Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Trükkök, praktikák a színház kelléktárából

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban hasonló trükköket alkalmaznak, mint a filmekben. A színészek szájából szivárogó művért a fővárosból hozzák, mint ahogyan a széttörésre váró üvegeket is, amelyek cukorból készülnek.
Goldoni vígjátékában, A kávéházban – a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó előadásán – az egyik főszereplő, Szikszai Rémusz (Signor Eugenio) egy sörösüveget tör szét a fején. A felfokozott hangulatú jelenetben mindenki verekszik mindenkivel. A nagy felfordulásban sokkolja a nézőt az üveg „lefejelése", s egy pillanatra elbizonytalanodik: ez a színésznek nem fáj?

– A színpadon széttört poharak és üvegek mind cukorból készülnek – oszlatta el a kételyeket Kertész Zsolt, a szegedi kisszínház kelléktárvezetője és ügyelője, akitől megtudtuk, nagyszínházi kollégájával ugyanazokat a trükköket használják.

Húszféle művér közül választhatnak a színházi kellékesek – a friss seb mellé világos színű dukál Fotó: Miskolczi Róbert
Húszféle művér közül választhatnak a színházi kellékesek – a friss seb mellé világos színű dukál
Fotó: Miskolczi Róbert

A kávéházban látott üveg ránézésre teljesen ugyanolyan, mint az, amit a boltban vásárolhatunk. Ezt azonban a fővárosi Zserbó cukrászda speciális részlegén készíti Kissné Zsuzsa. Ő az egyetlen, aki az országban ilyen darabokat gyárt a színházak kérésére. Munkái nem olcsók: egy sörösüveg például háromezer forintba kerül.

– Van, ahol műgyantát használnak, de ez sokkal drágább és macerásabb, mert a széttört gyanta csúszik – avatott be a részletekbe Kertész Zsolt.
A cukorból készült üvegen kívül más trükköket is alkalmaznak a színházban – akad, amelyiket már évszázadok óta. Ilyen például a rugós kés. Ennek titka, hogy amikor a színészbe „szúrják", visszahúzódik a penge. De ami elromolhat, az el is romlik. A kelléktáros elmesélt egy színházi legendát: évtizedekkel ezelőtt egy ilyen tőr ment tönkre, s a penge a színészbe szúródott. Szerencsére túlélte.

Verekedésnél is trükköznek a kellékesek. Ha például bútorokat kell széttörni a színészeknek egymás hátán, akkor ezt preparált darabokkal teszik, melyek könnyebben darabokra hullanak. A műverekedéshez művér dukál. A kávéházban például a Ridolfót alakító Schlanger András szájából ömlik az élethű, íztelen piros lé. – A színész bekapja a kapszulát, amiben a folyadék van, és egyszerűen ráharap az ominózus jelenetben. Ezeket is a fővárosban vásároljuk. Húsz különböző változatból választhatunk: van sötétebb, alvadt vér és világosabb a frissebb sérülésekhez – magyarázta a kellékes.

Akasztás

Péntek este mutatják be a kisszínházban a Mandragóra című vígjátékot. Ebben egy akasztást izgulhatnak végig a nézők. – Beülő hevedert használunk. A nyakon csak „dísznek" van a kötél, a hátulján biztonsági karabinerrel – árulta el Kertész Zsolt a szegedi kisszínház kelléktárvezetője és ügyelője, akitől megtudtuk, a veszélyes jelenetekre kaszkadőr készíti fel a színészeket.

Olvasóink írták

  • 1. okoskas 2008. október 02. 08:28
    „A leszúrás nem legenda. Gálfi László színművész volt az áldozat, a színházi kés ugyanis meghibásodott. Annak idején nagy port vert fel a törétnet. Gálfi szerencsére túlélte, de egy ideig kórházban feküdt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esznek-e húst az állatvédők?

Szeged - Állatvédelemmel foglalkozó szakembereket kérdeztünk: hogyan viszonyulnak a húsevéshez? Tovább olvasom