Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Tücsök és Maxi a család kedvence

Szeged - Ismert emberek meséltek lapunknak kedvenc háziállatukról. Kiderült: Veprik Róbert vadaspark-igazgatót felvidítja tacskója, Szűcs Édua karikaturista westie-je pedig igazi megélhetési kutya. A színművész Pataki Ferencéknél igazi családtag Maxi, a kétéves labrador.
A Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert (35) panelben nőtt fel, ott nem tarthatott állatott. Gyermekkori álma vált valóra, amikor kertes házba költözve, 10 évvel ezelőtt először kutyát vehetett. Jelenleg a 8 hónapos tacskó, Tücsök (névmagyarázat: kicsi, és sokat ugrál) a négylábú családtag. Korábban egy kivert vizslát is befogadott, de annak fél éven belül új otthont talált.

– A kutya igazi társ, az évezredek során állandóan alkalmazkodott az emberhez. És rájuk mindig számíthatunk... Jó program a Tücsökkel való foglalkozás, kikapcsol a napi robotból. Nagyszerű érzés, amikor farkcsóválva fogad az udvaron. Ha rosszkedvű vagyok, felvidít. Szeretnék még egy vizslát, vadászfortélyokra tanítgatnám – mondta a vadaspark igazgatója.

Szűcs Édua első kutyájával, Gubanccal. Fotó: DM/DV
Szűcs Édua első kutyájával, Gubanccal.
Fotó: DM/DV

A szegedi kötődésű festő, karikaturista, Szűcs Édua (50) felnőttként kapta első, egyben mostani kutyáját, a jelenleg 9 és fél éves Gubancot, a hófehér westie-t. – Negyven felett minden nőnek jár egy bunda, azt mondtam a családnak: nekem elég lesz egy kicsi, és agyon sem kell ütni érte eredeti viselőjét. Ő lett Gubanc. Nagyon megszerettem, és igazat adok Csányi Vilmos etológusnak, aki intelligenciájukra, tanulékonyságukra célozva kijelentette: az első állat, amelyik beszélni fog, a kutya lesz – közölte a művésznő.

Risztov kutyát szeretne

A vásárhelyi–mártélyi kötődésű hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, háromszoros vb-, ötszörös Eb-ezüstérmes úszó, Risztov Éva (24) is nagy állatbarát. A hosszútávúszással kacérkodó sportoló jelenleg Debrecenben edz, s a hajdúsági megyeszékhelyen kollégiumban lakik, ott nem tarthat állatot. Korábban volt három kutyája, és barátnőjével, Benkő Noémivel a fogathajtást is kipróbálta. Amint lehet, szeretne újra egy hűséges ebet.

Gubanc egyébként nem gubancos, vagyis nem problémás eb. Mindenhová elkíséri Éduát, utazott már repülőn, hajón, és 1000 kilométert kocsiban, fegyelmezetten a hátsó ülésen. Lakott szállodákban, legutóbb a debreceni Nagyerdő Hotelben töltött el – természetesen a gazdival együtt – egy hetet. A kiállítások, tárlatok megnyitójáról sem hiányozhat. – Jól viselkedik, a beszédeket a lábamnál ülve hallgatja végig, de utána rögtön ott terem a pogácsától, ételtől roskadozó asztaloknál, és mindenkitől két lábra állva kunyerál. Megélhetési kutya, csakis érdekből jár kiállításra...

Pataki Ferenc (33) színészt éppen forgatás közben zavartuk, de amikor megtudta, miről lesz szó, kicsit hosszabbra nyúlt a diskurzus. Maxi, a 2 éves labrador a família hatodik tagja, mindenki imádja, a családfő sajnálja, hogy sok munkája, elfoglaltsága miatt viszonylag keveset törődhet vele. A debreceni születésű művész mindig is kötődött a kutyákhoz, szülei masztiffokat tartottak. – Középiskolás koromban is sokat sétáltattam őket, jó volt barangolni a Nagyerdőben. Ilyenkor kiöntöttem a lelkem, panaszkodtam: leültünk a padra vagy a fűbe, az ölembe hajtotta a fejét, végighallgatta a monológomat, majd mikor úgy érezte, befejeztem, rám nézett, és vigasztalásként megnyalta a kezem. Mintha felfogta volna, miről beszélek, de szerintem – a kutyások ismerik ezt az érzést – valóban értette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig zárva az ásotthalmi határátkelő

Még több vajdasági vásárló költené el a pénzét nálunk, ha könnyebb lenne átjutni. Tovább olvasom