Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Tucatnyi ufójelenséget láttak már a megyében

Szeged - Manapság már szinte minden hétre jut legalább két ufós hír. Valami szenzáció, amiről később kiderül, hogy kevés kapcsolata van a valósággal.
A tengernyi álhír és hamis felvétel között vajon akad-e olyan, amelyik hiteles? Többek között erről kérdeztük Sós Tibor ufókutatót, aki sokáig a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke is volt.

Sós Tibor lakásában első látásra semmi meglepő nincs. Nincsenek repülő csészealjak, sem kis szürke lények sehol, semmi bizarr vagy titokzatos dolog nem fogad minket. Amint azonban belépünk a dolgozószobába, megkapjuk, amire számítottunk: videokazettáktól roskadozó polcok, kamerák, számítógépek, telefon a hozzá tartozó hangrögzítővel, akárcsak Mulder ügynök irodája az X-Aktákban.

Azt hihetné az ember, hogy a hihetetlen történetek, találkozások a földönkívüliekkel, csak messzi országokban történhetnek, hogy furcsa tárgyak csak távoli városok és falvak felett tűnnek fel. Sós Tibor viszont számos esetet regisztrált már Szegeden és a környező falvakban, vagy a tanyavilágban is. Azt mondja: a sokszor hihetetlen történetek túlnyomó többségében bizonyítható, hogy megtörtént eseményekről van szó.

A polcokon közel 20 év helyszínelő munkája gondosan felcímkézve. A korábbiak VHS-szalagokon a polcot terítik be, az újabbak apró MiniDV kazettákon három vastag aktatáskát foglalnak el. Két-háromszáz különböző eset, két-háromszáz különböző történet Magyarország minden pontjáról. Úgy tűnik, itt nem kell már meggyőzni senkit arról, hogy földönkívüliek márpedig léteznek, de honnan tudja a szakember, hogy nem egy újabb hazugsággal, átveréssel vagy manipulált felvétellel van dolga?

– A szövetséghez bejelentett anyagok 80 százalékának semmi köze ufójelenséghez, 10 százaléka az eseteknek bizonytalan, és a maradék 10 százalék az, amivel komolyan lehet foglalkozni. A szemtanúk spektruma igen széles: az olvasni-írni nem tudó paraszt bácsitól a katonatisztekig megtalálható mindenféle ember a hiteles szemtanúk között. Az, hogy a hiteles történetek elsikkadnak, elsősorban a média hibája, amely igyekszik komolytalannak és nevetségesnek beállítani a történeteket. Így a hiteles szemtanúk is félnek a nyilvánosság elé állni, mert bolondnak nézik őket. Engem azonban megkeresnek olyanok is, akik mondjuk szolgálat közben láttak olyan dolgokat, amelyekkel évekig nem mertek előrukkolni. Az én interjúalanyaim között számos mérnök, rendőr- és katonatiszt van, hiteles emberek, akik nem a szenzációra és hírnévre hajtanak.


Sós Tibor 2-300 kazettányi anyagot gyűjtött - Videó: Bálint Csaba

Sokszor előfordul, hogy különböző adatközlők egymástól függetlenül ugyanúgy írják le a jelenségeket. A lények hangját például szinte mindenki kuruttyoló, gurgulázó hangnak írja le függetlenül attól, hogy egy tanyán vagy egy városi lakásban történt a találkozás – tudjuk meg az ufókutatótól.

– Az egyik sándorfalvi esetben például egy férfi kutyáját futtatta a falu környékén, amikor az eb hirtelen megállt, és nem akart tovább menni, a férfi pedig rövidesen vakító fényt látott. Először autónak nézte, de úgy döntött, közelebb megy, hogy megnézze, mi az. Mikor kicsit közelített a fényforráshoz, megpillantotta, ahogy ő jellemezte, azt a parasztsüveg formájú objektumot, amelyhez hasonlót 10 évvel később Angliában is regisztráltak szolgálatban lévő katonák. A két leírás teljesen megegyezett – meséli Sós Tibor, aki saját bevallása szerint is rendkívül szkeptikusan közelít a témához, de szilárd meggyőződése, hogy a „dolog" létezik.

Az ufókutatás és a földönkívüliek jelenléte a bolygónkon sokak számára tabutéma ma is – véli a szakember. Sokan elutasítanak minden feltételezést az ilyen jelenségekkel kapcsolatban, de azt, hogy a merev elutasítás kora leáldozóban van, jól jelzi az is, hogy tévéműsorában, amelyet a VTV is sugároz, következő vendége az ELTE egyik oktatója lesz, dr. Hetesi Zsolt fizikus – mondja az ufókutató, aki hozzáteszi: jó, hogy vannak, akik kíváncsiak a témára, ahelyett, hogy elzárkóznának előle.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. S.Tibor 2009. szeptember 28. 09:48
  „37. Azért gondolj csak bele!

  Egy ilyen lejáratott témában miért kockáztatnák a mundér becsületét, az állásukat.
  Ráadásul az esetek többségében jegyzőkönyv is készült, esetleg azonnal elvállalják a poligráfos vizsgálatot is. Van ennek bármi értelme kamuból........?

  Ennek csak egy oka lehet. Valóban megtörtént vele, általában többedmagukkal látták,
  és nem bírják magukban tartani, ami nem csoda..... még így is nagy kockázatot vállalnak”
 • 39. Alien 2009. szeptember 28. 07:02
  „Mondjuk azért szerintem egy vadászpilótát lehet hitelesnek mondani, nem? Minek kamuzzon, hiszen azzal, hogy Sós Tibornak elmondja, mit látott, esetleg vállal egy nyilvános riportot a 4D-ben, világhírnevet nem fog szerezni, max. az életben többet nem repül. Miért vállalná ezt valaki, akinek a hivatása a mindene? Pláne hogy efféle, 34-es típusú hozzászólásoknak van kitéve... Hiányzik ez bárkinek, aki nem a Maóóóónikasóba vágyik? Hogy egy régi filmvígjátékból idézzek kicsit módosítva: Én a helyében nemtennnnééémmm...”
 • 38. turulvedo 2009. szeptember 27. 19:56
  „http://www.masiktv.hu/index.php?PHPSESSID=5826c43f34893d3e1ee6a77895b51baa&lap=xfilmekmut&xxazon=1154”
 • 37. turulvedo 2009. szeptember 27. 19:54
  „Tibor! rendör es katona hiteles ember??? kérlek nézd meg Posta Imre dombovári elöadását!”
 • 36. flexsnake 2009. szeptember 27. 18:59
  „33. szia, jó régen nem találkoztunk.
  A sándorfalvi ideiglenes operatör ;) de pszt :D”
 • 35. Mike3 2009. szeptember 27. 17:43
  „nincs ebben semmi meglepő. én is rengeteg ufo-t/idegent látok. különleges ismertetőjelük a szaguk, az óbégatás illetve, hogy mindenre rámennek ami fénylik”
 • 34. unknown 2009. szeptember 27. 14:59
  „Tibor, köszönöm a választ.”
 • 33. KolompárRómeó 2009. szeptember 27. 14:26
  „Újabb hír, brékingnyúz! Csongrád megyében rendkívül jó minőségű hasis és krekk tűnt fel a piacon. Nagyon erős hallucinációt okoznak, a használója általában ufókat lát. Vigyázzanak az új anyagokkal!”
 • 32. S.Tibor 2009. szeptember 27. 11:01
  „Kedves unknown!

  A sándorfalvi történet még mindig az elmúlt 20 év egyik legjobb és leghitelesebb esete.
  Főleg azért mert egymástól függetlenül több szemtanút is sikerült felkutatni, nagyon részletes a helyszíni leírás, illetve a lenyomatok is megmaradtak.
  A dolog külön érdekessége még, amiről kevesen tudnak, (de a ,,vigyázat Ufók" című könyvemben részletesen leírtam), hogy a szemtanú az egyik szomszédjával visszamerészkedett a helyszínre, ahol akkor többek között már egy zöld dzsip állt és nem engedték közelebb őket. A közvetlen helyszínen egy nyeles ,,vasaló szerű" valamivel ,,nézegették" a talaj felszínét.
  A kis erdei tisztás közelében a földúton még mindig ott állt egy lovaskocsi, mert a ló még mindig nem volt hajlandó tovább menni.”
 • 31. Alien 2009. szeptember 27. 10:40
  „Elég sok ember áll hozzá úgy a kérdéshez, hogy "hiszem, ha látom". Ilyen volt az egyik siófoki rendőr is, T. József, érdemes szó szerint meghallgatni vagy elolvasni, mit mondott - és nem ő az egyetlen. A szerencse az, hogy egyre több hiteles ember hiszi, mert látta :-)) Néha elgondolkodom, miért kell ennyire homokba dugni a fejünket. Nem lenne a világ izgalmasabb hely, nem haladna a jó irányba gyorsabban előre, ha az átlag ember nyitottabb lenne a körülötte zajló dolgokra?”
 • 30. EAM 2009. szeptember 27. 02:57
  „Különben, ne vicceljetek az UFO-kal!
  (Jelentese: Ugyszolvan Felfoghatatlan Objektumok).
  Most, öt perce anyosom kiment a WC-re, feher haloingben lebegett itt......

  Mit is mondjak?
  UFO...?”
 • 29. flexsnake 2009. szeptember 26. 23:32
  „27. bocs de ufót (azonosítatlan repülő tárgyakat) már bizonyítottan láttak. A gravitációban hiszel? Nem kell mivel az fizikai törvény. Hiszel a reggeli kávédban? Na ez a különbség egy vallásos marhaság meg a repülő tárgyak között.”
 • 28. Filctoll 2009. szeptember 26. 21:03
  „A kannás bor megteszi a hatást! :-)”
 • 27. Yucca 2009. szeptember 26. 19:30
  „20. BSC --- nagyon igazad van, sajnos!
  Soós Tibor pedig egy nagyon jó fej, komoly és alapos ember, minden tiszteletem az övé és a hitéé!”
 • 26. gszlaszlo 2009. szeptember 26. 19:14
  „a kínai bik makk stb. a kedvencem meg a 7Up Jordan Teames póló...

  komoly(abba)ra fordítva a szót
  ufóban hinni pont olyan, mint istenben: egyiket sem láttuk még soha, tehát akár lehet is egyik is másik is, sőt mindkettő
  úgyhogy kár hülyéknek, bolondoknak, részegeknek mondani akár a megszólalókat, akár az ufóHÍVŐKET”
 • 25. Lixus_kzs 2009. szeptember 26. 19:09
  „Amíg a médiából csak a bulvárshit árad nem lehet érdemben következtetéseket levonni. A ki látott már ufót az hisz benne, aki meg nem látott az meg majd fog xD”
 • 24. unknown 2009. szeptember 26. 16:39
  „Kedves Sós Tibor! Szeretném tudni, hogy olvasható-e a sándorfalvi eset részletes leírása valamely könyvedben? A történetet az észlelő elmondásából ismerem. Egy megbízható családos fiatalember történetéről van szó. Előadása meggyőző volt, de jelentőségét elhomályosította az eset feletti kételkedés. Egy sándorfalvi üzemmérnök ismerősöm mondta később, hogy az eset utáni napon maga is észlelte az idegen jármű három lába földön hagyott lenyomatát.”
 • 23. garbon 2009. szeptember 26. 16:26
  „Én is láttam őket vörös szegfűvel keringtek a fejem felett.”
 • 22. Alien 2009. szeptember 26. 12:23
  „Túl egyszerű lenne, ha ezt mind piára vagy gyógyszerre fognánk. Szerencsére társadalmilag magasan kvalifikált, igen intelligens emberek (nemzetközileg elismert kutatóbiológus, katonatisztek - közöttük vadászpilóták -, rendőrök, pedagógusok, mérnökök) is vannak az érintettek között (érintett alatt értem, hogy harmadik vagy negyedik típusú találkozásuk - gyakran sorozat - volt az idegen lényekkel), tehát kvázi nehezen lehet azt mondani, hogy bepiált, azért látott ilyet (esetleg az öttagú családjával vagy több kollégával együtt). A szkeptikusoktól (pia- vagy LSD-barátoktól) kérdem: hogy a csudába tudják a legapróbb mozaiktöredékig ugyanazt hallucinálni több száz vagy több ezer kilométerre egymástól élők, aki soha életükben nem is hallottak egymásról (pl. egy dorozsmai parasztbácsi és egy argentin földműves, vagy egy magyar eü. dolgozó és és egy amerikai professzor, aki soha életében nem mondta el, írta le, ami vele történt?”
 • 21. domonkos2 2009. szeptember 26. 12:20
  „Az emberek többsége ( bár érdekelné a hiteles info) nem fér hozzá olyan hiteles információkhoz, ami alapján dönteni tudjon. Ettől a pillanattól kezdve marad a kétes, olykor nevetséges, bulváros információk tömkelege.
  Vajon mi lehetne a megoldás???”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az 55-ösön: 8 sérült

Baleset történt péntek este az 55-ös főúton az ásotthalmi bekötőnél. A személyautó kettészakadt. Tovább olvasom