Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tragédia a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Három mezopotámiai dámszarvas és nyolc törpekenguru pusztult el szerda éjjel a Szegedi Vadasparkban. Kóbor kutyák támadták meg a különleges, ritka állatokat, és addig űzték őket, amíg nyakukat nem törték. Utoljára öt éve történt Szegeden hasonló eset.
– Kedden este tizenegy körül riasztottak a munkatársaim, hogy kóbor kutyák szabadultak be a parkba. Mire megtaláltuk őket, a három nőstény mezopotámiai dámszarvasunk már elpusztult. Nekiugrasztották őket a kerítésnek, addig kergették őket, amíg nem végeztek velük – elevenítette fel a történteket Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A három megmenekült törpekenguru-bébi egyike, a meleg erszény helyett most sapkában. Fotó: Frank Yvette

Sok a kóbor kutya

Katona Gyula, Móraváros önkormányzati képviselője hét éve a területi városőrök vezetője és járőre is. – A Cserepes sor környékén rengeteg kutyát tartanak: ezek gondozatlanul, szabadon élnek, szaporodnak. Falkákban kóborolnak, a piac látogatóit és a járókelőket is riogatják. A vadasparkba is többször bejutottak már – most pedig felbecsülhetetlen kárt okoztak. Ez ellen csak úgy lehet tenni, ha a szegediek betartják az ebtartás szabályait, a kutyákat közterületre csak pórázzal vagy szájkosárral engedik – fogalmazott a képviselő, hozzátéve: a tragédia miatt a városőrök megerősített szolgálatot látnak el a vadaspark környékén.

– Ez a hét kutya vadászni jött ide. Átmentek a törpekengurukhoz, az összeset elpusztították: éjszaka, a sötétben, folyamatos ugatásukkal halálra ijesztették őket. Öt kicsi volt az erszényükben, közülük csupán hárman menekültek meg – tájékoztatott az igazgató. Az apró, csupasz bébik egy olyan gondozóhoz kerültek, aki már több kis kengurut felnevelt. A mostaniak azonban még nagyon fiatalok, nem sok esélyük van a túlélésre. Jövő áprilisig anyjuk erszényében kellett volna maradniuk. Most meleg ruhákba bugyolálták őket, kecsketejet kapnak.

– Az volt a legszörnyűbb, hogy végig kellett néznem az agóniájukat. Már nem tudtunk rajtuk segíteni, csak néztük tehetetlenül a szerencsétlen, törött nyakú állatokat – mondta Veprik Róbert, hozzátéve: a károk forintban nem kifejezhetők, ezeknek az állatoknak ugyanis eszmei értékük volt. A mezopotámiai dámszarvasok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mindössze ötszáz él belőlük a világon. Hosszas nemzetközi egyeztetéssel érkeztek Szegedre szeptemberben, egy tenyészprogram keretében. A tragédiát egyedül a szarvasbika úszta meg, kiugrott a kerítésen, végigszaladt a parkon és menedéket keresett. Reggel kábító lövedékkel fogták be a gondozók, majd egy szállítódobozban helyezték biztonságba. Új, háromméteres kerítéssel ellátott karámot építenek számára.

A hím dánszarvast sikerült befogni. Fotó: Németh György

Veprik Róbert elmondta, ilyen tragédia más állatkertekben is előfordul. Náluk öt éve volt hasonló eset: akkor vikunyák pusztultak el. Az igazgató nem tud hibáztatni senkit a történtek miatt: a vadaspark kerítése régi, betonalap nélküli, be tudja kaparni magát egy kutya. A park munkatársai legutóbb másfél hete ellenőrizték a külső kerítést: akkor nem találtak lyukat. A kóbor kutyák elleni elfogó csapdák sem használtak ezúttal, nem sikerült elkapni őket – bármikor visszatérhetnek.

A halál oka: a pánik

Az elpusztult állatokon nem vagy alig látszottak külsérelmi nyomok. Halálukat a pánik, a félelmi stressz okozta. Ilyenkor a mellékvesekéreg adrenalint választ ki, esetükben ebből a hormonból túl nagy mennyiség áramlott a vérükbe, ezért extrém mértékben megemelkedett a szívösszehúzódások száma, kamrai és pitvari fibrillációt (szívizomremegést), végül heveny szívhalált okozva – magyarázza dr. Szőke István állatorvos, aki azt is elmondta: az állatok rémületét fokozta, hogy nem tudtak hova menekülni. Ha a bikához hasonlóan átjutnak a kerítésen, megúszhatták volna.Veprik Róbert elmondta, ilyen tragédia más állatkertekben is előfordul. Náluk öt éve volt hasonló eset: akkor vikunyák pusztultak el. Az igazgató nem tud hibáztatni senkit a történtek miatt: a vadaspark kerítése régi, betonalap nélküli, be tudja kaparni magát egy kutya. A park munkatársai legutóbb másfél hete ellenőrizték a külső kerítést: akkor nem találtak lyukat. A kóbor kutyák elleni elfogó csapdák sem használtak ezúttal, nem sikerült elkapni őket – bármikor visszatérhetnek.

Olvasóink írták

 • 1. Bugyi Elemér 2007. november 02. 09:45
  „Évekkel ezelőtt sokat jártam a parkban, különösen olyan időpontban amikor még kevés a látogató. Sajnos akkor is
  "tele" volt a park szinte már elvadult kutyákkal. Szabadon
  élő apróvadnak (fácán, nyúl) nyomát sem lehetett látni ott
  sem, ahól a látogatók nem mozognak. Amikor ezt nagyon
  udvariasan megemlitettem a vezetők előtt, bizony nem váltam
  szeretettel várt látogatóvá. A cikket olvasván ugy látszik ebben
  előrelépés a mai napig sem történt, feltehetően azért mert a park
  második szándékként felvállalta a város kóbórkutyáinak vadak
  által történő etetését is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították Katus előzetesét Szegeden

Szeged - Három hónappal, 2008. február 4-éig meghosszabbította a szegedi bíróság Katus Ferenc… Tovább olvasom