Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tschu-Tschu és a csongrádi diákok

Szeged - Mosolyt csaltak a szegediek arcára a csongrádi negyedikesek, amikor az Árpád térről induló kisvonattal megnézték a várost. Integettek, énekeltek a munkába siető gyalogosoknak és a pirosnál várakozó autósoknak. Megtudtuk, hogy a város gyerekszemmel is tetszetős.
– De zsír! De király! – kiabálták a csongrádi iskolások, miközben pillanatok alatt elfoglalták a városnéző kisvonat első kocsiját. Az Ének-Zenei Általános Iskola negyedikesei már alig várták, hogy elinduljanak – velük tartottunk mi is.

A nagyáruház elől indultunk, az osztály nem kért idegenvezetést. A Dugonics téri körforgalomnál nevetve mutatták, hogy két potyautas ugrott fel a második kocsiba. A baseballsapkás tinik úgy tettek, mintha nem is vennék észre, hogy lebuktak.

A gyerekek játszani kezdtek, ahogy ők mondták: „integettek a népnek". A szegediek pedig visszaintegettek: az egyetemisták, a hajlott hátú nénik és a szemüveges bácsik, a biciklis postás, a morcos parkolóőr és egy csapat kőműves, az arab diákok, a 4-es villamos vezetője, a kocsijából kiszálló, lángvörös hajú lány és a kutyát sétáltató fiatalember. Egy pillanatra mindegyikük arcára mosolyt csaltak a jókedvű gyerekek.

A csongrádi negyedikeseknek tetszett a városnézés, énekkel köszöntötték Szegedet. Fotó: Karnok Csaba
A csongrádi negyedikeseknek tetszett a városnézés, énekkel köszöntötték Szegedet.
Fotó: Karnok Csaba

Az egyetemi könyvtár és a Mátyás tér után a nagyállomás felé kanyarodtunk. A két jó barát, Nédó Dániel és Sebők Ferenc praktikusnak találta a templom melletti focipályát, és nagyot nevettek egy piros szoknyás, huszonéves lányon, aki véletlenül elhagyta a cipőjét a Boldogasszony sugárúton sétálva.

Tschu-Tschu, a kisvonat

Három éve vezeti a gumikerekű kisvonatot Tamás Jenő. A 68 éves sofőr elárulta, szereti a történelmet, és szinte kívülről tudja, mikor mit mond az idegenvezető. A 45-50 perces útvonalat olykor megváltoztatja – attól függően, hogy milyen a forgalom, és hol van lezárás. Egy menet ára évek óta 500 forint fejenként. Az idegenvezetés 6000 forintba kerül –számlával.

– Nézzétek, milyen szép! – mutatta a Hősök kapuját Mészáros Márk a többieknek. A dóm tornyai mindenkit lenyűgöztek, de hasonló kiabálás tört ki akkor is, amikor meglátták saját buszukat a rakpart parkolójában. A Tisza nagy sikert aratott, ahogyan a Szent István tér is.

A Bertalan hídon énekelni kezdtek: a Gyere, jó pajtás, hamar egy ugrás... kezdetű dalt. A sportcsarnoknál a Legyetek jók, ha tudtok, a ligetnél az Erdő, erdő, erdő zengett. A szerencsésebbek meghallgathatták – munkába sietve vagy vizsgáról jövet – a Már ébred a hajnal kezdetű dalt – kánonban.

A városháza előtti vastag lánc nagyon tetszett a fiúknak, a lányok inkább a Széchenyi téri szökőkutat fényképezték a mobiljukkal, de megörökítették a zsinagóga robusztus épületét is. A gyerekeknek tetszett a városnézés: egyikük azt javasolta, menjenek a kisvonattal Csongrádra.

Az útvonal

Árpád tér – Dugonics tér – Petőfi Sándor sugárút – Egyetem utca. Így indult a körutunk. A TIK-et megkerülve kimentünk a Szentháromság utcára, majd a Mátyás teret megkerülve a Boldogasszony sugárúton vettük célba a Hősök kapuját. A Tisza Lajosoról a rakpartra fordultunk, a belvedernél vissza az Anna-kút felé. A Vidra utcán közelítettük meg a Szent István teret, majd a Sóhordó és a Juhász Gyula utcán visszakanyarodtunk a Tisza Lajosra. Felső Tiszapart – Háló utca – Bertalan híd: átmentünk Újszegedre. A ligetet megkerülve a Belvárosi hídon jöttünk vissza. A színház és a városháza mellett vonatoztunk, majd a Mikszáthról a Bartók teret érintve elmentünk a zsinagóga felé. A Gutenberg utcáról a körfogalom felé kanyarodtunk, majd az Aradi tér felől érkeztünk vissza az Árpád térre.

Olvasóink írták

  • 3. Dittike 2009. június 13. 14:45
    „ekkor még nm ütött el senkit a "kisöreg"...”
  • 2. Yucca 2009. június 10. 10:57
    „Elég "fenékrázó" élmény, de amúgy tényleg tetszetős az útvonal. Az ember szegediként is sokmindent észrevesz, más szemmel lát, mint hétköznapi útjai során.”
  • 1. Mil 2009. június 09. 21:50
    „Föl nem ülnék rá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színészek a rádiómikrofon előtt

Szeged - Hobbinak, szerelemnek, bulinak – és némi keresetkiegészítésnek tekinti a két friss Dömötör-díjas szegedi színész, hogy rádióknak kölcsönzi a hangját. Tovább olvasom