Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Továbbra sem kell szondába fújniuk a képviselőknek

Hétfőn az országgyűlés elé került az a törvénymódosítási javaslat, hogy a honatyák mentelmi jogukra hivatkozva ne tagadhassák meg az alkoholszonda megfújását. A törvényjavaslat elbukott a szavazásnál.
A mentelmi jogra vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló, hétfőn a parlament elé került törvényjavaslat megkurtította volna a mentelmi jog „bevethetőségét" – például ezen jog nem lehetett volna akadálya különböző közlekedésrendészeti eljárásoknak, így az alkoholszonda használatának sem. A javaslat kétharmados passzusait azonban 194 igennel és 154 nemmel elutasította az országgyűlés. Az MSZP-frakció tagjai az igen, a Fidesz-frakcióé a nem gombot nyomták meg.

Az országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, Géczi József (MSZP) magyarázatképpen azt mondta el, hogy a törvénymódosításban szűkítették volna azok körét, akik jelenleg élvezik a mentelmi jog kiváltságait. Így például azt szerették volna elérni, hogy a bírák igen, de a fogalmazók, bírósági tikárok például ne élhessenek ezzel a kiváltsággal. A mentelmi jog jelenleg mintegy tízezer emberre vonatkozik Magyarországon.

Három eset fél év alatt

Az előző két parlamenti ciklusban három esetben fordult csak elő, hogy országgyűlési képviselő mentelmi jogára hivatkozva nem fújt bele az alkoholszondába. Mindhárom eset 2005-ben, fél év leforgása alatt történt. Február 28-án Fenyvesi Máté fideszes honatya a gazdatüntetésről, Budapestről hazafelé tartva koccant egy autóval, és nem volt hajlandó megfújni a szondát. Szabó Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő szintén 2005-ben, augusztus 2-án a főváros I. kerületében éjszaka hazafelé tartva esett át közúti ellenőrzésen, de nem vetette alá magát az alkoholvizsgálatnak. Vincze László Csongrád megyei fideszes országgyűlési képviselő augusztus 12-én Csongrád és Felgyő között árokba borult autójával, mégsem fújt bele az alkoholszondába.

A javaslatok azonban „nem mentek át" a parlamenten, vagyis közlekedési szabálysértéskor a honatya továbbra is elutasíthatja a szonda megfújását. Géczi József hozzátette: szerencsére a képviselők 99 százaléka eddig lemondott mentelmi jogáról, amikor ilyen helyzetbe került. És szerencse az is, hogy másfél évvel ezelőtt a mentelmi bizottság olyan állásfoglalást hozott, hogy az érvényben lévő törvénytől függetlenül a honatya köteles megfújni az alkoholszondát. Nógrádi Zoltán (Fidesz), Mórahalom polgármestere – és sok jogász – értelmezése szerint viszont már a jelenlegi törvény szerint is kötelező megfújni a szondát. Éppen a módosítás adott volna lehetőséget arra, hogy kibújjanak az ellenőrzés alól a képviselők.

Csongrád megyében Vincze László (Fidesz) képviselő az, aki egy évvel ezelőtt mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg az alkoholszondát. Neki 2001-ben autóbalesete is volt, ráadásul ittasan vezetett: akkor együttműködött a rendőrséggel. Ilyen előzmények után kíváncsiak voltunk véleményére. Azt a választ kaptuk, hogy a frakció véleményével ért egyet: akkor lehet egy ilyen törvényjavaslatot megszavazni, ha azt kimunkálták. Saját esetével kapcsolatban pedig közölte, olyan ütés érte a koponyáját, hogy magatehetetlen állapotba került, két napig nem tudott semmiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom