Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Trafik: gyermeknek tilos belépni!

Szeged - Fagyit lehet, forró csokit viszont nem lehet árulni a hétfőn megnyílt nemzeti dohányboltokban, ahová 18 éven aluli nem teheti be a lábát. Ha a kamasz mégis belép az üzletbe, és a felhívás ellenére nem hagyja el a trafikot, rendőrt hívhat az eladó.

– Kérem, nem hozhatja be a gyermekét a boltba! – hívta fel hétfőn többször is a szülők figyelmét a felsővárosi trafikos, Pipicz Lajos Tamás, aki a Molnár utcában nyitotta meg nemzeti dohányboltját. A tulajdonos egy trafikra pályázott, és húsz évre nyert dohányárusítási jogot. Elmondása szerint nem értik a szülők, miért kell kint hagyniuk a kiskorú gyermeküket, de ő nem mérlegelhet, úgy szól a törvény, 18 éven aluli gyermek nem tartózkodhat a dohányboltban. – Ha mégis bejön, akkor fel kell szólítani, hagyja el az üzlethelyiséget. Amíg nem megy ki, addig fel kell függeszteni a kiszolgálást. Olyan ez, mint a szoborjáték, mindenki kővé dermed, amíg a fiatal nem hagyja el a trafikot – magyarázta Pipicz Lajos Tamás, aki a dohánytermékeken kívül üdítőt, ásványvizet, bort, vodkát, kávét és energiaitalt is árul hétköznap reggel 6-tól este 10-ig, hétvégén pedig reggel 7-től este 10-ig a trafikjában, amelynek kirakatát tükörhatású fóliával borította. Ez előírás, nem láthatnak be az utcáról. Ez és a dohányboltos cégér és cégtábla a kötelező kellék, belül ajánlásokat fogalmaztak meg a bútorzatra. Szegeden még a koncessziós díj egységes, amely évente 240 ezer forint. A tulajdonos beállított a sarokba egy italautomatát, ami csak különböző kávékat ad száz forintért. A tea és a forró csokoládé hiányzik a kínálatból, mert ezeket nem árulhatja a törvény szerint.

Kisznyér Péter Csap és Gábor Áron utca sarkán kialakított, barna bútorral berendezett nemzeti dohányboltjában – az egykori Fidó-Didó mulatóhelyen – rendkívül gazdag a választék dohánytermékekből. Mintegy kétszázféle cigarettát, sodró- és pipadohányt kínálnak hat gyártótól. Itt homokfúvott fóliával borították az ablakokat. A cigarettán kívül bort, sört, pálinkát, üdítőt és hírlapot árusítanak, és reményeik szerint sorsjegyet és más szerencsejátékot is kínálhatnak majd. Itt sem lehet teát és forró csokit nyerni az automatából, de még pluszcukrot sem adhatnak a kávéhoz kis tasakban. Kisznyér Péter elmondása szerint már nincs polcpénz, de más juttatás sincs. Megírtuk, a multik korábban polcpénzt fizettek a kiskereskedőknek, hogy csak az ő termékeiket árulják, így a kisebb gyártók nem kerültek a polcokra. A trafiktörvény megszüntette a kisebb dohányipari cégek versenyhátrányát, többek között azzal, hogy tilt minden olyan marketingtevékenységet, így a polcpénzt is, amivel tisztességtelen előnyt szerezhetnek a multik, illetve kiszoríthatják a hazai gyártókat.

Trafik: gyermeknek tilos belépni!

Makón már minden trafik fogadta hétfőn a vásárlókat

Olyan érdeklődővel is találkoztunk, aki nem is dohányzik, csak kíváncsi volt, hogyan néz ki belülről egy nemzeti dohánybolt. Sok helyütt még pakolták az árut a Maros-parti város trafikjaiban. Csongrádon hétfőn 9 nemzeti dohánybolt nyílt. A bokrosiaknak, a bökényieknek és az alsóvárosiaknak sokat kell biciklizniük, gyalogolniuk, hogy beszerezzék a cigarettát. Hét üzlet a városközpontban, egy-egy pedig a Széchenyi, illetve az Attila utcán nyílt meg. Szentesen hasonló a helyzet, ahol 15 trafik nyílt. A belvárosban szinte egymást érik az új dohányboltok, Berekhát, Nagyhegy, az Ilonapart és a Termál lakótelep környéke viszont kimaradt. Három központi trafikba tértünk be hétfőn, vegyes kép fogadott. Néhol szegényes kínálat, máshol viszont helyben főzött kávé és magazinok is várták a vásárlókat. Volt, ahol problémát jelentett az akadozó informatikai rendszer, kézzel kitöltött nyugtát adtak a vevőknek.

– Most a törvény szerint a gyártóknak minimum 10 százalékot kell adni a polcon. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy 60 százalék szabályozva van, a 40 százalékért pedig különböző kondíciókért vállalásokat lehet tenni – magyarázta Kisznyér Péter, aki az édesapjával együtt öt koncessziót nyert Szegeden. A Csap utcai trafik hétfőtől szombatig reggel 6-tól este 10-ig, vasárnap reggel 6-tól este 9-ig tart nyitva. A tulajdonos elmondása szerint a boltban a konfliktusok elkerülése miatt nem árulnak jégkrémet, fagyit.

Fehér Zoltán árut pakolt és kódolt munkatársaival a Csillag téri dohányboltjában, amelynek bútorzata és homokfúvott fóliával borított kirakata hófehér. A férfi a Diófa vendéglő mellett is üzemeltet egy trafikot. A többiekhez hasonlóan a cigaretta mellett ő is kávét, üdítőt, sört és bort kínál hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 8-ig, szombaton 6-tól délután 2-ig, vasárnap 6-tól délután 1-ig. Fehér elmondta, a 10 százalékosra emelt új kiskereskedelmi árrés július 16-ától él. Eddig árulhatnak dohányterméket azok, akik nem nyertek koncessziót. Vélhetően ekkortól kerül majd nagyjából 130 forinttal többe egy doboz cigaretta.

Ménesi Helga tíz éve működteti férjével a Zrínyi utcai nonstop üzletet. Ennek szomszédságában, a Zrínyi és a Somogyi utca sarkán, az egykori Levi's bolt helyén nyitnak trafikot. Hétfőn kora délután még zárva volt a dohánybolt, ahol árut pakoltak az alkalmazottak, és akkor hozták a hűtőszekrényt is. A dolgozók elmondása szerint a hétfőtől vasárnapig, reggel 6-tól este 10-ig nyitva tartó trafikban a dohánytermékek, üdítők, szeszes italok és kávé mellett hírlapot, sorsjegyet és jégkrémet is lehet majd vásárolni.

Gál vár, és reménykedik

Május elején az MSZP helyi alelnöke, Tóth Károly trafikügyben tartott sajtótájékoztatót egy Csillag téri trafik előtt. Azért itt, mert a tulajdonos hiába pályázott csökkent munkaképességű feleségével a saját boltjára – amelyből már 20 éve élnek –, nem nyert. Gál Antal elmondta, jelentkezett arra a pótfelhívásra, amelyre olyanok jelentkezhettek, akik legalább 20 éve trafikot üzemeltetnek, és pályáztak a nemzeti dohányboltra, de nem nyertek, és máshonnan nem származik jövedelmük, csak a trafikjukból. Gál hétfőn elmondta, várja az eredményt, és reménykedik, mert továbbra is ebből szeretne megélni.

Megyei trafikkörkép

Csongrád megyében összesen 229 dohányárusítási jogot osztottak ki. Szegeden 86, Hódmezővásárhelyen 24, Szentesen 15, Makón 12, Csongrádon pedig 9 trafik nyílhat. Vásárhelyen hétfőn hajnali 5-kor már megnyitotta a Szent László utcán a nemzeti dohányboltját Fekete Ferenc, akinek a Kistópart utcán is van egy trafikja. Elmondta: tíz tartós munkanélkülit foglalkoztat.

Július 1-jével sorra kinyitottak a nemzeti dohányboltok Csongrád megyében is. Várjuk a hiányzó trafikok pontos címét, fotóját! Az eddigi trafikokat megnézheti itt!

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. vélemény 2013. július 04. 13:37
  „92. Dorchyyy
  79.80.81 vélemény.Rába....ál,képzeld egy csepp tejem se volt szoptatni se tudtam.
  - Én??? Miért is???
  - A gyerek szerncsére nem hígitott nikotinnal lett táplálva. A dohánybűzt viszont kénytelen elviselni. Nem ezért ordít?”
 • 97. vélemény 2013. július 04. 13:23
  „93. tucat
  Ha úgy érzi, képes meghozni a döntést, igazán akarja, akkor szorítsa össze a fogát, és tegye le a bűzrudat!
  - Itt kezdődne, de nem érzi és nem akarja.
  Inkább hordja a gyerekét tüdő és ideggyógyászhoz. :(”
 • 96. vélemény 2013. július 04. 13:17
  „92. Dorchyyy
  ...,képzeld egy csepp tejem se volt szoptatni se tudtam.
  - Láncdohányos nőknél ez gyakran előfordul.”
 • 95. mogyor 2013. július 04. 05:39
  „Nem eleget lop a kormány a dohány árából, most még megfejeli 130,-Ft összeggel, jó lesz figyelni a választásoknál kikre is szavazunk. A koncesszió tulajdonos meg nem 10 embert foglalkoztat, hanem 10 embert zsákmányol ki. A halál okokat meg kéne vizsgálni, mert nem biztos, hogy a legnagyobb halálozási szintet a cigaretta okozza.”
 • 94. Dorchyyy 2013. július 03. 23:43
  „93 tucat. ezen sirva röhögtem :) köszi ! Ez nagy élmény volt! :)”
 • 93. tucat 2013. július 03. 19:00
  „92. Dorchyyy
  Ejnye!
  Ily mélyen feltárulkoznia nem kell,
  És ez úgy is rossz kifogás:
  Semmi a tej, mit a kormányunk csöcse termel,
  És lám, mégis van szopatás!
  Ám, míg szívja a mellet a kis csecsemő,
  Súlyát veszti, de anyjának csecse nő...

  Hát, így mennek a dolgok minálunk,
  Mert mi mindent fordítva csinálunk. :D

  (Azt hiszem, tényleg nem kellene ennyire kiadnia, felkínálnia magát, mert sokan visszaélhetnek a nyíltságával. Mellesleg általában igaz, hogy finoman szólva se használ az anya dohányzása sem a magzatnak, sem a szoptatott kicsinek, még akkor se, ha bármilyen okból nem a saját tejével táplálja őt. A gyerkőcnek a lehető legtisztább, legegészségesebb környezetre, és a szeretet biztonságára, nyugalmára van szüksége a zavartalan fejlődéshez. Ha úgy érzi, képes meghozni a döntést, igazán akarja, akkor szorítsa össze a fogát, és tegye le a bűzrudat! Ha igazán, szívből akarja, akkor, bár eleinte szenvedések árán, de menni fog, meglátja! Nemcsak az Ön és a környezet egészsége, hanem a költségvetése is is számottevően javulni fog, ha sikerrel jár. Megér egy erős próbálkozást, s ha elsőre nem sikerül, akkor akárhányat is. Egy biztos: semmit sem veszít, ha megpróbálja, s ha sikerrel jár, nem csekély, és igen sokoldalú lesz a nyeresége! Igaz, a leszokás hazafias tettnek nem tekinthető, mert a kormánycsöcsöt ezzel nem hizlalja tovább. :D)”
 • 92. Dorchyyy 2013. július 03. 17:00
  „79.80.81 vélemény.Rába....ál,képzeld egy csepp tejem se volt szoptatni se tudtam.Van még valami amibe bele szeretnél kötni? Osszad az észt,hallgatlak. Még van valami problémád velem?”
 • 91. queenmargareth1 2013. július 03. 15:46
  „nagy része meg sem nyílt, nagy részében nincs is cigaretta amit az ember keres!ezt is büntetni kellene!”
 • 90. macs 2013. július 03. 15:15
  „75. tucat,
  megtisztelő pálcás fiúnak, bocs lánynak lenni! :-D”
 • 89. rozimre 2013. július 03. 14:36
  „Eddig is voltak helyek ahova nem volt célszerű gyerekkel menni:
  * nőgyógyász
  * prostituált
  * kocsma
  Most hozzájött a dohánybolt. Igaz eddig sehol nem volt tiltva, de most van. A gyerek ne lássa hogy a szülő veszi a dohányt, szívja, mert innen egyenes az út, hogy ő is függő lesz. Kevés olyat ismerek, ahol a szülő után a gyerek nem lett dohányos. Az hogy sok helyen mégis adnak cigit kiskorúnak szomorú.”
 • 88. X_Y 2013. július 03. 14:13
  „87.papsajt 2013.07.03. 12:40

  "Egy blogger arra volt kíváncsi, hogy kiszolgálnak-e egy 14 éves lányt a trafikokban.
  Ötből kettőben simán kapott cigit."

  Ha a kezdeti kampámy alábbhagy, ugyanúgy ki fognak szolgálni bárkit.. Eddig sem vehetett 18 év alatti cigit.

  A pénz (bevétel) nagy úr... Ha nagyon pang az üzlet még egy kiskutyát is ki fognak szolgálni cigivel :)”
 • 87. papsajt 2013. július 03. 12:40
  „"Egy blogger arra volt kíváncsi, hogy kiszolgálnak-e egy 14 éves lányt a trafikokban.
  Ötből kettőben simán kapott cigit.
  A többi helyen nem járt sikerrel. Az új szabályozás szerint azonban be sem léphetett volna a trafikokba."
  a film:
  http://bence.blog.hu/2013/07/02/trafikteszt_kiskoruval”
 • 86. X_Y 2013. július 03. 08:00
  „73.Tiszthelyettes 2013.07.02. 18:58

  "le lehet szokni, én is leszoktam.

  Meg lehet <moderálva>ni. Te is <moderálva>”
 • 85. tucat 2013. július 03. 07:33
  „83. Poppy
  Hogy világosabb legyen a mitológiai metafora, egy kicsit félrehúzom róla az álcahálót, de csak egy pillanatra:
  Az Olymposon sunyító, a táncoló Zorbán jól mulató Zeuszra mondom, pontosan úgy, mint ki a tengeren átkel...

  Na, de most már:
  Jól igazítsuk a hálót vissza a házra,
  Még mielőtt Zeuszunk villáma bevágna!
  S míg hullámok taraján a szirének
  Lila ajkáról nem apad ki az ének,
  Zengjük a dalt üde, mámoros ajkkal...
  Ja, ez is más dal, összezavart ez a hajnal;
  Míg a nap ablakomon fölibém nem hágott,
  Nyögve, Prométeuszom még óvta a lángot... :D

  Ne haragudjék rám nagyon! Vidám napot, sok bagóval, kevés füsttel! :)”
 • 84. tucat 2013. július 03. 06:43
  „83. Poppy
  Nincs, bizony!
  Sok van, mi csodálatos, de a Zembernél nincs... Ja, bocs, korán van még, az más, vízen átkelő, tengeri trafik, vagy mi a szirén a´! Vagy, Zeuszra, mégsem? Ugyanannak az eposznak a fejezete ez is? :S ;)
  No, szóval a hatalomnál nincs fontosabb. Ezért aztán minden pénzt megér olyan zembereket jól tartani, akik a legszínesebb, legcsábítóbb és legzamatosabb gumicsontokat kiagyalják, és a sokaság tátott szájába gyömöszölik... Mondom: minden pénzt, főleg, ha nem ők izzadnak érte... ;) Okos, jól ki van ez találva, nem? Az Olymposon sunyító Zeuszra mondom, pontosan úgy, mint ki a tengeren átkel... :D

  Füstmentes, verőfényes napot! :)”
 • 83. Poppy 2013. július 02. 23:17
  „Pofon egyszeru lehetne a megoldas es nem kellene ilyen hulye agyament rendeleteket hozni. Dohanyboltban csak dohanyarut lehetne arusitani semmi mast.Hogy jon a cigi meg a fagyiarulas ossze? Edessegert a gyerek nem mehet be akkor meg minek es kinek arulni ?
  Tenyleg azt hiszik hogy ettol a gyerekneknek nincs fogalma hogy mi az a dohanyzas es cigaretta?
  Letakarjuk es amit nem latunk az nem letezik.
  Az irodaban ulnek ezek a ´nagyonokos emberek´ es jo fizeteseket akasztanak le hogy ilyen allatsagokkal elorukkoljanak.Nincs fontosabb dolog ami megoldasra var???”
 • 82. vélemény 2013. július 02. 22:49
  „63.
  Ha sok bolt van egy rakáson, akkor lehet ritkítani a konkurenciát.
  Például fiatalkorúakat kell küldeni a szomszéd üzletbe + a hatóságot. :)

  - Este volt a TV-ben egy rejtett kamerás bejátszás:
  Két fiatalkorúval vetettek sört. Aztán bejelentették, hogy még ketten vannak ott a felügyelettől.”
 • 81. vélemény 2013. július 02. 22:30
  „74. info
  DOHÁNYOZNI is TILOS az üzletben. (fotó)
  - Ezen miért nem akadtok ki?”
 • 80. vélemény 2013. július 02. 22:24
  „65. Dorchyyy
  Azt el se lehet képzelni igaz hogy a terhesség után szokott rá???
  - Bármit el lehet képzelni. Például azt, hogy a szoptatás alatt.”
 • 79. vélemény 2013. július 02. 22:19
  „65. Dorchyyy
  Ha az anya dührohamot kap már a cigi árusítás módja miatt is, akkor nem csoda ha a gyerek ilyen.
  "45. Dorchyyy
  Én mocskosul berágtam ..+”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozó a Tiszán a Leányvásár stábjával

A Tisza River Cafe Club és Restaurantban tartottak hétfőn közönségtalálkozót a Szegedi Szabadtéri Játékok pénteki évadnyitó produkciójának alkotói. Tovább olvasom