Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tuczakov Szilvána akár éjjel is kisminkeli magát

Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtóreferense minden eshetőségre felkészülve éjjel is kisminkeli magát, hátha az eset helyszínén kamera előtt kell nyilatkoznia valamelyik csatornának. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál pedig már villamosról is adott interjút.
Tuczakov Szilvána szerint a jó megjelenés alapkövetelmény egy szóvivőnél. Fotó: Schmidt Andrea
– Ha ügyeletes vagyok, és este megcsörren a telefon, tudom, mennem kell – beszélt szakmája korántsem irigylésre méltó mozzanatáról Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kilenc éve osztja meg a sajtón keresztül a világgal a megyében történt különböző bűntények körülményeit és a rendőrség munkájával kapcsolatos egyéb információkat. Az elmúlt majd egy évtizedben napi 2-3 interjút ad, mégis inkább írásban szereti kifejezni magát.

„Ellene ittas járművezetés vétsége megalapozott gyanúja alapján, gyorsított eljárás keretében indított büntetőeljárást a Szegedi Rendőrkapitányság" – kaptunk a napokban a szóvivőtől egy sajtóinformációt, amiben egy ittasan vezető férfi lefüleléséről számolt be.

Sajtóreferensektől kaptuk

„A határőr büntetőfeljelentést tett ellene a szegedi határőr nyomozóknál úti okmány tekintetében elkövetett közokirat-hamisítás bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt" – kaptuk a napnál is világosabb hírt a kiskunhalasi határőr-igazgatóság szegedi kirendeltségétől egy hamis útlevéllel az országba érkező szerb férfiről. „Ekkor ért oda egy szolgálaton kívüli kolléga, aki – miután felfedte rendőri mivoltát – felszólította őket, hogy cselekményüket hagyják abba" – tájékoztatta lapunkat tavaly nyáron a CSMRFK sajtóreferense egy pofozkodással végződő közúti balesetről. Szintén a rendőrségtől érkezett, humorosnak szánt sajtóinformáció: „A zajra azonban figyelmes lett a biztonsági őr, aki a két tizenévest a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta, így a fiataloknak már nem állt módjukban élni „lopott lehetőségeikkel" – szólt a közlemény két fiatalkorúról, akik a Mars téren törtek fel tavaly egy csokoládé- és óvszer-automatát.

– Próbáljuk úgy megfogalmazni a mondatokat, hogy mindenki megértse, de nálunk is vannak szakmai elvárások, amiket teljesítenünk kell. A példánál maradva: benne kell lennie az ártatlanság vélelmének, így csak úgy írhatom le a közleményben, hogy ellene valaminek a gyanúja alapján indult eljárás. Ha konkrét személyről van szó: akkor a megalapozott szónak is szerepelnie kell. Figyelnünk kell a személyes adatok védelmére is: nem lehet az embereket azonosíthatóvá tenni, kivéve ha valakit eltűntként vagy gyanúsítottként keresünk. Monogramot kiadhatunk, de én jobban szeretem, ha mondjuk K. M. helyett középkorú férfit írok – mondta. A szóvivő azt is elárulta, a rendőrségi szakzsargont egyáltalán nem volt nehéz megtanulnia, hiszen jogászként végzett, és a magyar jog nyelvezete sem tartozik az egyszerűen értelmezhető kategóriába. A szóvivőktől egyébként nem csak a közérthetőség az elvárás. Ha úgy hozza az élet, akkor akár hajnalban is kameraképes állapotban kell nyilatkozniuk egy üggyel kapcsolatban. – Arra ügyelek, hogy a sminkem mindig rendben legyen. Ha éjszaka megyek ki valahova, előtte akkor is rendbe hozom magam – közölte.

– Egyszer villamoson utaztam a fővárosban. Síri csend volt a járműben, mikor megcsörrent a telefonom. A vonal túlsó oldalán csak annyit kérdeztek: Győrfi Pállal beszélek? Amikor mondtam, hogy igen, annyi volt a válasz: akkor máris kapcsoljuk az élő adásba. Meghallottam az Infórádió szignálját. Csak néztek körülöttem az utasok, amikor a villamosról köszöntöttem a rádió hallgatóit. Alig vártam, hogy megálljon a jármű és leugorhassak róla – mondta el egy számára kínos szituációt Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ma már mosolyog az eseten, mint ahogy azon is, amikor néhány évvel ezelőtt egy férfi szorult be egy barlangba, és több napig tartott kimentése. – A TV 2 úgy tudta és azt jelentette be, hogy a helyszínen vagyok, pedig akkor éppen egy mentőautóban jártam a budai hegyeket. A barlangba szorult férfi pedig egészen máshol került bajba. A műsorvezető arra kért, mondjam el, mit látok a helyszínen. Nem akartam hazudni, elkezdtem mesélni a körülöttem levő sziklákról – amit ugye akár a barlangnál is láthattam volna – majd egy ügyes fordulattal inkább a férfi állapotáról kezdtem beszélni – számolt be egy másik nem hétköznapi esetéről a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta a zenélőóra bábuihoz

A szegedi Dóm téren látható zenélőóra bábuit az 1959-es felújításkor a szegedi Csúri Imréné Hódi… Tovább olvasom