Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Tucatnyi település kapott Leader-táblát

Szeged - Azzal, hogy 12 Csongrád megyei település képviselői tegnap Deszken átvehették a „Leader-település" táblákat, hivatalosan is jóváhagyták részvételüket a vidékfejlesztési programban.
A Déli Napfény + Helyi Közösség elnevezésű, vidékfejlesztésre létrehozott társulás 12 települése kapta meg tegnap Deszken a Leader-táblákat, hogy kihelyezhessék azokat a falvak, kisvárosok határára. A települések, amelyek együttműködésük során 42 ezer ott élő embert fognak össze: Algyő, Bordány, Deszk, Dóc, Domaszék, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Tiszasziget, Újszentiván és Zsombó.

Csongrád megyében 5 hasonló európai közösség található, együttesen 5 milliárd forintos fejlesztéshez juthatnak – mondta el Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára az eseményen, amelyen részt vett Ujhelyi István, a térség országgyűlési képviselője is, aki kifejtette: létkérdés, hogy a Szeged környéki falvak együtt fejlődjenek a várossal. A 12 településnek jutó több mint 1 milliárd forintban óriási lehetőségek rejlenek – tette hozzá –, hiszen eddig örültek, ha pár 100 ezer forinthoz jutottak. A Leader-közösség pályázatot adhat be a források lehívására, az anyag beadásának – november 30-áról meghosszabbított – határideje január első hete. Az elbírálás 2009 tavaszán várható, és a fejlesztések a jövő év végére meg is valósulhatnak, hiszen utófinanszírozott pályázatokról van szó.

Milyen célokra lehet pályázni? Prioritást a mikrovállalkozások támogatását, a vidéki örökség védelmét, a turizmust és a falu megújulását szolgáló fejlesztések élveznek.

Mi a Leader?

A Leader-program lényege, hogy általa a helyi igényeknek megfelelő helyi elképzelések valósulhatnak meg. A Leader-közösség pedig egy adott térség partnerségi elvű összefogása a fejlesztési programok közös kidolgozására és megvalósítására. Maga a név egy betűszó a francia Liaison entre Actions de Développement de l‘Economie Rurale (Akciók a vidék gazdaságfejlesztéséért) elnevezésből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozik a férfi, babázik a nő

Szeged - Pénzkereső férfiak, gyermeknevelő nők – egy közvélemény-kutatásból kiderült: a magyarok szerint még mindig ez a szereposztás az erősebb és a gyengébbik nem között. Tovább olvasom