Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Trill Zsolt: Beregszásztól a Dóm térig

Szeged - Trill Zsolt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával már sikerrel játszotta Lucifert. Most ugyanebben a szerepben készül Az ember tragédiája Dóm téri bemutatójára. Tavaly a Tótékkal, A tüzes angyallal és Fodrásznővel is vendégszerepelt Szegeden – mindig vastapsot kapott.
– Az ember tragédiáját tizenvalahány éve játsszuk Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulattal; huszonéves kölyökként találkoztam vele először, amikor kijöttem a főiskoláról. A szegedi előadás egy egészen más, új produkció lesz. Él bennem a szöveg, újra beindulnak az emlékek, izgalmasak a pesti próbák, élvezem a munkát. Lucifer nemcsak Ádámmal és az Úrral vitázik, hanem saját magával is harcol, és sok mindent meg akar érteni. Végigszenvedi a darabot. Madách hatalmas és megválaszolatlan kérdéseket tesz fel, amelyekre valamilyen szinten nekünk, a saját életünkben válaszolnunk kell. Számomra ettől különösen izgalmas ez a darab. Bele van kódolva valami eszméletlen ősenergia, amit a Dóm tér hatalmas színpadán is meg lehet mutatni. Ennek az energiának át kell jönnie még egy négyezres nézőtéren is – fogalmaz a szegedi produkcióban is Lucifert alakító Trill Zsolt, aki szerint nagy baj, hogy a mai fiatalok többsége már egyáltalán nem jár színházba.

Trill Zsolt játssza Lucifert a Tragédiában. Fotó: DM/DV
Trill Zsolt játssza Lucifert a Tragédiában.
Fotó: DM/DV

– Debrecenben szerencsére már egyre többen jönnek. Vidnyánszky Attila legtöbb előadása olyan, hogy a képei napok múlva is visszatérnek. Az ember kénytelen gondolkodni róluk. Jó lenne, ha a Dóm térre úgy ülnének be a fiatalok, hogy törölnék mindazt, ami esetleg nem tetszett nekik a Tragédia kapcsán az iskolában, és megpróbálnának megérezni valamit az előadásból. Megérteni, hogy miért hoznak be például egy talicskával homokot. Ezek a jelek nagyon egyszerűek, érdemes megpróbálni megfejteni őket. A mi Tragédiánkban senki se számítson arra, hogy bikiniben, fürdőgatyában játszanak majd a szereplők. Ez nem a mi világunk. Ennek a darabnak és a helynek, a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának méltósága van. Nagyon várom az előadásokat, azt remélem, erős produkció születik – mondja Trill Zsolt. A színész feleségével, a Tragédiában több szerepet is játszó Szűcs Nellivel hétfőn kezdi a Dóm téri próbákat. – Szeretünk Szegedre járni; nem Budapest, a Tisza-parttal mégis olyan nagyvárosias a hangulata. Jön velünk a kisfiunk és a lányunk is. Bár igazi színházi gyerekek – itt rosszat nem tapasztalnak, és sok jó figurával találkozhatnak –, azt remélem, nem a színészi pályát választják majd. A színészé kiszolgáltatott szakma, nem olyan happy világ, amilyennek a bulvárlapok oldalairól tűnhet.

Operaszerepben

Trill Zsolt a tavalyi Armel-operafesztiválon főszerepet játszott a debreceniek Prokofjev-produkciójában, A tüzes angyalban. – Rendezőnk, a román Silviu Purcarete kitalált egy néma ördögfigurát, aki irányítja a játékot. Mindig volt egy kis fenntartásom az operistákkal szemben, ami máig sem múlt el, de lenyűgözött az az alázat, ahogy a női főszerepet alakító olasz szoprán, Cristina Baggio dolgozott. Amikor megnyerte a legjobb női előadónak járó fődíjat, jobban örültem neki, mintha én kaptam volna.

Trill Zsolt filmszínészként is sikeres, megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb férfi epizódszereplő kategóriában a Kaméleon című filmben nyújtott alakításáért. – Bármilyen furcsa, a Kaméleont még nem tudtam megnézni. Legközelebb Juhász Ferenc költeményéből, a Szarvassá változott fiúból csinálunk filmet augusztusban. Jó lenne többet forgatni, mert az is hozzátartozna a színészi léthez. Sokkal több ember járna színházba is, ha a mai színészekkel több film, tévéjáték készülne. Reménykedem, hogy a gazdasági helyzet majdcsak megváltozik egyszer, és több pénz jut a kultúrára.

Felbecsülhetetlen gesztusok

– Nem volt még időm kérelmezni a magyar állampolgárságot, de családommal együtt meg fogom tenni. Ez a történet nem arról szól, hogy a határon túli magyarok át akarnak jönni. Aki akart, már régen átjött. Aki nem találta itt a helyét, már vissza is ment. Ez a világ már nem drótkerítések mögött zajlik, nem lehet az embereket bezárni. Elsősorban felbecsülhetetlen értékű gesztusokról van szó. Senki sem akarja kifosztani az államkasszát vagy a tb-alapot. Az én őseim ugyanúgy hozzájárultak a Parlament felépítéséhez, mint a Magyarországon élő magyaroké. Lehetnek államhatárok, várakozhatunk az átkelőnél akár hat órát is, azt az érzést nem tudják elvenni tőlünk, hogy ez egy összetartozó nemzet. Amikor látom a falum szélén a nagyszőlősi hegyet, tudom, hogy még azon túl is magyarok élnek. Éltek, élnek, és ha Isten is úgy akarja, élni is fognak – vallja Trill Zsolt.

Olvasóink írták

 • 4. lidi 2011. június 20. 11:18
  „bánki. milyen jó lenne, ha Alföldi és Vidnyánszky rendezéséről is azután nyilatkoznál, hogy megnézted.

  Trill Zsolt nagyszerű színész, de nem tudom, ő látta-e azt az előadást, amire negatívan utal? Bár egyáltalán nem értem, hogy az "ez nem olyan lesz" után miért csak egy előadásra utal? Mert remélhetőleg ez az előadás minden más Tragédiától különbözni fog, nem?
  (amúgy a Vidnyánszky-féle Tragédia is látható volt már Szegeden, még a kilencvenes években.)”
 • 3. bánki 2011. június 19. 07:43
  „Alföldi féle felfogás az ,,ember tragédiája".

  Végre egy normális rendező !”
 • 2. scorpiosecret 2011. június 19. 01:47
  „Tavaly láttam a Tótékban és tényleg fergeteges volt. :) Dobozoljunk, dobozoljunk. :)”
 • 1. lila 2011. június 18. 23:18
  „Lájkolom Trill Zsoltot, a színészi tudását és a nyilatkozatát.A legjobbak egyike!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komor-plakett Pál Anikónak

A Magyar Állami Operaházban Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató csütörtökön Pál Anikó… Tovább olvasom