Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tucatszámra vitték a rakétákat

Tegnap óta lehet vásárolni az úgynevezett kettes kategóriába tartozó tűzijátékokat – bombatelepeket, római gyertyákat és füstgránátokat. A különböző fantázianév alatt futó termékeket már az első napon tucatszámra vitték a boltokból Szegeden.
Az árusoknak bőven akadt munkájuk Fotó: Karnok Csaba
Sárosi József, az egyik pirotechnikával is foglalkozó szegedi üzlet műszaki vezetője lapunknak elmondta: már kora délelőtt nagy tumultus alakult ki náluk – a vásárlók többsége mihamarabb be akarta szerezni a szilveszteri durrogtatni valót. Számítottak is a nagy forgalomra: a kettes kategóriájú termékekre a hónap folyamán több száz előrendelés érkezett.

A kínálat hatalmas – állapítottuk meg. Több mint hatvanféle égi tünemény közül választhatunk. – Szerdától természetesen a nagyobb hatóanyaggal rendelkező bombákat és rakétákat viszik többen, de a füstgránát – ami legalább akkorát szól, mint a betiltott petárda – tartja dobogós helyezését – mondja a műszaki vezető. Azt is elárulja: akadt olyan vásárló, aki több tízezer forintot hagyott az üzletben.

A többség azonban pár ezer forintnál nem költ többet az égi csodákra. Közéjük tartozik Horváth Krisztián is, aki mindenféle forgós, színes, durranós, pörgettyűs termékkel távozott az üzletből. – Közel négyezer forintot fizettem, és a haverjaimmal fogom eldobálni őket valahol a Kárász utcán.

Négy napig szabad a vásár

Kis tűzijáték terméket – a petárda kivételével – nagykorú személyek december 28–31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kilogrammig tárolhatják. A termékeket a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én este 6 órától másnap reggel 6 óráig lehet felhasználni. A fel nem használt kettes kategóriájú pirotechnikai terméket öt napon belül mindenkinek kötelessége visszavinni abba az üzletbe, ahol azt vásárolta.  
Kovács Sándor féltő gonddal teszi kocsija csomagtartójába a tizenhat lövéses bombatelepet. A férfi feleségével és fiával választotta ki a legmegfelelőbb robbantani valót – hatezer forintot fizetett érte. Kovács Sándor nem a belvárosban próbálja ki a bombákat, kertes házuk van, ott kívánja a magasba lőni rakétáit.

Ellátogattunk egy hipermarket parkolójába is, ahol konténerből árulták a szilveszteri portékát. Kevesebb vevőt és szegényebb kínálatot találtunk, bár a raptor és a T-Rex jól fogyott. Utóbbiból vett Nagy József is – gyerekei megbízásából. Az őshüllő mellé katyusa és sikoly rakéta került – fiainak lesz mivel durrogtatniuk szilveszter éjjelén.

A nagy vásárlás közepette azért nem árt, ha az eladóktól a tűzijátékok szakszerű felhasználásáról is érdeklődünk. Igaz ugyan, hogy minden megvásárolt darab mellé magyar használati utasítást jár, nem árt az elővigyázatosság. Sárosi József is erre hívta fel a figyelmet. – Bár a termékek biztonságosak, akadt olyan vásárló, aki rákérdezett: a nagy római gyertyát ugye elengedheti a kezéből. Ez súlyos csonkoláshoz vezetett volna.

A 30-45 milliméter átmérőjű termékeket csak ott használjuk fel, ahol minimum tizenöt méter sugarú szabad helyünk van, szigorúan a földről indítva őket – tanácsolja a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom