbra is vezetnek az energiaszolgáltatók

Szeged - A HVG összeállította az 500 legnagyobb árbevételű magyar vállalat 2008-as toplistáját. Ugyanazok a Csongrád megyei cégek szerepelnek a legjobbak között, mint a korábbi években, de a legtöbben rontottak országos helyezésükön, annak ellenére, hogy magasabb árbevételt értek el.
Ugyanazok a cégek szerepelnek a Csongrád megyei, legnagyobb árbevétellel rendelkező top 500-as cégek listáján, mint egy évvel korábban. Számuk sem változott: 15-en vannak.

Szinte már természetes az is, hogy az élbolyt az energiaszolgáltatók vezetik: az Égáz-Dégáz Zrt.-t a Démász Zrt. és az EDF Energia Hungária Kft. követi. Mindhárom jelentősen növelte az árbevételét az előző esztendőhöz képest, az EDF Energia Hungária Kft. például megduplázta. Az országos helyzetkép ugyanezt mutatja: a Mol, az E.On, a Panrusgáz, a Magyar Villamos Művek árbevétele rekordokat döntögetett 2008-ban.

Mint tudjuk, 2008 második félévében a válság már jelentősen érintette a gazdaságot. Ennek ellenére nemcsak az energiaszolgáltatók, hanem a többiek is jórészt növelték bevételeiket. Kivételnek számít a szentesi Hungerit Zrt. mintegy 4 milliárd forintos csökkenéssel, a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. pedig közel 2 milliárddal. A Villeroy&Boch Zrt. azonban szinten tudta tartani árbevételét. A számok már tükrözik az építőipar 2008 év végi visszaesését is, hiszen a KÉSZ Kft. 2007-ben még 52, 2008-ban azonban már csak 29 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. Országos és megyei listás helyezése is visszaesett.

DM/DV GRAFIKA
Továbbra is vezetnek az energiaszolgáltatók.
DM-grafika

A tizenötök közül négy vállalat az energiaszolgáltatást, négy az élelmiszeripart, kettő a nagykereskedelmet, kettő az építő- és építőanyag-ipart, kettő a gumi- és műanyagipart, egy pedig a gépgyártást képviseli.

A top 500-ban szereplő 15 Csongrád megyei vállalat együttesen 795 milliárd forintos árbevételt ért el, 128 milliárddal többet, mint 2007-ben. Csak összehasonlításképpen: Győr-Moson-Sopron megyében 2221 milliárd forint a top 500-ban szereplő 25 helyi cég árbevétele. Csaknem háromszor annyi, mint Csongrád megyében.

Mi várható 2009-ben?

Már tudjuk, hogy a 2009-es év megtépázta még a legnagyobb cégek árbevételét, köztük az energiaágazatét is, de pontos számok egyelőre nincsenek. A szakértők szinte az összes ágazatban rekordvisszaesésre számítanak.

Olvasóink írták

 • 4. Parttalan 2010. január 18. 22:53
  „3. macs

  Látom, képben vagy.
  Valsz. érdekelt is. Védeni azonban szükségtelen őket, nem hiszem hogy rá lennének szorulva.”
 • 3. macs 2010. január 18. 20:11
  „Arra nincs adat, hogy ezek a cégek hány főt alkalmaznak?
  A 3. nem = 2., két külön vállalat, de egy cégcsoport.”
 • 2. Parttalan 2010. január 18. 17:02
  „Sajnos 3 az a 2. Ráadásul kormányzati közreműködéssel diktálhatják az áraikat.”
 • 1. Strat-n 2010. január 18. 10:41
  „Szégyen, hogy az első 2 helyezett olyan szolgáltató, amit nem lehet megkerülni, mivel a civilizált élethez elengedhetetlen pl. a gáz és a villany.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként jelentkezett a harmadik késelő

Szeged - Önként jelentkezett az a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a hétvége… Tovább olvasom