Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Trócsányi László: a szabadság nem magától értetődő

Szeged - A lengyel és magyar nyelvű ünnepségen emlékezett meg a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat az 1956-os poznani felkelés, valamint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról.
Az áldozatok emlékére Kiss-Rigó megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét a dómban, majd az emlékezők  átsétáltak a Rerrich Béla téri Szabadság pillangója szoborhoz. Juhász Tünde kormánymegbízott, Zbignew Rau, Lodz vajdaság vajdája, Fejér Dénes,a POFOSZ megyei elnöke idézte fel a történelmi eseményeket és azt a lengyel segítséget, amely a magyar forradalom és a megtorlás napjaiban pénzben, élelemben, ruhaneműben, gyógyszerben és vérszállítmányban nyilvánult meg.
Trócsányi László: a szabadság nem magától értetődő. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Az ünnep szónoka, Trócsányi László, igazságügyi miniszter és a szegedi egyetem jogi karának oktatója 1956 örökségének nevezte az akkori fiatalok hitét, idealizmusát, amelyből a mai szabadságunk kisarjad, ahogy nemzeti hitvallásunk, az Alaptörvény megfogalmazza. Hangsúlyozta, az akkori események a történelmi, ha úgy tetszik, alkotmányos identitásunk része, ami elválaszthatatlan attól az 1848-49-től, illetve a francia forradalom, az amerikai függetlenségi háború vagy  a lengyel felkelés örökségétől. "Szabadság és felelősség, ezt a címet viseli az Alaptörvény egyik fejezete. A szabadság nem magától értetődő, hanem vívmány, amelyért elődeink a legsúlyosabb áldozatot is meghozták. Miénk a felelősség, hogy e vívmányokat megőrizzük. Az 1956-os forradalom egész Európának megmutatta, hogy a magyar nemzet a szabad Európához, nem pedig egy vasfüggöny mögé zárt, erőszakkal és félelemmel összetartott szövetséghez akar tartozni." Emlékeztetett,  az a lengyel hazafi, II. János Pál pápa sem törődött bele, hogy Európa egyszer mindkét, nyugati és keleti tüdejével egyszerre lélegezzen. Ma pedig, elődeinknek, hála, a magyarok és lengyelek az egységes Európa részei. Még akkor is, ha viták zajlanak arról, milyen tagállami hatásköröket akarunk a közösbe adni és melyeket nem. Ebben a folyamatban egyenrangú félként akarunk és tudunk résztvenni.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László: Egy nép azt mondta, elég volt

Botka László: Egy nép azt mondta, elég volt
Százak emlékeztek meg a városi ünnepségen az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Tovább olvasom